Într-o şedinţă lărgită, cu participarea preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Voronin, şi a cercurilor de afaceri, prim-vicepremierul Igor Dodon, a îndemnat băncile comerciale să sporească creditarea sectorului real al economiei pentru a putea impulsiona consumul.
Potrivit prim-vicepremierului, criza economică din Moldova a trecut direct în a doua etapă, evitând criza financiar bancară. Igor Dodon a mai spus că, pentru depăşirea crizei economice, Guvernul urmează să stimuleze cîteva sectoare prioritare, printre care construcţiile, activităţile de comerţ, în special cele legate de export, producţia industrială şi agricolă; să favorizeze exportul, în special a produselor alimentare agricole, produselor viti-vinicole, precum şi să stimuleze activitatea agenţilor economici prin reducerea controalelor excesive şi prin creditarea sectorului real al economiei.
Totodată, Vladimir Voronin a menţionat că statul trebuie să-i protejeze pe agenţii economici autohtoni contra concurenţei neloiale, să fie stabilite cerinţe fiscale clare şi simple pentru contribuabili etc. În acest sens, Vladimir Voronin a criticat în termeni duri activitatea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei şi cea a Inspectoratului Fiscal. Astfel, potrivit preşedintelui, IFPS urmează să reducă efectivul cu 10%, iar modalităţile de verificare a agenţilor economici să fie informatizate.
Referindu-se la prognozele macroeconomice pentru anul 2009, Igor Dodon a menţionat că prognoza anuală a creşterii economice este de - 5%. Potrivit lui Dodon, faţă de prognoza Fondului Monetar Internaţional - de minus 9% şi a Băncii Mondiale de minus 3%, prognoza Guvernului permite planificarea realistă a procesului bugetar. În ultimele şase luni în Moldova a fost înregistrată o deflaţie de 1,8%, iar în raport anualizat indicele preţurilor de consum a constituit -0,6%.
La rândul său, ministrul Finanţelor Mariana Durleşteanu a declarat că de la începutul anului acumulările la buget au constituit 10,8 mlrd lei, sau 89% din acumulările planificate. Aceasta este cu 8,8% mai puţin faţă de anul 2008 şi se află la nivelul acumulărilor din anul 2007. În acelaşi timp, cheltuielile bugetare s-au majorat cu 9,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sau cu 1,4 mlrd. lei. Potrivit ministrului Finanţelor, deficitul bugetar în anul 2009 va fi constitui 4 mlrd. lei sau 9% din PIB.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Anatolie Gorodenco a declarat că, deşi recolta prognozată de grâu alimentar pentru va fi mai mică decât anul trecut, securitatea alimentară a ţării va fi asigurată. Moldova consumă circa 345 mii tone de grâu, în timp ce recolta de anul curent de grâu va constitui peste 800 de tone. Potrivit lui Anatolie Gorodenco, în complexul agroindustrial se va înregistra o creştere de 1% din contul producţiei complexului zootehnic, care în anul curent s-a înviorat şi a crescut cu peste 33%.