"Pentru desfăşurarea alegerilor comuniştii au resursa administrativă, o maşinărie puternică de propagandă şi chiar susţinerea Rusiei, însă toate acestea ar putea fi insuficiente. Preşedintele Moldovei dă semne clare de nervozitate. După ce victoria comuniştilor în alegeri s-a transformat în înfrângere (opoziţia a obţinut dizolvarea Parlamentului), liderul acestora, se pare, că nu mai este atât de încrezut în succes", scrie vineri, publicaţia electronică rusă Lenta.ru.
Publicaţia menţionează că neîncrederea lui Voronin s-ar datora inclusiv fricii că Rusia va miza pe vreun concurent mai moderat sau va organiza ceva de tipul „revoluţiei oranj”.
Faptul că Voronin se simte nesigur o demonstrează şi numirea lui Iurie Roşca în funcţia de vicepremier, care va coordona activitatea structurilor de forţă, dar şi ultimele declaraţii ale preşedintelui în exerciţiu, în cadrul conferinţei de presă întitulată „Alegerile anticipate şi statalitatea moldovenească”. „Faptul că Voronin se simte nesigur se poate vedea din discursul său: preşedintele Moldovei şi anterior îşi permitea să-i numească pe adversarii săi „debili” şi „oligofreni”, însă acum a trecut la înjurături brutale. Vorbind despre negocierile cu opotiţia din mijlocul lui iunie, el a declarat că îi era „foarte neplăcut să discute şi să privească la mutra lui Urechean”,menţionează publicaţia.
De fapt, acestea sunt floricele, notează Lenta.ru. „Ceea ce a fost vociferat în cadrul conferinţei „Alegerile anticipate şi statalitatea moldovenească” pune la îndoială nu numai nivelul de cultură a oratorului, dar şi starea lui psihică”, scrie publicaţia rusă.
Amintim că referindu-se la liderul PL Dorin Chirtoacă, Voronin a spus că „Lui Chirtoacă trebuie de deschis şliţul şi de introdus acolo un şobolan. Orcium el e holtei”. Despre negocierile cu opotiţia: „Le-am propus o coaliţie largă în parlament. Dar ei erau parcă la „baia armenească”, cine va ridica primul săpunul de pe podea. Toţi se gândeau că îl va ridica Urechean, cineva că va fi Filat, ca rezultat, nimeni nu a riscat să ridice săpunul”.
În încheiere, publicaţia sugerează că Rusia a acceptat să-l susţină şi politic şi financiart pe un aşa lider politic al Moldovei, deoarece acesta i-ar fi promis cedări serioase în problema transnistreană. „Până acum, Rusia a acceptat un asemenea politician în fruntea Moldovei. Moscova chiar este dispusă să nu observe prezenţa lui Roşca în guvern (Rusia a anunţat acordarea creditului de 500 mil. dolari după ce Voronin l-a numit vicepremier pe „luptătotul cu pericolul rusesc”). O asemenea atitudine binevoitoare ar putea fi explicată prin faptul că în schimbul ajutorului financiar, Chişinăul a promis Rusiei ceva foarte atrăgător (în afara „prieteniei strânse”). Nu este esclus că autorităţile moldovene au fost de acord să cedeze în relaţiile cu Transnistria”, scrie Lenta.ru.
Între timp, opoziţia i-a cerut lui Voronin să facă publice condiţiile acordării creditului rusesc. „Va povesti oare Voronin ce i-a promis Moscovei, nu se ştie. Mult mai probabil este că opoziţia va auzi drept răspuns un alt val de înjurături la adresa sa”, mai scrie publicaţia Lenta.ru.