Jerzy Buzek, din partea formaţiunii politice poloneze Platforma Obywatelska şi membru al grupului Partidului Popular European, este noul Preşedinte al Parlamentului European. El a fost ales în primul tur de scrutin cu 555 voturi, ceea ce reprezintă 86% din numărul voturilor valabil exprimate, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
"Cea mai mare provocare pentru Europa rămâne rezolvarea crizei economice şi o mai bună comunicare cu cetăţenii europeni", a declarat înaintea desfăşurării votului candidatul Partidului Popular European.
Eva-Britt Svensson (Suedia) din partea Grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului, a obţinut 89 de voturi.
Din cele 713 voturi depuse, 69 nu au fost valabile, fiind astfel 644 de voturi valabile exprimate. Pentru a întruni majoritatea absolută a voturilor a fost nevoie de minim 323 de voturi.
Noul Preşedinte al Parlamentului European a mulţumit celor care l-au ales, această funcţie fiind "o mare provocare şi onoare", asigurând pe cei care nu l-au votat că va căuta consensul.
El s-a referit şi la temele centrale cu care Europa se va confrunta în următorii ani, printre care se află criza economică şi financiară, securitatea energetică, precum şi schimbările climatice. În continuare el a declarat că "avem nevoie de Tratatul de la Lisabona tocmai pentru a face faţă acestor provocări. Pacea, libertatea şi bunăstarea pot fi asigurate în cel mai adecvat mod la nivel european."
Preşedintele a anunţat că discursul său în care îşi va prezenta programul pentru următorii doi ani şi jumătate va fi prezentat în cadrul sesiunii plenare din septembrie.
Cei trei lideri ai grupurilor politice, Joseph Daul din partea PPE, Martin Schulz din partea S&D şi Guy Verhosfstadt din partea ALDE, într-o declaraţie comună şi-au manifestat sprijinul pentru Jerzy Buzek ca Preşedinte al PE pentru prima parte a actualei legislaturi 2009-2014, urmând ca grupul Socialiştilor şi al Democraţilor să numească un membru al PE pentru a doua parte a mandatului actual.
Curriculum Vitae
Profesor de ştiinţe tehnice, implicat în mod activ în viaţa comunităţii; prim-ministru al Poloniei din1997 până în 2001.
Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Dortmund, din Seul şi din Isparta, precum şi al şcolilor politehnice din Silezia şi Opole. O lungă perioadă de timp, lector universitar în cadrul universităţilor din Opole, Gliwice şi Częstochowa; cercetător în cadrul Institutului Academiei Poloneze de Știinţă din Gliwice. Stagiu de cercetare la Universitatea Cambridge (1972). Reprezentantul Poloniei în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie - programul de cercetare a gazelor cu efect de seră (1992-1997). Organizator şi preşedinte al unei reţele internaţionale de 19 instituţii specializate în domeniul energiei şi protecţiei mediului (1996). Prorector al Universităţii Polonia din Częstochowa (2002-2004) şi co-fondator al Școlii poloneze de diplomaţie. Autor a aproximativ 200 de lucrări ştiinţifice, a numeroase raţionamente ştiinţifice şi titularul a trei brevete în domeniul protecţiei mediului, energiei şi al tehnicii de procesare.
Membru al sindicatului liber "Solidarność" (Solidaritatea) din 1980, apoi preşedinte al primului Congres Naţional al delegaţilor "Solidarność" din 1981. Activ în structurile subterane ale sindicatului după 1981. După 1989, prezidează cel de-al IV-lea, al V-lea şi al VI-lea congres al "Solidarność".
Ales deputat în Parlamentul Republicii Polone în 1997. În 1999, în calitate de prim-ministru, a făcut posibilă aderarea Poloniei la NATO şi apoi a contribuit la pregătirea ţării pentru integrarea în Uniunea Europeană (inclusiv prin descentralizarea statului şi consolidarea rolului administraţiei locale). În 1998 a început negocierile pentru aderare. Reprezentant în PPE-DE al mişcării sociale AWS (Acţiunea de Solidaritate Electorală) (1999).
Pentru activitatea depusă în domeniul cercetării şi al tehnologiei, a fost ales cel mai bun deputat al anului 2006. Premiul i-a fost decernat de prestigioasa publicaţie "Parliament Magazine".
În anul 2007, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a proclamării Declaraţiei universale a drepturilor omului, a primit din partea Preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, o statuetă reprezentând porumbelul păcii.
Urmăriţi în direct sesiunea plenară: EuroparlTV
Mai multe informaţii:
Webpage personal al domnului J. Buzek
Fişier audio cu discursul domnului J. Buzek (pentru download, click dreapta pe linkul respectiv şi "Save target as")
ftp://epavradioget:mo12SSB@ftpeps01.europarl.eu.int/epavradio/090714