După cum au anunţat anterior, săptămâna aceasta partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) urmează să înceapă discuţiile cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor referitor la viitoarea guvernarea a statului. În cadrul acestor discuţii, la care, spun reprezentanţii AIE, ei nu sunt dispuşi să cedeze nicio funcţie importantă, se va încerca determinarea comuniştilor să voteze pentru un candidat la funcţia de preşedinte propus de coaliţia democrată de guvernare. Ce ar fi gata să ofere democraţii în schimbul celor cel puţin opt voturi "comuniste" de care au nevoie pentru a evita noile anticipate, presa încă nu a reuşit să afle. Nu s-a aflat încă nici care sunt principalele cerinţe ale Partidului Comuniştilor. Se ştie doar că PCRM condiţionează votul său cu înaintarea unui candidat apolitic la funcţia de şef al statului. Cu toate acestea, membrii AIE declară că sunt siguri că vor obţine voturile de care au nevoie pentru a alege preşedintele republicii. Pornit de la acest lucru, JURNAL a contactat mai mulţi deputaţi comunişti pe care i-a întrebat dacă ar fi dispuşi sau nu să voteze un preşedinte propus de alianţa democraţilor.
Decizia va fi luată la sfârşitul săptămânii
Deputatul PCRM, Vladimir Ţurcan, ne-a răspuns că decizia partidului pe care îl reprezintă va depinde în mare măsură de candidatura care va fi propusă pentru funcţia de şef al statului. "Noi optăm pentru o persoană competentă, neangajată politic, care se bucură de respect în societate. Decizia noastră va mai depinde şi de rezultatele negocierilor pe care urmează curând să le purtăm cu membrii coaliţiei", a spus Ţurcan.
Parlamentarul comunist Mark Tkaciuk, despre care se spune că este eminenţa cenuşie a acestui partid, ne-a comunicat că decizia referitoare la modul în care va proceda PCRM va fi luată până la sfârşitul acestei săptămâni. Alte detalii Tkaciuk nu a dorit să ofere.
Postoico nu e dispusă să voteze
Pe de altă parte, fosta vicepreşedintă a Parlamentului, comunista Maria Postoico, susţine că nu ar fi dispusă să îşi dea votul pentru un candidat la funcţia de preşedinte al statului propus de AIE. Iar noul comunist Eduard Muşuc ne-a declarat că el va proceda aşa cum va decide partidul. Cel mai bătrân dintre deputaţii comunişti, Ivan Calin, ne-a declarat că nu vrea să răspundă la această întrebare. Iar deputaţii Irina Vlah şi Iurie Stoicov ne-au spus că nu vor să vorbească cu JURNALUL. "Dvs sau cineva de la dvs aţi falsificat un răspuns de-al meu şi de aceea nu vreau să mai discut cu voi", ne-a replicat Stoicov.
"Aş vota dacă preşedintele ar fi propus de comunişti"
Comunista Veronica Abramciuc susţine, la rândul său (în cadrul unui interviu acordat postului de radio "Europa Liberă" - n.r.), că ar fi dispusă să voteze pentru alegerea viitorului preşedinte dacă acesta ar fi înaintat de fracţiunea comunistă. "Eu nu sunt membră a PCRM, sunt numai aliată în echipa lor. Eu nu văd nicio problemă ca PCRM să ajungă şi la o astfel de decizie, de a oferi acele opt voturi, fără nicio condiţie pentru opoziţie. Cert este că PCRM nu doreşte să ducă numaidecât ţara la alegeri anticipate. PCRM priveşte mai constructiv şi la bază pune interesele ţării. De aceea eu nu văd niciun obstacol dacă PCRM va decide să ofere acele opt voturi, şi anume numai opt voturi, pentru a testa cât de consolidată şi durabilă este opoziţia la momentul când îşi dă votul secret. Personal, în aceste condiţii, dacă va fi adoptată o astfel de decizie, îl voi ruga mult pe conducătorul fracţiunii să-mi permită să fiu printre acei opt deputaţi care vom vota", a spus Abramciuc.
PCRM nu-l va vota pe Lupu?
În altă ordine de idei, dar pe marginea aceluiaşi subiect, publicaţia moscovită "Kommersant" scrie în unul din recentele sale numere că PCRM nu va vota pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului pentru că nu îi poate ierta trădarea. Ziarul îl citează pe comunistul Vladimir Ţurcan care menţionează că partidul pe care îl reprezintă "nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care, în primul rând, este trădător, iar în al doilea rând, care va fi de acord cu o politică naţionalistă radicală". "Prin această declaraţie, Ţurcan a anunţat de fapt că PCRM nu va vota pentru Marian Lupu în calitate de preşedinte, pentru că a ieşit din rândurile PCRM şi a aderat la PDM", menţionează "Kommersant".
"În cazul în care aceste condiţii nu vor fi respectate, PCRM a anunţat că se retrage într-o opoziţie dură, care, ţinând cont de criza economică, ar putea-o avantaja în lupta politică", conchide publicaţia de la Moscova. (JURNAL de Chişinău)