Redacţia „Curentul" a primit un film realizat cu o cameră ascunsă care înfăţişează un domn prezentat drept diplomat român executând o reuşită partidă de sex cu o domnişorică bine făcută, moldoveancă, nu din Tecuci, însă, ci de la Chişinău, după acşent. Domnul şi domnişorica au şi dialog, se discută şi despre unele treburi de serviciu, însă nu treburi cu conotaţii ce interesează siguranţa naţională, ci chestiuni ce o interesează pe bunăciunea ce pare să lucreze la consulatul român de la Chişinău.
Montajul filmului - realizat în stilul documentarelor Mosfilm - introduce un generic cu accente politice tipice propagandei regimului comunist de la Chişinău. Mai exact, se insinuează grosier că s-ar acorda „cetăţenie şi deschide vize în România doar celor care îl excită spiritual" pe consulul român Ion Nuică. Limbajul genericului, maniera realizării montajului şi utilizarea precară a limbii române trădează nişte angajaţi ai SIS-ului moldovenesc care nu au studiat în România, deşi SIS-ul are destui lucrători cu studii făcute la universităţile româneşti. La solicitarea ziarului „Curentul", biroul de presă al MAE a confirmat, practic, dezvăluirile noastre precizând că s-a procedat la rechemarea de la post a consulului român la Chişinău, Ion Nuică.
Am încercat să luăm legătura direct cu Ion Nuică, pe telefonul mobil afişat pe site-ul ambasadei, în vederea obţinerii unui punct de vedere pe această temă. Personajul din imagine aduce la înfăţişare cu diplomatul român şi pare să performeze cu entuziasm, ceea ce ne-ar umple de mândrie patriotică dacă diplomatul ar realiza astfel de partide pentru ţară, sacrificându-se pentru a aduce mai aproape de valorile naţionale cetăţencele debusolate ale Republicii Moldova. Dacă se adevereşte că personajul din imagini este chiar consulul nostru de la Chişinău, nu putem decât să-l felicităm pentru că face lucruri care de exemplu fostului ministru Păcuraru nu i-au ieşit, acesta limitându-se la activitatea manuală, ca să nu mai vorbim de Bill Clinton, care fără trabuc ar fi lăsat-o pe Monica fără nicio impresie despre virilitatea prezidenţială a democraţilor americani.
La Chişinău viaţa e grea pentru diplomaţii români
Pe de altă parte, încă un scandal cu tematică sexuală ar fi exact ce ne lipsea, în actualul context mai mult decât rece, practic frigid, al relaţiilor cu Chişinăul.
Într-un interviu acordat presei de la Bucureşti, consulul României la Chişinău afirma că acest post este cel mai greu post diplomatic pe care l-a avut vreodată: „Am fost consul în Iran, am fost consul şi în Israel, dar acesta de la Chişinău este incomparabil mai dificil", afirma Ion Nuică.
Dacă domnia sa este cel din imagini, înţelegem perfect situaţia sa şi deplângem (nu fără invidie masculină) poziţia în care se află nevoit pe banii statului român să facă faţă unor asemenea provocări dificile, cu conotaţii sexuale. Trainingul pe care îl primesc diplomaţii noştri la centrala MAE are în vedere şi evitarea situaţiilor în care funcţionarii noştri consulari ar putea fi compromişi. Este posibil ca MAE să fi schimbat metodologia şi diplomaţii să fi fost instruiţi să dea piept bărbăteşte cu situaţiile complexe de la locul de muncă. Aşteptăm şi noi cu interes din partea autorităţilor un punct de vedere pe această temă, nu de alta, dar şi redacţia „Curentul" ar avea nişte potenţiali diplomaţi gata de trimis pe front, dacă ţara îi cheamă. Nu pot duce moldovencele câtă diplomaţie le-am putea noi oferi şi decât să se irosească săracele pe şoselele Europei, pe nimic, mai bine am veni noi la ele, la Chişinău, să împlinim cu dragoste, fără violenţă, coordonatele noii politici româneşti, de apropiere deplină faţă de fârtaţii noştri. Iar dacă fetele lucrează peste program şi la SIS, nu-i bai, abia ce le mai învăţăm şi carte (colegii mei au diplome multe).
Voronin, nervos pe români din cauza vizelor şi ca urmare a educaţiei sale sovietice
Tema vizelor şi a cetăţeniei preocupă intens autorităţile bolşevice de la Chişinău, obsedate de primejdia depopulării ţărişoarei şi care gândesc încă în termenii sovietici relaţiile cu România. Vladimir Voronin, fost general sovietic cu pensie de la Moscova, devenit apoi şef al Partidului Comuniştilor de la Chişinău, a atacat deseori România, în ultimul deceniu - pretinzând ba că România ar avea un drapel fascist - deşi drapelul Moldovei este identic cu al României, ba că românii ar fi alt neam decât moldovenii, cu altă limbă şi altă istorie - teze dragi propagandei ruseşti - ba că România ar fi vinovată de recentele evenimente din aprilie de la Chişinău soldate cu uciderea, maltratarea sălbatică şi arestarea ilegală a sute de tineri de către autorităţile regimului de la Chişinău.
Obsesia comuniştilor lui Voronin este semnarea unui tratat politic bilateral şi a unui tratat de frontieră, iar ostilitatea faţă de România a crescut progresiv, de la înfrăţirea momentană din perioada „revoluţiei orange", când Voronin bătea poteca spre Bucureşti pentru a-şi vinde vinul şi coniacul. Vinul s-a acrit în butelcuţe, iar Voronin ne vede acum ca sarea în ochi, astfel că, în 2007, au fost expulzaţi doi diplomaţi ai României de la Chişinău pentru trafic de vize, în care ar fi fost implicat însuşi Alexandru Rus, fostul consul general din Basarabia.
Cozile cetăţenilor moldoveni, care stau prin preajma Consulatului pentru a aştepta viza de intrare în România, îl umplu de furie pe Voronin, care se plânge unde vrei şi unde nu vrei că România vrea să-i fure cetăţenii, robi pe moşia sa şi a familiei sale, cea mai bogată familie de comunişti din Europa.
Chişinăul regimului comunist insistă obsesiv pe ideea că Moldova este o entitate statală total diferită şi străină de Moldova istorică şi de România actuală, că nu se poate vorbi de o singură naţiune în două state vremelnic divizate, iar acest discurs oficial este lesne de înţeles că provine din tiparul vechii ideologii staliniste care încă mai are adepţi destui în Moldova.
Cu toate aceste derapaje bolşevice ale lui Voronin, România a promis în repetate rânduri, indiferent de răcirea relaţiilor diplomatice, că va susţine aderarea Basarabiei la UE, iar fostul premier Zinaida Grecianîi afirma cândva, la Bucureşti, că România este cel mai bun prieten şi unul din partenerii principali pe drumul aderării la UE.
De altfel, în opinia mea, dacă se dovedeşte autenticitatea filmării care l-ar înfăţişa în acţiune pe diplomatul român Ion Nuică, nu putem decât să considerăm că acesta lucrează în sensul spuselor Zinaidei Grecianîi, pe linia fierbinte a prieteniei şi căldurii ce caracterizează relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău.
Sursa: Curentul