- Dle Plugaru, în ce măsură credeţi că serviciile speciale au fost implicate în organizarea acţiunilor din 7 aprilie?
- Sunt convins că serviciile speciale ale RM nu sunt capabile de astfel de operaţiuni, dar nici nu cred că li s-a pus o asemenea sarcină. Cele întâmplate nu au convenit nici conducerii de vârf a RM, nici Opoziţiei. Altceva e modul în care guvernarea s-a orientat pe parcurs ca să prostească lumea şi să-i acuze pe Filat, Urecheanu şi Chirtoacă. Azi toată lumea e convinsă că anume aceştia au dat foc parlamentului, deşi nu-i adevărat - i-am văzut cu toţii cum nu ştiau ce să facă cu mulţimea, care nici nu-i asculta pe ei, ci pe alţii...
- Bine, dar cine a infiltrat provocatorii în mulţime?
- Puterea trebuie să ne răspundă la această întrebare. Noi vrem să-i vedem la răcoare pe cei care ne-au arătat ca pe nişte boi, pentru că acesta a fost scopul organizatorilor. Dar, deşi au trecut trei luni, toţi tac. Declar, ca specialist în domeniu, că asemenea dosare se cercetează în cel mult o lună - doar totul este filmat, documentat. Evenimentele au arătat că cineva din exterior vrea să ne domine în mai mare măsură decât până acum. Nu Bucureştiul, nici Washingtonul, nici Moscova. Să-i căutăm printre cei care fac bani pe seama prostiei moldovenilor...
- Guvernarea a făcut deja multiple acuzaţii, învinuind Opoziţia de actele de vandalism.
- Filat a chemat oamenii la o manifestaţie cu destul timp înainte, dar de aceasta au profitat persoane cu alte scopuri. Problema e că Puterea era obligată să nu admită desfăşurarea unor astfel de acţiuni, fără a folosi armele, deoarece există o serie întreagă de tehnologii pentru a dispersa masele. Era nevoie de 30-40 de băieţi cu pregătire specială şi nimeni nu avea să se apropie de cele două clădiri. În 25 de minute totul avea să se rezolve. Deci cineva îşi dorea ca parlamentul fie devastat.
- Dacă nici Voronin, nici Opoziţia nu şi-au dorit dezmăţul, cine au fost mascaţii, care, ulterior, nu au fost torturaţi, nici reţinuţi de poliţie?
- Şi eu vreau să înţeleg cum poate cineva să ajute la arborarea drapelelor şi apoi să vorbească despre lovitură de stat. De ce n-a fost devastat şi biroul preşedintelui? Pentru că acolo stăteau oameni înarmaţi, care le-au spus băieţilor: „Aici nu se poate!". Nu ştiu cine sunt mascaţii, dar acţiunile lor au fost evident instigatoare. Şi noi vrem să ştim cine i-a învăţat pe aceştia, cine i-a drogat şi i-a plătit.
- Cum comentaţi declaraţiile lui Artur Reşetnikov, şeful SIS-ului, din filmul „Atac asupra Moldovei"?
- E cam grăbită această declaraţie şi Reşetnikov ar putea să răspundă pentru ea, dacă se va schimba puterea. Un serviciu poate să ia o atitudine, dar există prezumţia nevinovăţiei. Totodată, şi Reşetnikov, şi Papuc sunt membrii aceleiaşi echipe şi fac totul pentru ca aceasta să câştige. În mod normal, din moment ce apăruseră primele semnale, MAI şi SIS erau obligate să-i avertizeze pe cei implicaţi sau să-i izoleze. Cred că Reşetnikov a minţit că se ştia din timp despre ce se pregăteşte, dar, în realitate, ei toţi, inclusiv Voronin, s-au pierdut atunci. Altceva e că, după ce au înţeles cine-s provocatorii, le-au permis să-şi facă de cap. Toţi cred că acest lucru îi convine numai lui Voronin. Nu, le convine întâi de toate celor care ne dirijează din umbră...
- Cine-s ei?
- Nu se dau asemenea nume. Repet: sunt clanurile care au făcut şi fac bani în această zonă. Dacă ei pot face bani cu Voronin, atunci el le convine, dacă nu, încearcă să-l schimbe. Ei sunt interesaţi să tulbure apele, ca să pescuiască mai uşor. Ei i-au şi trimis pe mascaţi, urmărind să-l dea jos pe Voronin. Sunt anume cei pe care Voronin ni-i ascunde - ori serviciile sale sunt incompetente şi nu i-au depistat, ori nu vor să ni-i arate.
- Vreţi să spuneţi că Voronin s-a speriat şi le-a permis să acţioneze?
- Orice om se teme. Şi Papuc ar fi putut să se piardă, dacă, bunăoară, în momentul culminant Voronin nu-i răspundea la telefon. Mai mult, cine ştie ce i-a spus atunci Voronin lui Papuc... Dacă mai târziu el şi Reşetnikov au rămas în guvern, înseamnă că Voronin are motive să-i demisioneze, dar se teme să o facă în campania electorală, sau că le încuviinţează acţiunile, după ce le-a dat unele indicaţii, pe care ei ar putea să le dezvăluie. Vom fi martorii demiterii lui Papuc şi Reşetnikov după alegeri. Cunoscând câte ceva în organizarea statului, vă asigur că, după cele petrecute, cei doi, dar şi Gurbulea trebuiau demişi imediat.
- De ce nu admiteţi că ei înşişi ar fi putut să provoace actele de vandalism?
- Trebuie să fii criminal, ca să faci aşa ceva. Mai mult, într-un sistem de guvernare bazat pe frică, se poate întâmpla orice. Se vorbeşte că Papuc a primit un pumn de la Voronin, iar Reşetnikov - o mapă după cap, fiindcă n-au reacţionat la timp. Totuşi, dacă ne-ar arăta duşmanul, eu, în locul lui Voronin, i-aş ierta pe ambii.
- Explicaţi-ne mai clar cine sunt organizatorii din exterior, care au urmărit să tensioneze situaţia în RM.
- Nu e vorba de România, după cum zice Voronin. Nu vedeţi că majoritatea politicienilor noştri au stăpâni peste hotare? Sunt cei care vor ca şi în continuare în RM să se vândă alcool importat. Sunt cei care, dorind să ne distrugă plantaţiile de vie, i-au făcut pe ţăranii noştri să vândă strugurii cu un leu. Ei vor să ne vadă populaţia, bând zi şi noapte, vânzându-şi nevestele şi rinichii, pentru ca apoi să-i cumpere votul în parlament. Sunt cei care au tot câştigul de la căile ferate şi de la marile combinaţii de pe piaţa capitalului financiar. Sunt cei care vor să ne distrugă industria - tot ei au organizat interzicerea importului vinurilor noastre de către Rusia. Pe scurt, sunt cei care deţin finanţele mondiale. Documentaţi-vă cine şi cum face bani aici, căutaţi în cercurile Puterii, în umbra marilor „străjeri ai naţiunii" şi vă veţi dumeri.
- Cine poate fi interesat în asemenea măsură de economia moldovenească, ca să meargă la sacrificii pentru ea?
- Banii se pot scoate din orice, începând cu vânzarea femeilor. Ce înseamnă să pui stăpânire pe o ţară? Să-i distrugi industria, pentru ca cetăţenii ei să cumpere produse străine. Ştiţi de ce ni s-au pus interdicţii la exportarea strugurilor „Lidia"? Numai nu pentru că e un soi prost de viţă-de-vie. Francezii extrag din el substanţe pentru industria farmaceutică, ce se folosesc la tratarea maladiilor cerebrale. Or, cuiva nu i-a convenit să o creştem noi şi ne-au făcut s-o scoatem. Mai ştiţi ce prostie am făcut, semnând convenţiile privind interzicerea cultivării cânepei, pe când alte ţări se dezvoltă prin această industrie? La noi cânepa e drog, iar în Olanda şi Belgia se vinde liber. Cânepa e o marfă strategică, care-ţi asigură o industrie textilă, alimentară şi cosmetică nemaipomenită. De dragul „luptei cu drogurile", noi am fost lăsaţi cu saci de plastic şi haine sintetice, produse în alte ţări. Să nu uităm că marile structuri europene sunt filiale ale guvernului american: şi OSCE, şi BERD, şi celelalte. În mare măsură, şi Rusia e dirijată. Şefii statelor mai mici, dacă nu se supun capilor ai economiei mondiale, sunt daţi la o parte - exemplul Miloshevici. Cine construieşte azi case, uzine şi poduri în fosta Iugoslavie, în Irak? Şi Transnistria e controlată nu de ruşi, dar prin ruşii cu stăpâni peste hotare.
- Şi credeţi că Voronin o să-i aresteze pe aceştia?
- Vai de steaua lui Voronin, nici el nu e de capul lui. Există sute de combinaţii în activitatea serviciilor speciale pentru a controla un om. E foarte important cine din anturajul său lucrează cu cei ce dirijează banii. Anume ei luptă pentru Putere şi decid care preşedinte le este mai convenabil.
- Credeţi că şi Marian Lupu are vreun rol în această luptă?
- Fireşte. După ce Voronin l-a crescut opt ani de zile, Lupu trădează... Şi proiectul său e condus de cei care l-au propus iniţial lui Voronin atât pe el, cât şi pe Tkaciuk, Roşca, Reidman pentru funcţii înalte. Toată lumea îl atacă pe Voronin, deşi haosul constituţional actual este în mare măsură şi opera lui Lupu. Scrutinul trebuia să se desfăşoare cel puţin cu 75 de zile înainte, ca să se reuşească alegerea unui nou şef de stat cu 45 de zile înainte de 7 aprilie, când expira mandatul lui Voronin. Chiar dacă Voronin a propus această dată, Lupu, Postoico, Roşca şi alţii trebuiau să se împotrivească. Acum îl vedem pe Lupu cu lozinca: „Să oprim războiul politic!". Dar cine l-a pornit, măi? Voronin, de va fi pus în faţa legii, va da vina pe Lupu, fiindcă acesta conducea parlamentul, când s-a votat data alegerilor. Voronin va invoca şi hotărârea Curţii Constituţionale din 2000, care stipulează că preşedintele poate să rămână în funcţie şi după patru ani de mandat, dacă nu a fost ales altul. Dar Constituţia e mai importantă decât o decizie a Curţii. În mod normal, înainte de expirarea mandatului parlamentului, Voronin trebuia să ceară numirea unui interimar şi, după 7 aprilie, devenea om liber. Eu nu înţeleg cine l-a băgat în această nebunie constituţională şi nu exclud că şi în cadrul PCRM cineva vrea să-l scoată din circuit pe Voronin. Iar ceea ce spune Lupu despre război politic e floare la ureche faţă de ceea ce se poate întâmpla în urma dezastrului constituţional, provocat şi de el.
- Ar putea fi Lupu liderul rebelilor comunişti?
- Poate că e unul dintre ei. Posibil că Voronin a înţeles acest lucru, dar nu intervine în plină campanie electorală, dar, după alegeri, am putea fi martorii altor situaţii imprevizibile. Cei care ne conduc, când văd că se luptă două partide pentru putere, plătesc şi la al treilea, dacă e nevoie. Interesul lor e să ne prostească - ba ne-au anunţat că organizatorii acţiunilor din 7 aprilie sunt agenţi din Serbia, ba din SRI, ba din România, ba din FSB... Cu cât mai tare ne încâlcesc, cu atât mai greu vom afla de unde cresc rădăcinile conflictului.
- Se vorbeşte că proiectul Lupu îi aparţine lui Tkaciuk, care ar fi interesat de detronarea lui Voronin.
- Tkaciuk, fără Voronin, e nimeni, dar el poate lucra pentru alţii. Să mai atragem o dată atenţie faptului că e imposibil ca Lupu să nu fi ştiut că mandatul lui Voronin se încheie la 7 aprilie. S-a temut să-l informeze? Nu era el singurul fricos - toată tabăra comunistă, timp de opt ani la rând, făcea în pantaloni atunci când Voronin îi privea chiorâş. Nu trebuie să facem din iepuri vulturi, adică din căcăcioşi - eroi. Noi nu vom putea judeca altfel până nu vom avea dovada curajului. S-o aşteptăm, căci şi aşa ne-am transformat într-o ţară de plângăreţi şi bocitoare. Atâta şi putem - să plângem şi să bem... De fapt, asta se şi cere de la noi, moldovenii...
Sursa: Timpul