Coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană, din care fac parte cele patru partide foste de opoziţie de la Chişinău, va discuta cu Partidul Comuniştilor despre necesitatea de a se evita o nouă criză politică, dar nu va ceda funcţii în schimbul alegerii noului şef de stat.
Liderii celor partru partide - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) - care au semnat sâmbătă în prezenţa presei Declaraţia de constituire a coaliţiei de guvernare, şi-au exprimat poziţia principială de a nu "negocia" cu comuniştii, ci de a purta un dialog deschis pentru votarea în comun a unui preşedinte, ceea ce constituie piatra de încercare a actualului Parlament.
Cele 53 de mandate ale Coaiţiei democratice de guvernare sunt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar numărul de deputaţi este cu 8 mai mic decât necesarul pentru a alege un şef de stat. În cazul unui eşec în alegerea preşedintelui, şi actualul Parlament va fi dizolvat urmând ca noi alegeri anticipate să aibă loc anul viitor.
"Comuniştii trebuie să dea nu doar 8, ci toate cele 48 de voturi pentru a susţine alegerea unui nou preşedinte. Astfel vor demonstra că sunt cu adevărat patrioţi, că îşi iubesc Patria şi doresc binele acestui popor", a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.
"Toate problemele ţării vor fi soluţionate de cele patru partide, care îşi asumă responsabilitatea pentru guvernare, iar comuniştii trebuie să demontreze că îşi iubesc patria, că vor stabilitate şi că sunt împotriva anticipatelor. Comuniştii trebuie să se conformeze dorinţei alegătorilor", a adăugat Ghimpu.
Preşedintele PD, Mairian Lupu, a spus că "discuţiile cu Partidul Comuniştilor sunt o a doua etapă", după constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană. "Din momentul în care se încheie perioada de vacanţă pentru unii dintre partenerii de dialog (aluzie la vacanţa de două săptămâni a preşedintelui Voronin - n.red.) vom trece la aceasta a doua etapă. Dialogul cu comuniştii trebuie să fie cumpătat, calm, civilizat, de un nivel de cultură politică european", a spus Lupu.
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a adăugat că, spre deosebire de metodele utilizate de comunişti, Alianţa pentru Integrare Europeană va purta un dialog civilizat pe valori democratice şi nu va şantaja sau corupe, aşa cum au procedat comuniştii când au fost la guvernare.
Preşedintele AMN, Serafim Urechian, a spus că "nu se vor purta negocieri la capitolul funcţii cu comuniştii", pentru că aceştia sunt obligaţi să delege cele 8 voturi pentru alegerea preşedintelui, altfel urmând să se provoace o nouă criză politică.
Vlad Filat a respins idea vehiculată în presă în ultimile zile potrivit căreia propunerea de nou preşedintele ar putea fi una de compromis şi ar putea fi susţinută inclusiv de comunişti dacă ar fi una notorie, din afara partidelor politice. "Idea de a plasa tehocraţi şi oameni de cultură în funcţii politice trebuie eliminată, pentru că a demonstrat că este una depăşită", a spus Vlad Filat.
Liderii formaţiunilor democratice au mai dat asigurări că actuala criză social-economică, provocată în mare parte de activitatea de falimentare a guvernării comuniste, poate fi depăşită prin competenţa şi profesionalismul de care dispun membrii celor patru partide.
Vlad Filat a dat asigurări că situaţia din 1999, când guvernarea democrată a eşuat, deoarece în urma crizei financiare din Federaţia Rusă economia moldovenească a ajuns în colaps, nefiind în stare să asigură plăţile sociale, nu se va repeta, pentru că în prezent democraţii au o cu mult mai bună experinţă politică şi cunoaştere pentru guvernare.
Serafim Urechean a dat asigurări că actuala criză economică va fi depăşită, iar actul de guvernare va fi unui eficient.
Mihai Ghimpu a subliniat că sărăcial şi criza sunt consecinţe a activităţii guvernării comuniste şi a sugerat că majoritatea democratică are susţinerea organismelor financiare intenaţionale, susţinere ce ar fi fost sugerată inclusiv prin întâlnirea care a avut loc ieri, solicitată de reprezentanţii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene.
Declaraţia comună semnată sâmbătă de cei patru lideri în prezenţa presei conţine cinci obiective majore pe care Alianţa pentru Integrare Europeană promite să le realizeze.
Primul este restabilirea statului de drept, garantarea respectării drepturilor omului, asigurarea libertăţii mass- media şi reformarea audiovizualului public, eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat prin asigurarea separării efective a puterilor legislativă, executivă şi judecătorească, garantarea independenţei sistemului judecătoresc, reformarea structurilor de forţă în conformitate cu standardele europene.
Prioritară de asemenea este şi investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor din aprilie 2009 prin instituirea unei comisii de anchetă, credibilă şi depolitizată, cu participarea experţilor independenţi şi a reprezentanţilor instituţiilor internaţionale.
Cel de al doilea obiectiv este depăşirea crizei social - economice şi asigurarea creşterii economice, gestionarea corectă, onestă şi transparentă a banului public, liberalizarea economiei şi eliminarea monopolurilor şi a birocraţiei excesive, eliminarea implicării abuzive a statului în activitatea de antreprenoriat, restabilirea şi consolidarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale.
Coaliţia îşi propune de asemenea descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale, demontarea „verticalei puterii" şi eliminarea discriminării pe criterii politice în procesul bugetar şi cel de alocare a investiţiilor către autorităţile publice locale.
Reintegrarea teritorială a Republicii Moldova este cea de a patra prioritate. Partidele democratice promit asigurarea transparenţei în procesul de soluţionare şi identificarea unui mecanism viabil pentru reglementarea complexă a problemei transnistrene.
Cel de al cincilea obiectiv promis de noua Alianţă este integrarea europeană a Republicii Moldova şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile, semnarea unui acord de asociere cu UE, promovarea parteneriatelor strategice cu SUA şi Rusia, restabilirea şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu România şi Ucraina.
Un punct aparte este eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români şi semnarea Acordului privind micul trafic de frontieră, dar şi refacerea imaginii Republicii Moldova în lume şi restabilirea încrederii în plan intern şi extern. "Spre interesul naţional, Alianţa pentru Integrarea Europeană se angajează să realizeze o bună guvernare, orientată spre îndeplinirea aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova", se mai spune în declaraţia comună semnată de cei patru.
În noul Parlament, coaliţia liberal-democrată Alianţa pentru Integrarea Europeană va avea 53 de mandate, contra celor 48 ale comuniştilor. NewsIn
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.08.2009Noua coaliţie de la Chişinău nu va ceda funcţii în schimbul alegerii preşedintelui
Comentarii (0)