Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2009

Iurie Gotisan: Moldova risca sa ramina cu numai 15-20 de fabrici vinicole, din totalul de cca 170

Iurie Gotisan: Moldova risca sa ramina cu numai 15-20 de fabrici vinicole, din totalul de cca 170

Exporturile de vinuri s-au diminuat cu peste 20% faţă de sfîrşitul anului trecut

Iurie Gotisan: Situatia este de-a dreptul dramatica pentru sectorul vinicol, asta au confirmat-o chiar si autoritatile. De pilda, astazi o treime din intreprinderile vinicole, din cele cca 170 fabrici de prelucrare a strugurilor, sint scoase la vinzare sau sint in procedura de faliment. Productia de vinuri s-a redus in ianuarie-mai curent cu cca 32%, iar exporturile de vinuri s-au diminuat cu peste 20%, comparativ cu sfirsitul anului trecut. In plus, stocurile la fabricile vinicole se ridica la peste 26 milioane decalitri, ceea ce ar echivala cu aproape doua recolte anuale, iar in curind vine noua recolta.

Radu Benea: Ce alte cauze pe linga efectele crizei globale si reducerea cererii de pe piata rusa au adus sectorul vinicol in situatia de astazi?

Iurie Gotisan: In primul rind, mai multe companii inca nu au reusit sa-si redirectioneze exporturile de pe pietele din CSI catre cele din Occident. Doi, totusi, cele care au ramas cu productia pe piata rusa sint intr-un fel stramutate de vinurile de calitate din America Latina, cum ar fi vinurile din Chile sau din Argentina, care la pret sint mai ieftine decit cele moldovenesti. In al treilea rind, marea majoritate a producatorilor vinicoli au contractat credite bancare si fiind in imposibilitatea de a-si vinde productia, nu pot sa-si intoarca datoriile catre banci, declarindu-se in ultima instanta falimentare. Deja avem si un precedent in Republica Moldova, cind o companie destul de vestita a fost declarata insolvabila. Si, in al patrulea rind, o parte din vina o poarta chiar autoritatile care prea putin au facut pentru sustinerea vinificatorilor, ba mai mult, a fost interzis exportul de vinuri in vrac. Poate era necesar un control mai strict, o monitorizare a fiecarei livrari in vrac, dar nu blocarea, atunci cind intreprinderile si asa sint la pamint.

Radu Benea: Dar statisticile arata ca in 2008, exporturile de vin au crescut, mai ales in Occident.

Iurie Gotisan: In ciuda faptului ca exporturile de vinuri au crescut de exemplu de peste 2 ori in Ucraina, de 4 ori in Polonia, de citeva ori in Romania, in general exporturile de vinuri spre Europa au crescut lent. De aceea nu putem vorbi despre patrunderea pe alte piete capabile sa inlocuiasca deocamdata exporturile de vinuri spre Rusia, exporturi care erau evaluate la peste 70% din total in 2006, dar care actualmente nu depasesc nici 20% din total exporturi.
Radu Benea: Ce consecinte ar putea avea actuala criza, in afara vinificatorilor care sint afectati in mod direct?

Iurie Gotisan: Cred ca consecintele vor fi destul de negative, daca nu chiar dramatice, dupa cum spuneam initial. Chiar daca nu cunoastem care este valoarea imprumuturilor acordate de catre banci producatorilor, consider ca impactul va fi negativ pentru ambele parti, fiind in stare sa provoace o criza de proportii, asta unu la mina. Doi, situatia creata poate avea consecinte dramatice nu doar asupra exporturilor in particular, dar si asupra economiei in general. Trebuie sa recunoastem ca producatorii de vinuri sint si unii din marii contribuabili la bugetul de stat. Pina nu demult, exporturile de vinuri constituiau o treime din totalul exporturilor moldovenesti. Deci nu se exclude si o mai mare diminuare a veniturilor la buget, pe linga cea pe care o avem. Mai mult, odata cu perpetuarea crizei sint si vor fi disponibilizati o serie intreaga de angajati, crescind astfel cohorta somerilor per total, iar in conditiile cind preturile la struguri scad an de an, spre exemplu acestea au scazut cu 50% fata de anul trecut, taranul cultivator de struguri nu va avea nici acele venituri de pina acum.

Radu Benea: Ce va urma? Cit de mult ar putea sa dureze criza si cum se pot apara vinificatorii moldoveni?

Iurie Gotisan: Din cite stiu chiar astazi spre Moscova au plecat oficiali de la Agentia Moldova-Vin sa discute livrarea unor cantitati mai mari a vinului in vrac pe piata ruseasca, insa este dificil de anticipat care vor fi rezultatele acestor negocieri. Pe de alta parte, statul ar putea interveni in acest sens prin subventionarea producatorilor si exportatorilor vinicoli, insa in situatia in care se afla actualmente bugetul si economia in general, dupa mine cred ca este putin probabil. Altfel, daca tendintele vor fi aceleasi si in continuare, Moldova risca sa ramina cu numai 15-20 de fabrici vinicole, din totalul de cca 170.

Sursa: Europa libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus