Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin îşi va pierde automat funcţia în momentul validării alegerilor din 29 iulie şi constituirii noului Parlament, dar nu este exclus ca el să refuze să renunţe la funcţie, a declarat primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
"Voronin este preşedinte în exerciţiu nu ca urmare a expirării, la 7 iunie, a mandatului său de preşedinte, ci în urma alegerii sale în calitate de preşedinte al Parlamentului ales la 5 aprilie. Dar odată ales şi validat noul Parlament şi ales noul preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin pierde, conform legii şi Constituţiei, funcţia de preşedinte în exerciţiu. Să vedem care va fi situaţia de facto. În cazul în care Voronin nu va dori să renunţe la mandat şi va rămâne în funcţie, vom avea un guvern interimar monocolor care nu va avea putere de decizie, pentru că acesta intră în demisie din momentul validării alegerilor şi nu poate lua decizii importante. Ratingul Partidului Comuniştilor în situaţia aceasta va scădea continuu, pentru că cineva care se ţine de scaun în condiţiile în care nu mai are dreptul să o facă nu va face altceva decât să piardă în continuare încrederea electoratului", a explicat Chirtoacă.
"Puterea ar trebui să treacă în mâinle celor patru partide de opoziţie care au intrat în Parlament, în cazul în care toţi parlementarii vor da dovadă de responsabilitate şi de ataşament la valorile stabilităţii. Şi comuniştii în primul rând au această obligaţie pentru că au vorbit continuu despre stabilitate, iar în 2005 ei au primit sprijinul opoziţiei. Situaţia cu un guvern interimar monocolor şi un preşedinte în exerciţiu fără mandat nu mai poate dura", a spus Chirtoacă.
El a făcut aceste declaraţii joi la prezentarea raportului pentru cel de-al doilea an de activitate. Raportul a fost prezentat în Scuarul Europei din grădina publică Ştefan cel Mare. Dorin Chirtoacă a venit în faţa locuitorilor capitalei cu o listă de realizări din perioada 2008-2009, prezentând totodată şi o listă de priorităţi pentru 2009-2010.
Primarul liberal al Chişinăului a mai spus că noul Guvern constituit de Alianţa pentru Integrare Europeană va avea obligaţia să nu mai împiedice activitatea Primăriei Chişinău şi să vină şi cu investiţii pentru a susţine administraţia publică locală. Potrivit lui Chirtoacă, autorităţile comuniste centrale au obstrucţionat permanent în ultimii doi ani activitatea Primăriei şi a Consiliului municipal, după ce comuniştii au lăsat în urmă o Primarie plină de datorii.
Conturile Primăriei au fost de nenumărate ori blocate, angajaţii acesteia, dar şi primarul general, au fost hărţuiţi de Procuratură, iar iniţiativele sale au fost blocate. O iniţiativă a fost sterilizarea câinilor comunitari, compromisă de introducerea regimului de vize cu România, când medicii veterinari români nu au mai putut veni la Chişinău. Un alt exemplu de obstrucţionare a fost încercarea autorităţilor comuniste de a opri realizarea proiectului de prelucrare a nămolului de la staţia de epurare a apelor din Chişinău, ceea ce ar scuti oraşul de mirosul insuportabil produs de ani de zile de această staţie.
De asemenea, din cauza abuzurilor fostei guvernări, municipiul a fost privat în anul 2008 venituri de un miliard de lei, iar în anul 2009 de 600 milioane lei. "În total, în ultimii doi ani municipiul Chişinău a ratat venituri de circa 1,6 miliarde lei, ceea ce constituie un buget anual" a anunţat Chirtoacă.
"În calitate de primar general am promovat, promovez şi voi promova în continuare reformele necesare pentru desprinderea municipiului Chişinău de modul de administrare de tip sovietic şi pentru punerea în aplicare a unui mod de administrare modern, de tip european, bazat pe lege, competenţă, competiţie şi transparenţă", a declarat Dorin Chirtoacă.
Printre realizările din 2008-2009 sunt acumularea veniturilor şi acoperirea cheltuielilor în proporţie de 100%, menţinerea creşterii salariale cu 20%, introducerea compensaţiilor individuale pentru achitarea agentului termic, realizarea unei economii la bugetul municipal de 400 milioane lei, demararea proiectului de prelucrarea a nămolului la staţia de epurare a apelor uzate, lansarea sistemului Wi-Fi cu acces liber la internet în Grădina Publică Ştefan cel Mare, susţinerea investiţiilor în construcţii, crearea a circa 2000 noi locuri de muncă, obţinerea aprobării din partea BERD în ceea ce priveşte reabilitarea reţelei de transport public, instalarea a 33 locuri de joacă pentru copii, şi altele.
Printre priorităţile pentru anul 2009-2010 Chirtoacă a menţionat recuperarea de la Guvern, prin modificarea legislaţiei, a veniturilor anuale de cel puţin 600 milioane lei, acordarea şi în continuare de ajutoare sociale, promovarea cooperării directe a Uniunii Europene cu administraţiile publice locale din Republica Moldova, demararea construcţiei fabricii de prelucrare a deşeurilor solide, soluţionarea problemei câinilor comunitari, extinderea reţelei Wi-Fi în mai multe parcuri, campusuri universitare şi licee, reformularea modului de gestionare a fondului locativ, construirea prin metoda ipotecară de locuinţe pentru angajaţii din sfera bugetară, construcţia de parcări.
Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care a împlinit recent 31 de ani, a devenit primar al Chişinăului la 17 iunie 2007 în urma celui de-al doilea tur de scrutin, învingându-l pe reprezentantul Partidului Comuniştilor, considerat favorit, Veaceslav Iordan, care în acea perioadă îndeplinea funcţia de primar interimar al municipiului. La alegerile locale din 2007, Partidul Comuniştilor a pierdut majoritatea în peste 20 de consilii locale, din cele 35 de unităţi administrative câte există în Republica Moldova. La alegerile anticipate din 29 iulie, PL a obţinut 14,68 la sută din sufraţii şi va deţine 15 mandate în viitorul Parlament, iar analiştii de la Chişinău cred că creşterea spectaculoasă a popularităţii PL în ultimii ani se datorează în mare parte activităţii lui Dorin Chirtoacă.
Sursa: Newsin