Demisia preşedintelui Sovietului Suprem din Transnistria, Evgheni Şevciuk, un politician moderat, a expus regiunea la diviziuni între liderii săi, ceea ce ar putea submina eforturile pentru rezolvarea"conflictului îngheţat" dintre Republica Moldova şi regiunea sa separatistă, comentează Reuters.
Evgheni Şevciuk, principalul susţinător al discuţiilor cu autorităţile de la Chişinău, a demisionat miercuri. Potrivit aliaţilor său, politicianul s-a retras pentru a denunţa planurile lui Igor Smirnov, liderul Transnistriei, de a modifica legea fundamentală pentru a-şi consolida controlul asupra teritoriului.
Şevciuk, în vârstă de 41 de ani, conduce cel mai mare grup din Parlamentul regional. El a declarat într-un interviu că planul lui Smirnov de a forma un legislativ bicameral, cu prerogative reduse, va "duce la distrugerea Transnistriei şi îi va face pe toţi oficialii aleşi dependenţi, practic, de un singur om".
Şi adjunctul său în Parlament, Anatoli Kaminski, a declarat că "acest plan va îndepărta, din păcate, Transnistria de noţiunea de stat bazat pe lege".
La mijlocul lunii aprilie, Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat în primă lectură un set de modificări la Constituţia regiunii transnistrene, care extind atribuţiile legislativului în detrimentul celor ale administraţiei prezidenţiale, modificări care l-au nemulţumit pe Igor Smirnov.
Modificările la Constituţia transnistreană au fost iniţiate de 16 deputaţi din formaţiunea majoritară Obnovlenie (Reînnoirea) în fruntea căreia este preşedintele Sovietului Suprem Evgheni Şevciuk, văzut de unii experţi ca un posibil succesor al lui Smirnov. Acestea prevăd desfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte al Transnistriei, sporirea atribuţiilor parlamentare, un control mai mare al legislativului asupra activităţii ministerelor şi puterii judecătoreşti. Preşedintele republicii şi miniştrii vor fi obligaţi să-şi suspende calitatea de membri ai partidelor politice. În plus, Sovietul Suprem va avea dreptul să numească un interimar în cazul incapacităţii preşedintelui republicii de a-şi exercita funcţia.
Smirnov a cerut amânarea adoptarii acestor modificări, cu examinarea lor în prealabil în Comisia pentru armonizarea legislaţiei Transnistriei la cea a Federaţiei Ruse. Solicitarea sa nu a fost însă luată în vedere de deputaţi, iar Smirnov, supărat, a părăsit sala de şedinţe.
În timp ce Sovietul Suprem susţinea că modificarea este necesară pentru a armoniza legislaţia transnistreană cu cea rusească, administraţia lui Smirnov califica iniţiativa drept "încercare de a revizui principiile fundamentale de gestionare a statului".
Transnistria, prin Constituţia din 2000, a fost transnformată dintr-o republică semiprezidenţială într-una prezidenţială, ceea ce înseamnă că orice modificare a Constituţiei trebuie să aibă aprobarea preşedintelui.
Smirnov intenţionează să supună propunerea sa unui referendum, în condiţiile în care locuitorii regiunii au votat deja în consultări populare în favoarea independenţei şi a unei eventuale unificări cu Rusia.
Săptămâna trecută, el a respins apelurile mediatorilor de a relua discuţiile cu liderii moldoveni pentru a pune capăt rebeliunii separatiste. Deocamdată nu au fost înregistrate progrese importante în discuţiile desfăşurare sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ambele ţări rămân de poziţii, separatiştii respingând oferta de autonomie extinsă. NewsIn
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.07.2009Demisia şefului Sovietului Suprem îngreunează rezolvarea conflictului transnistrean
Comentarii (0)