Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.07.2009

Promo-LEX: Încălcări înregistrate până la ora 11.00 în 7 circumscripţii electorale

Asociaţia Promo-LEX în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009”. „Coaliţia 2009” monitorizează mersul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 în şapte circumscripţii electorale.

Primul raport intermediar din ziua alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 se referă la monitorizarea circumscripţiilor electorale Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova de către peste 270 observatori. Aceste raioane mărginesc regiunea transnistreană şi găzduiesc secţii de votare speciale destinate alegătorilor cu domiciliul în regiunea transnistreană. Informaţia din raport a fost colectată de observatorii Promo-LEX în raioanele monitorizate prin observare directă, întâlniri cu interlocutori şi consultarea documentelor oficiale.


Constatări.


La ora 09.45 în cele zece secţii de votare deschise pentru cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc regiunea transnistreană, au votat 951 alegători.
În satul Berezchi, raionul Anenii Noi, la deschiderea secţiei de votare, în urna mobilă nu a fost aruncat procesul verbal.

În satul Berezchi, raionul Anenii Noi, doi colaboratori de poliţie stăteau pe scaun la intrarea în secţia de votare. La adresarea observatorului Promo-LEX către preşedintele secţiei de votare, acesta a replicat că în legislaţie nu este prevăzută distanţa minimă.

În satul Lalova, raionul Rezina, buletinele de vot primite în secţia de votare sunt cu 6 (şase) mai puţine decât numărul persoanelor indicate în listele electorale.
În satul Slobozia-Horodişte, raionul Rezina, buletinele de vot primite în secţia de votare sunt cu 3 (trei) mai puţine decât numărul persoanelor indicate în listele electorale.

În satul Roşcana, raionul Rezina, buletinele de vot primite în secţia de votare sunt cu 18 (optsprezece) mai puţine decât numărul persoanelor indicate în listele electorale.

În satul Dumitreni, raionul Floreşti, afişele concurenţilor electorali PDM şi PL, nu erau dezlipite de pe stâlpi şi alte locuri neregulamentare.

În satul Chirilovca, raionul Floreşti, la deschiderea secţiei de votare, un membru al biroului electoral al secţiei de votare era în stare de ebrietate.

În satul Gordineşti, raionul Rezina, observatorii PCRM, fac evidenţa alegătorilor.
În oraşul Căuşeni, secţia de votare nr. 5, Veaceslav Nigai, preşedintele Asociaţiei de război şi muncă, a adus o listă de 24 (două zeci şi patru) de persoane, pentru care, din nume propriu a solicitat deplasarea urnei mobile la domiciliul persoanelor respective.

În oraşul Căuşeni, secţia de votare nr. 3, Veaceslav Nigai, preşedintele Asociaţiei de război şi muncă, a adus o listă de 25 (două zeci şi cinci) de persoane, pentru care, din nume propriu a solicitat deplasarea urnei mobile la domiciliul persoanelor respective.

 

În oraşul Căuşeni, secţia de votare nr. 5, votează persoane care nu au viză de reşedinţă în raza circumscripţiei biroului electoral al secţiei de votare respective. Acestora li se permite votarea pe listele suplimentare.

În satul Corjova, raionul Dubăsari, la ora 06.20, când a sosit observatorul Promo-LEX, nu era asigurată paza secţiei de votare. La 06.30 în faţa secţiei de votare s-au adunat circa 200 de persoane (inclusiv cazaci îmbrăcaţi în civil şi formă militărească), care au blocat accesul în secţia de votare. Toate persoanele purtau la braţ panglici cu steagul nerecunoscutei republicii separatiste. Cinci persoane aveau la îndemână sape. La scurt timp după blocarea secţiei de votare, au sosit forţele pacificatoare. La ora 10.00, s-a decis schimbarea sediului secţiei de votare în liceul „Vlad Ioviţă” şi Casa de Cultură din satul Cocieri, raionul Dubăsari.

În satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, secţia de votare nr. 27, a venit o persoană cu 14 cereri pentru deplasarea urnei mobile la domiciliu. Toate cererile sunt tapate la computer şi se diferenţiază doar prin datele din buletinul de identitate şi semnătura persoanelor. Semnăturile sunt făcute cu acelaşi stilou.

În satul Ţareuca, raionul Rezina, dna Moşneaga Natalia dorind să voteze, a observat că nu este inclusă în listele de bază a alegătorilor. În loc să voteze în listele suplimentare, aceasta a plecat la Primărie de unde a venit cu două file unde era inclusă şi numele acesteia. Ea a transmis dnei Corcescu Elena, preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, cele două file pe furiş (într-o carte). Listele transmise nu erau semnate sau ştampilate. Observatorul Promo-LEX a depus o contestaţie în acest sens. După examinarea contestaţiei, Corcescu Elena, preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare a exclus lista introdusă în ziua alegerilor (două file) şi a ataşat-o la lista electorală suplimentară.

În satul Roşcana, raionul Rezina din numărul total de alegători (141 persoane), sunt eliberate doar 123 de buletine de vot. Astfel este o insuficienţă de 18 buletine de vot.

Grădinaru Xenofon, primar (nedegrevat din funcţie) al satului Sănătăuca, raionul Floreşti, este observator în secţia de votare din localitate din partea concurentului electoral PCRM.

În localitatea Căinari, raionul Căuşeni, cetăţeanul Gangurean Mihail a votat fără aplicarea ştampilei „29.07.2009 ALEGERI”.
La 10.20, în satul Grigorievca, raionul Căuşeni, un colaborator de poliţie în uniformă, stătea la o distanţă mai mică de 100 m de secţia de votare.


Îngrijorări


Autorităţile nu au asigurat suficient protecţia secţiei de votare, siguranţa alegătorilor şi a membrilor comisiei de votare;

Nerespectarea exactă a procedurilor de „sigilare” a urnelor, în special a urnelor mobile;

Intimidarea alegătorilor prin prezenţa colaboratorilor forţelor de ordine;

Probabilitatea insuficienţei buletinelor de vot la unele secţii de votare;

Prezenta afişajelor electorale în unele localităţi;

Nerespectarea procedurii de aplicare a ştampilei „29 iulie 2009 Alegeri”;

Nerespectarea integrităţii listelor electorale.

cuvinte-cheie: Promo-LEX | monitorizare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus