Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.06.2009

Michael Jackson a murit în urma unui stop cardiac

Michael Jackson a murit în urma unui stop cardiac

Michael Jackson a murit joi, 26 iunie, la vârsta de 50 de ani într-un spital din Los Angeles unde fusese transportat de urgenţă în urma unui stop cardiac, o veste ce a provocat o undă de şoc pe măsura celebrităţii planetare a celui supranumit "regele popului", care a concertat inclusiv în România.

"Dl. Jackson a fost transportat la spital (...) era inconştient atunci când a fost adus, iar decesul său a fost constatat în această după-amiază (joi - n.r.) la ora 14.26 (vineri, 0.26, ora României)", a declarat la CNN un purtător de cuvânt de la institutul medico-legal din comitatul Los Angeles, locotententul Fred Corral, confirmând astfel informaţii difuzate anterior de presa americană.

Potrivit Los Angeles Times şi site-ului internet specializat în ştiri despre vedete TMZ.com - cel care a dat primul vestea decesului - Michael Jackson, care în august ar fi împlinit 51 de ani, a fost victima unui stop cardiac la domiciliul său de la Holmby Hills, un cartier de lux din nord-vestul Los Angeles-ului, unde vedeta închiriase o casă din ianuarie. După ce paramedicii au încercat să-l resusciteze, dar în zadar, a fost transportat la spitalul Ronald Reagan al Universităţii California din Los Angeles (UCLA), aflat la câţiva kilometri depărtare.

Locotenentul Corral a refuzat să spună care ar fi cauza decesului, explicând că va fi făcută o autopsie, posibil chiar vineri.

În exteriorul spitalului, ale cărui căi de acces către serviciile de urgenţă au fost blocate, sute de jurnalişti şi curioşi se adunaseră joi după-amiază într-o mulţime compactă. Poliţia îi ţinea însă la distanţă de clădirea spitalului.

Decesul regelui pop intervine în momentul în care cântăreţul spera să-şi facă marea întoarcere pe scenă, în această vară, cu o serie de concerte. După ce practic a dispărut din viaţa publică de la achitarea sa, în 2005, într-un răsunător proces în care a fost acuzat de atingeri de natură sexuală asupra unui minor, cântăreţul a reapărut pentru scurt timp în martie pentru a anunţa o serie de nu mai puţin de 50 de concerte. În timpul unei scurte intervenţii în faţa presei şi a miilor de fani, Michael Jackson, care a venit cu o întârziere de peste o oră şi jumătate faţă de ora la care fusese anunţată declaraţia, a spus că va fi vorba despre "ultimele sale spectacole la Londra". Însă la sfârşitul lunii mai, organizatorii au anunţat că lansarea seriei de concerte a fost amânată cu câteva zile, în iulie, dând însă asigurări că acest fapt nu are nimic a face cu starea de sănătate a starului, obiect al speculaţiilor de câţiva ani încoace.

Înzestrat cu o voce ce îi permitea să ia sunete înalte, recognoscibilă imediat, un dansator ieşit din comun, artistul a cunoscut consacrarea încă de la vârsta de 10 ani, graţie grupului format alături de tatăl şi fraţii săi, Jackson Five. Apoi a trecut la statutul de star mondial odată cu albume precum "Off The Wall" şi mai ales "Thriller", din 1982.

Însă încă din anii '80, enigmaticul Jackson arătase semne fizice şi comportamentale ciudate şi, dincolo de fenomenul muzical, a devenit un fenomen monden. A transformat muzica, dansul, videoclipurile şi a ajuns la un record de vânzări de-a lungul carierei estimat la circa 750 de milioane de discuri, care, adăugate celor 13 premii Grammy pe care le-a obţinut, a făcut din el cel mai de succes star de divertisment din toate timpurile. Însă credinţa lui Jackson că e "Peter Pan în sufletul său", băieţelul care refuză să crească, preferinţa lui pentru compania copiilor, prietenia sa cu un cimpanzeu, vocea piţigăiată şi numeroasele operaţii estetice i-au adus, deopotrivă, porecla de "Wacko (excentricul - n.r.) Jacko".

În 1993, imaginea sa de duce excentric s-a spulberat odată cu plângerea făcută de un adolescent de 13 ani, care îl acuza de atingeri de natură sexuală. Afacerea a fost reglementată în cele din urmă pe cale amiabilă, contra a 23,3 milioane de dolari, o sumă care nu i-a afectat decât în mică măsură o avere estimată pe atunci la 600 de milioane de dolari. Însă de atunci, între viaţa sa somptuoasă şi inactivitatea artistică, averea s-a cam risipit, aşa încât în 2006 cântăreţul a fost nevoit să-şi reeşaloneze o datorie de 170 de milioane de dolari, potrivit presei americane, şi i-a acordat companiei Sony opţiunea de a-i achiziţiona jumătate din prestigiosul său catalog muzical.

Ca o mică victorie într-un ocean de probleme financiare, vedeta obţinuse recent anularea unei vânzări de obiecte personale ce urma să fie organizată de casa de licitaţii Julien's din California.

În 1992 Michael Jackson a venit şi în România, unde a susţinut un concert şi unde avea şi un fan club.

A fost unul dintre starurile cele mai adulate în întreaga lume, dar şi cele mai controversate. Ca şi regele rockului, Elvis Presley, care, dacă mai trăia i-ar fi fost la un moment dat socru, tumultul unei cariere de un succes excepţional l-a copleşit prematur.
Decesul său a intervenit în aceeaşi zi în care America era deja în doliu, după ce mai pierduse una dintre vedetele dragi - actriţa Farrah Fawcett, răpusă de cancer la 62 de ani.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie: Michael Jackson

Comentarii (0)

 

Related news

Sus