În sedinta din 16 iulie 2009, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Moldovei, a decis diminuarea cu 1.0 punct procentual, pâna la 8.0 la suta anual, a ratei de baza aplicate la principalele operatiuni de politica monetara a Bancii Nationale a Moldovei, precum si micsorarea ratei la creditele overnight si la creditele pe termen lung, la fel, cu câte 1.0 punct procentual pâna la 10.5 si respectiv 8.0 la suta anual.
În scopul majorarii lichiditatii În sistemul bancar, a fost aprobata hotarârea de a micsora norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase În moneda nationala si valuta straina de catre banci cu 2.0 puncte procentuale, de la 16.0 la 14.0 la suta din baza de calcul, facând disponibile pentru creditarea sectorului real a economiei resurse ale bancilor În volum de circa 233.5 mil. lei, 11.5 mil. dolari SUA si 12.7 mil. euro.
Hotarârile aprobate au drept scop orientarea În continuare a ratelor dobânzilor la credite si depozite pe un trend descendent În conditiile majorarii de mai departe a ofertei de bani.
Posibilitatea reducerii ratei de baza si a normei rezervelor obligatorii estedeterminata de trendul descendent continuu al inflatiei Înregistrat din luna iunie 2008.
Conform informatiei Biroului National de Statistica, În luna iunie 2009, pentru ultimele 12 luni a fost Înregistrata o deflatie de 0.8 la suta. Existenta premiselor de liberalizare În continuare a politicii monetare a Bancii Nationale a Moldovei reiese si din faptul ca asteptarile inflationiste si riscul deprecierii substantiale a monedei nationale nu sunt semnificative.
Masurile de liberalizare a politicii monetara Întreprinse de catre Banca Nationala a Moldovei anterior deja au influentat spre diminuare ratele de dobânda la depozitele atrase si la creditele acordate de sistemul bancar. Astfel, rata medie ponderata la depozitele atrase de sistemul bancar În lei moldovenesti a evoluat de la 20.69 la suta anual În luna ianuarie pâna la 15.04 la suta anual În luna iunie (- 5.65 p .p.), iar rata medie ponderata la creditele acordate de sistemul bancar În lei moldovenesti a evoluat de la 23.25 la suta anual În luna ianuarie pâna la 18.94 la suta anual În luna iunie (- 4.31 p.p.).
Banca Nationala monitorizeaza cu precautie situatia pe pietele monetare, valutare si de credit si va Întreprinde În mod operativ si adecvat masurile necesare pentru asigurarea Îndeplinirii obiectivului sau fundamental.