Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat, pe 13 iulie, la Ankara, de statele participante la realizarea gazoductului, a declarat pentru Reuters, ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, confirmând informaţiile furnizate, anterior, de surse apropiate Uniunii Europene şi autorităţilor turce, transmite Mediafax.
"Acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat în Turcia, la 13 iulie", a declarat Videanu, aflat într-o vizită de două zile în Azerbaidjan.
Totodată, părţile implicate în proiect au ajuns la un acord privind procentul de 15% din gazele naturale transportate de Nabucco vizat de Turcia pentru acoperirea cererii de pe piaţa internă a energiei.
"Din câte ştiu eu (chestiunea - n.r.) este rezolvată, dar nu cunosc detalii", a adăugat ministrul.
Ulterior, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) a confirmat, la rândul său, că reuniunea pentru semnarea acordului va avea loc pe 13 iulie, la Ankara.
"Comisia a primit o invitaţie la ceremonia de semnare a acordului interguvernamental privind gazoductul Nabucco, programată pentru 13 iulie la Ankara. Acordul nu este un document public şi va fi făcut public odată semnat, deci nu voi comenta conţinutul", a declarat un purtător de cuvând al CE într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.
Proiectul Nabucco este considerat o prioritate pentru efortul de reducere a dependenţei Uniunii Europene de importurile de gaze naturale din Rusia.
Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală.
Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a declarat, în luna iunie, la Bucureşti, că acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat până la sfârşitul lunii iulie.
Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană şi SUA, vizează legarea zonei centrale a Asiei, bogată în gaze naturale, de Europa. Gazoductul va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina. Începerea construcţiilor a fost programată pentru 2010, iar inaugurarea a fost stabilită pentru 2014. Furnizorii potenţiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Irak.
Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului.
Potrivit celor mai recente estimări, Nabucco va necesita investiţii în valoare toatlă de aproape opt miliarde euro.
Capacitatea Nabucco ar urma să se ridice la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.