Din cauza proliferarii programelor software pentru spionat telefoane mobile, oricine poate transfera un soft de ascultare pe orice astfel de terminal mobil.
S-a ajuns astfel in situatia ca aproximativ 5% dintre telefoanele mobile ce functioneaza in Romania si care apartin unor firme sau persoane particulare sa fie ascultate de catre alte persoane fizice.
Estimarea ii apartine lui Max Maiellaro, directorul Agatha Christie Investigation, o companie de investigatii private din Milano. In opinia acestuia, preluata de publicatia americana Newsweek, procentul de telefoane spionate in Romania este egal cu cel al mobilelor interceptate in tari precum Italia, Grecia si Spania. Acest fenomen exista, chiar daca la o scara mai mica, si in Franta sau Germania, aici nivelul interceptarilor fiind de 3%. La randul sau, James Atkinson, expert in securitatea telefoanelor la firma Granite Island Group, din Gloucester, Massachusetts, sustine ca si in Statele Unite procentul telefoanelor interceptate este de 3%.
Cine pe cine asculta?
Potrivit expertilor, cele mai multe telefoane mobile spionate au fost compromise de catre sot/sotie, iubit/iubita, parinti sau colegi de serviciu. Mai mult, unii angajati spera sa afle afaceri ilegale ale sefilor directi, pentru a le raporta directorilor companiilor la care lucreaza, sub acoperirea anonimatului. Cei mai vulnerabili in fata acestui tip de spionaj sunt utilizatorii de iPhone, BlackBerry si alte tipuri de smartphone-uri.
Programele se vand online
In marea lor majoritate, telefoanele mai sofisticate sunt echipate cu functii precum bluetooth sau posibilitate de conectare Wi-Fi. Daca acestea sunt lasate permanent deschise sau sunt nesecurizate, oricine poate prelua controlul aparatului de la distanta sau ii poate livra un program-spion. Cele mai recente programe de acest gen sunt atat de avansate incat permit chiar si transformarea telefonului in microfon, chiar daca nu se efectueaza nici un apel. Astfel, "spionul" poate sa asculte pe langa convorbiri telefonice si tot ceea ce se discuta intr-o camera vecina ori chiar aflata in cealalta parte a globului, unde se afla telefonul interceptat. Softurile care fac posibil acest lucru sunt foarte ieftine, pot fi luate de pe internet (peste 200 de companii vand astfel de programe cu preturi cuprinse intre 50 si 300 de dolari) si nu este nevoie de cunostinte speciale pentru a se face transferul.
Ce e de facut?
Astfel ca este mai mult decat indicat sa nu va mai lasati bluetooth-ul sau conexiunea Wi-Fi permanent activate si nesecurizate. De asemenea, ca si in cazul e-mail-urilor care contin atasamente suspecte, nu autorizati automat transferul de fisiere, chiar daca solicitarea vine din partea unei persoane cunoscute. Verificati intotdeauna ce fisier ati primit si ce face acesta. In acest fel, ramane doar ca cel care vrea sa va spioneze sa puna mana pe telefonul dvs. si sa autorizeze transferul, care dureaza doar cateva minute. Este singura parte mai dificila, iar in acest caz, totul tine de vigilenta dvs. in legatura cu locul unde va lasati telefonul sau pe mainile cui il lasati.
Sursa: Romania Libera