Liderii celor mai puternice opt economii ale lumii - G8 - au afirmat ca primele semne de stabilizare a economiei mondiale au inceput sa apara, dar exista inca riscuri semnificative in sistem, potrivit unei declaratii comune adoptata miercuri la Aquila, in Italia, relateaza AFP, citata de HotNews.ro. Liderii G8 au decis, totodata, reducerea la jumatate a emisiilor de gaz cu efect de sera, la nivel mondial, pana in anul 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990.
"Desi exista semne de stabilizare, in special o revenire a burselor (...), situatia ramane incerta si riscuri importante continua sa apese asupra stabilitatii economice si financiare", potrivit documentului citat.
Liderii G8 avertizeaza ca "efectele crizei economice asupra pietei muncii pot pune in discutie stabilitatea sociala".
Sefii de guvern si de stat din Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Canada si Japonia au facut apel pentru continuarea eforturilor de relansare, dar au subliniat ca este necesara pregatirea "strategiilor de iesire" din planurile de sustinere.
Desi aceste planuri au facut sa explodeze deficitele publice, tarile membre G8 se angajeaza sa garanteze "viabilitatea bugetara pe termen mediu".
Petrolul
Statele membre G8 au cerut tarilor consumatoare si producatoare de petrol "sa amelioreze transparenta si sa intareasca dialogul, pentru a reduce volatilitatea excesiva a pietei", care ar putea afecta o revenire economica.
Evaziunea fiscala
Liderii G8 au afirmat ca "nu vor mai continua sa tolereze" evaziunea fiscala, prin care "volume importante de capitaluri sunt ascunse pentru a scapa de impozitare".
"Este necesara stabilirea unui ansamblu de contramasuri eficiente care sa poata fi utilizate impotriva tarilor care nu respecta normele internationale legate de
transparenta fiscala", precizeaza declaratia, adoptata in cadrul unui dejun de lucru organizat in debutul summitului.
Liderii G8 au decis reducerea gazelor cu efect de sera la 50%, pana in 2050
Liderii G8 au decis miercuri reducerea la jumatate a emisiilor de gaz cu efect de sera, la nivel mondial, pana in anul 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990. Cat priveste statele puternic industrializate, planul pentru acestea este de reducere cu 80% sau mai mult.
Deciziile au ca obiectiv final sa limiteze incalzirea globala la o crestere de 2 grade Celsius, potrivit declaratiei finale de la summitul din Aquila, Italia. "Recunoastem avertismentul transmis de oamenii de stiinta potrivit caruia cresterea medie a temperaturii globale peste nivelul pre-industrial nu trebuie sa depaseasca 2 grade Celsius", au anuntat cei opt lideri, intr-o declaratie citata de AFP.
"Aceasta provocare la nivel mondial nu poate fi realizata decat printr-o actiune de asemenea mondiala. Este motivul pentru care ne exprimam din nou dorinta de a impartasi cu toate statele obiectivul reducerii cu cel putin 50% a emisiilor la nivel mondial, pana in 2050. (...) De asemenea, sustinem si obiectivul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera in statele dezvoltate cu pana la 80% pana in 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990 sau in ultimii ani". Aceasta fraza din urma lasa poarta deschisa Statelor Unite, care s-au angajat sa reduca emisiile cu 80% fata de anul 2005.
Sursa: EurActiv.ro