Ministerul român de Externe nu a primit din partea Republicii Moldova nicio notă verbală, au declarat surse diplomatice pentru NewsIn, după ce un comunicat publicat joi de Ministerul de externe moldovean anunţa trimiterea unui astfel de document autorităţilor române.
La MAE nu s-a primit nicio notă verbală din partea Ministerului moldovean de Externe, iar din iunie 2008, când s-a încheiat ultima rundă de negocieri cu R. Moldova, MAE nu a primit nicio poziţie sau propunere de la autorităţile moldovene privind actele bilaterale, au spus sursele citate.
În plus, niciun reprezentant al MAE nu a avut întrevederi sau contacte oficiale cu diplomaţi moldoveni acreditaţi la Bucureşti, ultima încercare datând de la începutul lunii aprilie, când ambasadorul Livia Guţu a fost convocată la Ministerul de Externe, unde însă nu s-a prezentat.
Ministerului de Externe al R. Moldova (MAEIE) a informat că a transmis joi către MAE român o notă verbală, "cu solicitarea datei exacte şi invitaţia la Chişinău, pentru a fi semnat Tratatul de frontieră moldo-român, sau în capitala altui stat, amplasat mai la Est sau Vest de România". În declaraţie se subliniază că "R. Moldova este dispusă să facă public conţinutul răspunsului sau respectiv lipsa acestuia din partea MAE român".
Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat miercuri într-un interviu pentru Cotidianul că România a trimis Republicii Moldova, la începutul acestui an, un proiect de tratat privind regimul frontierei de stat, dar încă nu a primit niciun răspuns de la Chişinău.
În replică, Guvernul de la Chişinău a revenit cu o serie de declaraţii dure privind România, susţinând că ministrul Cristian Diaconescu este dezinformat, că R. Moldova este dispusă să semneze Tratatul de frontieră cât mai curând şi cere UE să evalueze atitudinea Bucureştiului şi să medieze tensiunile.
"R. Moldova este dispusă să semneze Tratatul de frontieră cu România chiar şi mâine. Presupunînd că, a câta oară, şeful diplomaţiei române a fost dezinformat, menţionăm că Republica Moldova solicită de mai mulţi ani semnarea Tratatului de Frontieră şi este dispusă imediat să-l semneze", se arată într-o declaraţie a Guvernului de la Chişinău.
"Având în vedere cele menţionate mai sus, Guvernul Republicii Moldova se adresează către partenerii săi cu rugămintea de a da o apreciere a declaraţiilor şi acţiunilor României, care sistematic se amestecă în afacerile interne a Republicii Moldova, şi către UE de a crea o comisie de mediere a problemelor moldo-române", se mai arată în documentul citat.