Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2009

România trimite nouă observatori la alegerile din R. Moldova sub egida OSCE

România va trimite un observator pe termen lung şi opt pe termen scurt sub, egida OSCE, la alegerile parlamentare care vor avea loc la 29 iulie în R. Moldova, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.

"România trimite observatori pe termen lung (LTO) şi observatori pe termen scurt la alegerile din Republica Moldova din 29 iulie 2009, sub egida OSCE/ODIHR", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, detaliind că OSCE/ODIHR (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/ Oficiul pentru Drepturile Omului şi Instituţii Democratice) a invitat statele părţi să participe la alegerile parlamentare din Republica Moldova cu un număr de 20 observatori pe termen lung şi 200 de observatori pe termen scurt, în limita a 20 de nominalizări pe ţară în regim de "full secondment", adică toate cheltuielile necesare participării observatorilor sunt suportate de statele OSCE.

"România, ca stat parte OSCE urmează să trimită un observator pe termen lung (LTO) şi în jur de opt observatori pe termen scurt (STO)", a declarat Şerbănescu.

Este de aşteptat ca aceşti observatori români să întâmpine unele probleme în exercitarea mandatului, chiar dacă se află sub egide OSCE, având în vedere modul în care au reacţionat, la sfârşitul lunii aprilie, autorităţile moldovene, atunci când au aflat că din misiunea de evaluare a Parlamentului European face parte şi europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu (PD-L). Astfel, autorităţile din R. Moldova au refuzat iniţial să se întâlnească cu delegaţia Parlamentului European care s-a deplasat în R. Moldova pentru a analiza evenimentele petrecute la Chişinău după alegeri. Totuşi, în cele din urmă, preşedintele de atunci al Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a acceptat să se întâlnească cu delegaţia PE, după ce toate celelalte formaţiuni politice din R. Moldova făcuseră deja acest lucru.

La alegerile contestate din 5 aprilie au participat 602 observatori internaţionali, cea mai mare parte dintre ei ai OSCE. La scrutinul din aprilie, România a avut 10 observatori care au monitorizat desfăşurarea alegerilor (pe termen lung) şi patru care au făcut parte din delegaţie OSCE la scrutin (pe termen scurt).

Primul raport al OSCE privitor la alegerile din Republica Moldova estima că scrutinul a respectat în mare standardele internaţionale, deşi opoziţia acuza de nereguli grave, în special la alcătuirea listelor electorale. Presa a scris că raportul OSCE a fost "îndulcit" de prezenţa de observatorilor ruşi în delegaţia internaţională. Ulterior, OSCE a criticat autorităţile moldovene că nu au tratat adecvat acuzaţiile opoziţiei privitoare la fraudarea votului din 5 aprilie, acuzaţii ce au dus la proteste violente şi a lezat încrederea populaţiei în sistemul electoral. În raportul final, OSCE a citat discrepanţe în privinţa vârstelor şi numărului de alegători de pe listele electorale, ceea ce a dus la acuzaţii de fraudare. De asemenea, organizaţia a subliniat că partidelor de opoziţie nu li s-a permis să participe la o anchetă asupra presupuselor abuzuri comise asupra persoanelor arestate în urma protestelor prooccidentale.

Informaţia despre participarea României la misiunea OSCE de observare a alegerilor din Republica Moldova vine după ce ministrul de externe Cristian Diaconescu declarase miercuri, la Realitatea FM, că România şi Polonia au cerut statelor membre, la ultimul Consiliu European, să îşi desemneze observatori pentru alegerile din R. Moldova, fiind importantă o monitorizare atentă şi din timp a acestui proces.

"Având în vedere antecendentele electorale în R. Moldova şi recentele decizii ale UE, procesul electoral va fi urmărit cu cea mai mare atenţie. Vreau să vă spun că la ultimul Consiliu European, împreună cu ministrul de externe polonez, am solicitat statelor membre să-şi desemneze observatori pe toate posturile puse la dispoziţie ODIHR, care, ca şi OSCE, are mandat din partea comunităţii europene pentru observarea alegerilor, în general", a spus şeful diplomaţiei române.

Ministrul de Externe a subliniat importanţa unei monitorizări vigilente din partea statelor membre ale UE. "Dorim o prezenţă atentă pe întreg parcursul electoral, cât se poate de devreme înainte de procesul electoral, pentru că, după cum ştiţi, dacă se produc nereguli, acestea au loc înainte de momentul electoral, şi pentru a observa în ce măsură egalitatea de tratatment în ceea ce priveşte accesul la mijloacele de informare este asigurată", a punctat şeful MAE.

"Aceasta nu este o idee a României, aceasta este o decizie a UE pusă pe hârtie şi considerată o condiţionalitate în acest moment în ceea ce priveşte viitorul relaţiei dintre R. Moldova şi UE", a mai precizat ministrul.
 

cuvinte-cheie: OSCE | observatori

Comentarii (0)

 

Related news

Sus