Fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen preia pe 1 august functia de secretar general al Aliantei Nord-Atlantice. Rasmussen il inlocuieste pe olandezul Jaap de Hoop Scheffer. Misiunea cea mai grea a lui Rasmussen este situatia din Afganistan.
Anders Fogh Rasmussen este primul Secretar General al NATO care este si fost prim-ministru, o calitate care i-ar putea servi in gestiunea diplomatica a crizei din Afganistan.
"Ma simt profund onorat ca am fost numit secretar general al NATO, si voi face tot posibilul ca sa justific increderea pe care mi-au acordat-o colegii", a declarat Rasmussen cu entuziasm la inceputul lunii aprilie, la Strasbourg, unde a fost anuntata alegerea sa.
Fostului premier danez nu ii va fi insa usor sa castige increderea partenerilor turci. Seful guvernului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a respins alegerea lui Anders Fogh Rasmussen pana in ultimul moment. In lumea islamica, noul secretar general al NATO este un fel de "persona non grata" din cauza disputei generate de caricaturile cu profetul Mahomed, publicate in 2005 de ziarul danez Jyllands Posten in timpul mandatului de premier al lui Rasmussen.
Pana la urma, turcii nu au reusit sa opreasca alegerea fostului sef de guvern din tara scandinava, din moment ce acesta s-a bucurat de sprijinul lui Barack Obama, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy.
Rasmussen se va confrunta de abia de acum incolo cu problemele cele mai grave, in primul rand, cu misiunea din Afganistan. "Nu putem accepta ca Afganistanul sa devina din nou un cuib al terorismului international", a subliniat noul secretar general, dar din pacate, acest obiectiv pare tot mai greu de atins.
Principala provocare pentru Rasmussen: misiunea din Afganistan
Din 2008 incoace, situatia s-a agravat simtitor. Si nordul Afganistanului, unde sunt stationati militarii germani, considerat odinioara o zona linistita si mult mai sigura decat restul tarii, a devenit o regiune tot mai periculoasa. Alianta Nord-Atlantica nu poate sa-si permita un esec in Afganistan, din moment ce presiunea politica este extrem de puternica.
Mai departe, NATO va trebui sa-si redefineasca relatia cu Rusia, in urma conflictului ruso-georgian ce a dus anul trecut la inghetarea cooperarii si la reluarea timida a acesteia doar in primavara acestui an.
In fine, NATO si al sau nou secretar general isi cauta o noua vocatie si incearca sa-si redefineasca misiunea.
Un document redactat de seniorii militari ai NATO privind viziunea strategica a Aliantei este menit sa-l inlocuiasca pe cel datind din 1999.
Ii revine si lui Anders Fogh Rasmussen sa se asigure ca aceasta strategie innoita va fi adoptata anul viitor, la Summit-ul Aliantei de la Lisabona.
Sursa: Euractiv