Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.07.2009

Negocierile oficiale în problema transnistreană ar putea fi reluate la 5 octombrie 2009

Negociatorii în format „5+2” în probelma transnistreană pregătesc în prezent condiţiile pentru reluarea procesului oficial de negocieri în problema transnistreană către 5 octombrie 2009, a declarat la Kiev, într-un interviu pentru publicaţia ucraineană „Deni”,  reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova Kalman Mizsei.

Oficialul european a menţionat că data de 5 octombrie este una realistă şi că asupra acesteia au convenit negociatorii în format „3+2” în cadrul unei recente întrevederi neformale la Viena. Potrivit lui Mizsei, până la 5 octombrie, negociatorii în format „3+2” preconizează să aibă întrevederi cu noua conducere a Moldovei, precum şi cu liderii acministraţiei transnistrene, după care va fi stabilită agenda negocierilor oficiale din 5 octombrie. „Acest fapt va necesita timp, de aceea, data de 5 octombrie este o dată convenabilă”, a spus Kalman Mizsei.

Referindu-se la alegerile parlamentare anticipate, oficialul european a menţionat că faptul că acestea au loc în Moldova amână implementarea mai multor proiecte europene. De asemenea, este stopată şi actvitatea privind reglementarea problemei transnistrene. „Dar acesta este preţul pe care Moldova este nevoită să-l plătească pentru faptul că este o democraţie tânără, unde a apărut un conflict intern. Sperăm şi ne străduim ca acesta să fie soluţionat prin fortificarea mecanismelor democratice. În acest caz vom putea spune că această perioadă grea a fost utilizază în favoarea viitorului Moldovei. Şi noi întrprindem eforturi în vederea realizării acestui scenariu pozitiv”, a menţionat Kalman Mizsei.

Întrebat cât de mult a degenerat procesul de reglementare în problema transnistreană din cauza situaţiei politice din Moldova, Kalman Mizsei a răspuns că acesta nu a degenrat atât de mult. Oficialul a spus că UE cheamă partenerii să reia procesul de negocieri necondiţionat. "Pe de altă parte, vom avea nevoie de un guvern stabil în Moldova, de institutţii stabile ale statului.  stabile. Şi, ca de obicei, accentuăm că măsurile de încredere, întrevederile dintre funcţionarii de pe ambele maluri ale Nistrului pot influenţa pozitiv atmosfera, fapt ce va avea un efect important asupra reluării negocierilor”, a mai declarat reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova Kalman Missei.

cuvinte-cheie: Miszei | Transnistria | reglementare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus