Presa rusă comentează vizita lui Vladimir Voronin la Moscova axându-se pe promisiunea premierului rus de acordare a unui împrumut pentru Republica Moldova, pe care l-a calificat drept o susţinere pentru puterea comunistă de la Chişinău înainte de alegerile anticipate.
Majoritatea experţilor ruşi apreciază vizita de luni a preşedintelui moldovean în execiţiu Vladimir Voronin la Moscova drept susţinere pentru puterea actuală de la Chişinău. Preşedintele moldovean în exerciţiu s-a întâlnit cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, care l-a asigurat că susţine acţiunile puterii de la Chişinău, iar, mai târziu, premierul rus i-a promis un credit de 500 milioane de dolari.
Cotidianul Vzglead scrie că anterior Rusia a mai promis astfel de împrumuturi şi Armeniei, Ucrainei, Belarusului şi Kîrgîzstanului, însă nu toţi 'doritorii' l-au şi primit. Experţii consideră că nu este vorba despre o justificare economică, ci este doar plata pentru loialitate în CSI, continuă publicaţia rusă, notând că Rusia oferă un credit în condiţiile în care ea însăşi vrea să împumute zece miliarde de dolari.
Expertul rus Zurab Todua consideră că Moscova este interesată de victoria lui Voronin, întrucât 'venirea' la putere în R. Moldova a forţelor politice naţionaliste de opoziţie ar duce la revizuirea relaţiilor moldo-române, potrivit cotidianului Nezavisimaia Gazeta.
Dmitri Medvedev a calificat vizita lui Voronin la Moscova ca fiind una simbolică, întrucât a avut loc la 22 iunie, Ziua comemorării victimelor celui de-Al Doilea Răboi Mondial. "Azi am depus (împreună cu Voronin n.r.) o coroană de flori. Acest lucru, bineînţeles, mereu va uni statele noastre", a subliniat Medvedev şi a propus apoi discutarea problemelor socio-economice şi a măsurilor suplimentare pentru dezvoltarea legăturilor economice şi comerciale în condiţiile crizei.
Prin aceste propuneri, consideră experţii, Kremlinul a arătat că este gata să acorde Chişinăului împrumutul mult aşteptat, mai scrie publicaţia rusă. "Volumul acestui credit vor depinde de domeniul spre care va fi orientat, pentru susţinerea leului sau pentru achitarea datoriei pentru gaz a Moldovei şi Transnistriei, care reprezintă 1,343 miliarde de dolari", consideră analistul Aleksandr Karavaev de la Centrul Informaţional de Analiză din cadrul Universităţii de stat din Moscova. "Este o datorie comună, pentru că, explică analistul, R. Moldova şi Transnistria au acelaşi sistem de transport al gazului, iar plăţile sunt efectuate de Moldovagaz". "În cazul în care datoria nu va fi achitată, potrivit contractelor încheiate dintre Gazprom şi Moldovagaz compania rusă va obţine controlul asupra sistemului moldovean de transport al gazului", spune Karavaev.
Vremia Novostei scrie că vizita lui Voronin la Moscova a fost una cu rezultate, referindu-se la declaraţiile făcute de premierul rus Vladimir Putin că Moscova este gata să ofere un împrumut R. Moldova, demonstrând în acest mod susţinerea autorităţilor înainte de alegerile anticipate ce vor avea loc pe 29 iulie. "În noua campanie electorală, Vladimir Voronin dorea să se asigure de susţinerea Moscovei", a explicat, pentru Vremia Novostei, analistul transnistrean Aleksandr Porojan. "Nu este exclus ca lucrurile să nu se termine aici. El consideră că Republica Moldova va cere Rusiei ajutor în asigurarea unor mici progrese pe direcţia transnistreană, de exemplu în organizarea scrutinului pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene pentru cetăţenii ce deţin buletine moldoveneşti".
Şi expertul rus pe problemele CSI Aleksandr Vlasov este de acord că acest credit reprezintă o susţinere politică din partea Moscovei. "Acest credit trebuie văzut în context politic. Moscova îşi dă acordul, ceea ce înseamnă că este gata să investească în actualul Guvern de la Chişinău şi să stabilească o cooperarea anume cu acesta", a explicat el pentru Gazeta.ru. De asemenea, a adăugat el, acesta este un semnal pozitiv pentru preşedintele moldovean înainte de alegeri. În acelaşi timp, spune expertul, acest împrumut nu poate garanta victoria comuniştilor, rezultatele alegerilor fiind imprevizibile, a mai spus expertul.
Sursa: NewsIn