Condiţia PCRM este consens între partidele parlamentare asupra unui candidat la preşedinţie
Partidul comunistilor a declarat ca ar putea sustine un candidat al opozitiei la presedintia tarii, pentru a evita un nou blocaj constitutional de felul celui din primavara, care a dus la organizarea de alegeri anticipate. Comunistii au adaugat insa ca sprijinul va fi conditionat.
Prima conditie a PCRM ca sa treaca in opozitie oferind 8 voturi oponentilor la alegerea sefului statului, ar fi ca toate partidele sa convina asupra unei candidaturi comune. Discutii in acest sens s-au purtat la recenta sedinta a fractiunii PCRM, dupa cum a confirmat unul dintre liderii acestuia, Vladimir Turcan. El spune ca ar putea sa fie inaintate si alte conditii, care ar depinde de rezultatul negocierilor intre PLDM, PL, AMN si PD. L-am intrebat pe Vladimir Turcan, care ar fi formula de compromis pentru ca partidele parlamentare sa accepte o candidatura comuna la functia de sef al statului.
Vladimir Turcan: Ma rog, poate fi chiar si o persoana din randul oamenior marcanti pe care ii avem in tara, care se bucura de popularitate. O persoana care nu este membru al vreunui partid intrat in Parlament. Noi trebuie sa vedem care sunt persoanele respective.
Portalul Stirea zilei il citeaza astazi pe un alt fruntas comunist, Marc Tcaciuc care spune ca o decizie finala in acest sens ar urma sa fie luata in cel mult doua saptamini la sedinta Comitetului Central al PCRM.
Partidele liberale au reactionat cu prudenta la anuntul liderilor comunisti. Presedintele PLDM Vlad Filat: „Bun, noi o sa mai vedem ce au ei in vedere. In primul rand cei din PCRM, dincolo de faptul cum au guvernat aceasta tara, ei stiu in detalii in ce situatie lasa tara si cu certitudine nu doresc sa-si asume responsabilitatea in cazul in care vor insista sa mentina o guvernare partiala pana la alegerile anticipate. Si atunci probabil in capul lor este de a lasa tara in problemele care sunt foarte grave economice, care se resimt la nivel de probleme sociale. Pentru a incerca sa profite de aceasta situatie punand in carca noii guvernari problemele respective. Este o incercare. Sa vedem pana unde o sa se ajunga, nu cred ca este pozitia finala a PCRM. Urmeaza inca sa vedem."
Iata si comentariul presedintelui PL, Mihai Ghimpu: „Ei acuma lanseaza diferite idei ca sa arate ca ei sunt buni si ca ei sunt pentru depasirea crizei. O sa vedem cum o sa ajungem. Atunci o sa vedem cum o sa dea ei votul. Nu PCRM. PCRM niciodata nu o sa dea votul. Ca eu am auzit asa la unul din ei intr-o emisiune, spunand ca „interesant lucru, noi am cerut un vot si nu l-au dat, iar acum noi sa le dam 8!" E lupta politica si comunistii inca mizeaza si vor face tot posibilul ca aceasta coalitie sa nu functioneze".
Presedintele AMN Serafim Urechean exclude insa din start negocieri cu PCRM in procesul de desemnare a unui candidat la functia de sef al statului: „Noi ii indemnam, fara nici un fel de conditii sa delegheze 8 voturi pentru a alege presedintele statului. In caz contrar, ei vor fi cei care vor provoca alegeri anticipate. Si vor purta responsabilitate integral pentru toate ce se intampla in tara."
Presedintele de oanoare al PD Dumitru Diacov se arata mai conciliant in ce priveste eventuale negocieri cu PCRM: Cei 4 trebuie sa gaseasca solutii atat pe interior, trebuie sa existe un compromis, cat si necesitatea de a discuta sau nu cu comunistii. De a astepta sa vina voturile singure sau de a veni cu niste idei. Deaceea eu doresc ca in primul rand acestia 4 sa se inteleaga, sa gaseasca compromisul necesar si dupa aceea sa discute ce fac mai departe. In principiu orice solutie e viabila daca are sfarsit, o finalitate.
PLDM, PL, AMN si PD sustin ca dupa cateva runde de discutii au trecut la o etapa mai ampla de negocieri, infirmand astfel interpretarile unor institutii de presa potrivit carora negocierile celor 4 partide ar fi intrat in impas. L-am intrebat pe presedintele PLDM Vlad Filat daca s-a conturat o coeziune in discutiile purtate pana acum intre formatiunile liberale si PD.
Vlad Filat: „Nu pot sa declar ca am incredere suta la suta. Insa eu cred ca cei din PD, in primul rand Marian Lupu, sunt constienti de situatia in care ne aflam si mai mult ca atat sunt constienti de punctul de vedere pe care pe alocuri il exprimam. El este unul motivat avand in vedere si traiectoria si ceea ce s-a intamplat nu cu cateva luni in urma. Aceasta suspiciune urmeaza a fi inlaturata din calea noastra prin actiune si prin declaratii transante care sper ca vor avea loc in timpul cel mai apropiat."
Cele 4 formatiuni necomuniste au anuntat ca au discutat despre situatia politica din RM, ieri, in cadrul unei intrevederi comune cu reprezentantul special al UE in RM Kalman Miszei, precum si cu exponenti ai BM si FMI. Interesati de actuala conjunctura politica s-au aratat si ambasadorii Rusiei si SUA la Chisinau. Acestia au avut in ultimele zile intrevederi cu lideri ai partidelor liberale, ieri ambasadorul american intretinandu-se pe aceeasi tema si cu presedintele PCRM, Vladimir Voronin. (Europa Liberă)