Ambasadorul Suediei la Bucureşti Mats Aberg a declarat într-un interviu pentru NewsIn că în ceea ceea ce priveşte vizele impuse de guvernul moldovean cetăţenilor români o soluţie ar putea fi găsită către sfârşitul anului curent.
Potrivit lui Aberg, în ceea ce priveşte relaţia dintre România şi R. Moldova, situaţia comportă mai multe aspecte. "Informaţiile provin din foarte multe surse, iar partea română s-a descurcat foarte bine în a furniza aceste informaţii. Noi avem o imagine destul de clară despre ceea ce urmăreşte partea română şi cum vede situaţia. Eu cred că există o imagine destul de clară şi despre modul în care partea moldoveană vede lucrurile, dar acolo există un guvern interimar, alegeri anticipate. Nu ştim exact ce se va întâmpla. Nu cred că un guvern interimar poate lua deciziile profunde, necesare pentru a ieşi din această situaţie. Trebuie să aşteptăm instalarea unui nou guvern şi atunci putem continua discuţiile", a declarat ambasadorul.
"Discuţiile au loc şi în cadrul UE şi vă pot asigura că şi preşedinţia suedeză acordă acestui subiect toată atenţia cuvenită", a asigurat diplomatul în legătură cu problema vizelor.
Întrebat ce se va întâmpla dacă, totuşi, până la sfârşitul anului R. Moldova menţine vizele pentru români, Mats Aberg a sugerat că România trebuie să aibă răbdare. "Haideţi să ne punem această problemă când ne vom confrunta cu ea. Ar trebui să sperăm şi să ne aştepăm la o soluţie până la sfârşitul anului", a spus ambasadorul.
El a reiterat că impunerea vizelor pentru români este "o anomalie". "Fără a dori să speculez despre motivele din spatele acestei decizii - cu toţii am putea specula foarte mult pe această temă - eu cred că o mare parte dintre chestiuni au fost determinate de contextul noilor alegeri. Ar trebui să căutăm cu toţii o soluţie, fiind, cu siguranţă, în interesul Republicii Moldova, să rezolve această chestiune, astfel încât să putem începe discuţiile privind un nou acord cu UE", a subliniat Aberg.
"Momentan, tot ce putem face este să aşteptăm alegerile şi să cerem ca acestea să fie libere şi corecte, inclusiv în ceea ce priveşte accesul actorilor politici din opoziţie la mass-media", a spus Mats Aberg.
Întrebat dacă România ar trebui să dea curs cerinţelor Chişinăului în ceea ce priveşte semnarea tratatului politic de bază şi a celui privind frontierele de stat pentru normalizarea relaţiilor, Aberg a sugerat că întotdeauna trebuie luată în considerare imaginea de ansamblu. "Întotdeauna trebuie să ne uităm la toate posibilităţile existente şi putem să le privim sub forma unui pachet mai mare. Pe de altă parte, această impunere a vizelor este o decizie unilaterală, care trebuie rezolvată într-un context mai strict. Este, aşadar o situaţie complicată, dar vă asigur că noi ne gândim serios la aceste chestiuni şi facem tot ce putem", a spus el.