Organizaţia Studenţilor Basarabeni, Fundaţia Naţionala pentru Românii de Pretutindeni şi Institutul „Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate au adresat un demers Statului Roman prin care au cerut adoptarea unor măsuri în vederea debirocratizării procedurii de redobâdire a cetăţeniei române pentru basarabeni.
Astfel, ONG au adus la cunoştinţa Ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, Doamnei Director Eucarie Nicoleta şi Doamnei Ministru Secretar de Stat Bica Alina Mihaela, faptul că Direcţia Cetăţenie refuză să asigure un program de lucru cu publicul (dupa prevederele legale) în fiecare zi lucrătoare de la 8.30 până 16.30, iar într-o zi pe săptămână între 8.30 şi 18.30. Mai mult ca atât, începând cu luna iunie Direcţia de Cetăţenie a micşorat programul cu publicul de la 2 zile pe săptămână până la una singură.
Organizaţiile reprezentante ale românilor de pretutindeni au solicitat să se ia măsurile legale care se impun pentru reintrarea în legalitate şi respectarea programului de relaţii cu publicul prevăzut de lege.
Totodată, OSB, FNRP şi Institutul “Fraţii Golescu” solicită respectarea drepturilor şi libertaţilor etnicilor români din jurul graniţelor, în procedura redobândirii cetăţeniei române, respectarea Constituţiei României şi a legislaţiei naţionale, a pactelor, tratatelor şi convenţiilor internaţionale.
De asemenea, asociaţiile solicită luarea măsurilor ce se impun în vederea simplificării procedurii de obţinere a paşapoartelor individuale simple de la Serviciul Public Comunitar de evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple din subordinea instituţiei Prefectului pentru cetăţenii din R.Moldova şi Ucraina care redobandesc cetăţenia română şi solicită paşaport individual simplu cu menţinerea domiciliului în străinătate.
La ora actuală, cetăţenii din R.Moldova şi Ucraina care au redobândit cetăţenia română şi sunt născuţi până în luna octombrie 1979 nu primesc cod numeric personal odată cu transcrierea certificatului de naştere la autoritatea competentă, motiv pentru care prima dată când se prezintă la S.P.C.E.E.P.S. – compartimentul C.R.D.S., (cetăţteni români cu domiciliul în străinătate) au dreptul doar să înregistreze cererea de eliberare a paşaportului individual simplu – cu domiciliul în străinătate, iar într-un interval de o săptămânp instituţia amintită face demersuri pentru obţinerea C.N.P.- ului, dupa care acelaşi cetaţean român se mai deplasează încă o dată la Bucureşti pentru a i se prelua imaginea şi respectiv pentru a plăti taxa de urgenţă în vederea ridicării paşaportului în regim de urgenţă în două ore.
Organizaţiile solicitţ sţ fie modificat softul la S.P.C.E.E.P.S. - C.R.D.S., astfel încât persoanelor anterior amintite, odata cu înregistrarea cererii să li se poată prelua imaginea pentru a nu mai fie nevoite să se prezinte a doua oară la Bucureşti.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.08.2009Mai multe asociaţii civice cer debirocratizarea acordării cetăţeniei române pentru basarabeni
Comentarii (0)