Federaţia Rusă va accepta importul vinurilor moldoveneşti prin patru terminale vamale, faţă de unu cât era pănâ în prezent. La o înţelegere în acest sens s-a ajunst după întrevederea de la Moscova, a directorului Moldova-Vin, Tudor Copaci cu şeful serviciului Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, anunţă un comunicat de presă al Guvernului.
Astfel, pe lângă punctul Solnicinoie, va fi autorizat exportul şi prin terminale amplasate în localităţile Breansk, Sankt Petersburg şi Kaluga.
Tudor Copaci a menţionat că Federaţia Rusă este „predispusă să dea undă verde exporturilor de vinuri moldoveneşti, precum şi să recunoască certificatele de conformitate şi sanitare emise de autorităţile moldoveneşti". În acest sens, experţi ruşi de la Rospotrebnadzor vor analiza documentele prezentate de partea moldoveană, următoarea etapă vizând acreditarea instituţiilor de certificare, după îndeplinirea cerinţelor Rospotrebnadzor.
În cadrul aceleiaşi întâlniri s-a convenit şi asupra „extinderii numărului de întreprinderi moldoveneşti cu drept de export a vinurilor în Federaţia Rusă, inclusiv întreprinderi din vinificaţia primară, după inspectarea acestora de către experţii Rospotrebandzor".
Fostul ministru adjunct al Economiei, Tudor Copaci, a fost numit director al agenţiei „Moldova Vin" la 6 iulie 2009.
Presa a scris că una din responsabilităţile noului director este înlăturarea „barierelor tehnice" la exportul vinurilor în Rusia, după ce preşedinţii celor două ţări au ajuns la o „înţelegere politică" privind revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.
Rusia a impus embargou la exportul vinurilor moldoveneşti în martie 2006 şi la ridicat în octombrie 2007.
Revenirea producătorilor moldoveni pe piaţa rusă decurge însă foarte anevoios. Până acum au primit dreptul de a exporta în Federaţia Rusă circa 40 de companii, din cele 130 care livrau producţie alcoolică înainte de embargou.
Dacă până la interdicţie valoarea vinurilor moldoveneşti livrată în Rusia era estimată la 250 milioane de dolari (în 2005), după ridicarea embargoului exportul a constituit doar 60 mil dolari (în 2008).
Potrivit diferitor estimări, producătorii moldoveni şi-au recuperat o cotă de 10-15% din piaţa rusă a vinurilor, din cea de 60-70% deţinută înainte de 2006.
Sursa: Business Expert