Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2009

Un vameş moldovean a renunţat la funcţie în schimbul cetăţeniei române

Un vameş moldovean cu cetăţenie dublă a fost dat afară din funcţie pentru că nu a renunţat la cetăţenia României aşa cum i s-a cerut. Vameşul Vasile Zbârciog a dat statul în judecată, dar miercuri, 1 iulie, a pierdut o ultimă speranţă că va avea câştig de cauză în justiţia internă. Curtea Constituţională a decis că reglementarea în baza căreia a fost concediat acum câteva luni este conformă Constituţiei, transmite Europa Liberă.

În continuare singura cale la dispoziţia vameşului Zbârciog este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, unde are loc deja un proces privind interdicţiile pentru moldovenii cu dublă cetăţenie intentat Republici Moldova de politicienii opoziţiei.

Prevederea din Legea Serviciului Vamal în baza căreia Vasile Zbârciog a fost concediat există din anul 2000, cu toate acestea, ea a început să fie pusă în aplicare abia în urmă cu un an, după ce Parlamentul a interzis şi altor funcţionari publici să deţină dubla cetăţenie.

Vameşii moldoveni cu dublă cetăţenie sunt căutaţi în... „Monitorul oficial” al României
 
Jurista Serviciului Vamal, prezentă la şedinţa de azi a Curţii Constituţionale, ne-a spus că pentru a-i depista pe angajaţii vamei care au şi cetăţenie română, juriştii serviciului caută numele acestora în „Monitorul oficial” al României, în care se publică, conform procedurii, numele celor ce primesc cetăţenia statului român. Jurista a lăsat să se înţeleagă că vameşii care deţin şi cetăţenia altor state decât România, de exemplu, a Rusiei, Ucrainei sau Bulgariei, nu pot fi identificaţi din cauza lipsei de acces la surse de informaţii utile. După ce s-a aflat astfel că Vasile Zbârciog este şi cetăţean al României, lui i s-a solicitat să renunţe fie la paşaportul românesc, fie la postul de vameş. Pentru că nu a dat un răspuns în termen, el a fost concediat.

CC: interdicţia este conformă cu Legea Supremă
 
Fiind sesizată în acest caz de Curtea Supremă de Justiţie, Curtea Constituţională a hotărât azi că norma în baza căreia angajatul de la vamă a fost concediat este perfect legală. E deja a doua oară când Curtea Constituţională hotărăşte că interdicţia de a deţine şi o altă cetăţenie stabilită recent pentru un şir de funcţionari publici este conformă cu Constituţia.

Preşedintele CC, Dumitru Pulbere: "O parte din colaboratorii vamali au atribuţii la secretul de stat. Altă parte au atribuţii la securitatea economică şi la securitatea statului în întregime".

Vitalie Nagacevschi, insă, avocatul lui Vasile Zbârciog, care, de altfel, nu a fost invitat la şedinţa de azi, spune că dosarul clientului său oricum va ajunge la CEDO: "Actualmente, în baza acestei hotărâri a Curţii Constituţionale probabilitatea de a câştiga în instanţa de fond se apropie de zero. Dar ulterior ne vom adresa la CEDO şi având în vedere precedentul Alexandru Tănase împotriva Republicii Modova sunt sigur că acest dosar îl vom câştiga".

Sesizată anterior de avocatul Alexandru Tănase, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recomandat Moldovei să revizuie prevederile ce restrâng drepturile funcţionarilor cu dublă cetăţenie. Pentru că Guvernul s-a opus şi a atacat decizia CEDO, Marea Cameră a Curţii urmează să se mai pronunţe o dată în luna septembrie 2009.

Preşedintele CC, Dumitru Pulbere a admis că dacă recomandarea de a revizui interdicţia va fi reconfirmată de Marea Cameră, Curtea Constituţională şi-ar putea revedea şi ea hotărârile pe acest subiect, eventual în favoarea reclamanţilor.

cuvinte-cheie: cetatenie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus