În lipsa unor informaţii oficiale privind scopul vizitei, analiştii politici înaintează mai multe versiuni: de la o simplă vizită de imagine până la obţinerea sprijinului moral şi financiar al Moscovei în eventualitatea unor alegeri anticipate în 2010.
Cel mai interesat de această întrevedere este, cu siguranţă, dl Voronin, a declarat pentru Europa Liberă analistul politic Vladimir Soloviov de la publicaţia Kommersant din Moscova: „Pentru Vladimir Voronin este important să demonstreze ca este susţinut de Rusia şi că este tratat la cel mai înalt nivel. Este o vizita de imagine. Poate că lui Voronin îi este greu să se departă de puterea pe care a pastrat-o timp de 8 ani, iar acum incearca să asigure Rusia că totul este sub control. Poate ca vor să arate Rusiei că acum comuniştii pleacă, dar nu pentru totdeauna.”
Editorialistul Petru Bogatu de la Jurnal de Chişinău crede că întâlnirea Voronin-Medvedev ar avea scopul să „intindă” nervii democraţilor, pentru că Rusia nu poate să-i ofere lui Voronin nimic mai mult decat susţinere psihologică: „Întâlnirea anunţată de mâine între Voronin şi Medvedev este un foc de paie. Este o fumigenă aruncată pe terenul de joc al Alianţei pentru Integrare Europeană. Totodată, pentru a reda liderului comunist o anumită siguranţă psihologică în discuţii pe care le va purta cu adversarii lui politici aici la Chişinău. Totuşi nu exclud că liderul comunist de la Chişinău a luat-o razna şi şi-ar dori un sprijin politic din partea Moscovei pentru a hărţui opoziţia şi a încerca totuşi să rămână la putere în ciuda votului popular din 29 iulie. Este un scenariu negru, cel mai prost poate din toate scenariile posibile. Având în vedere comportamentul imprevizibil şi iresponsabil chiar al lui Voronin din ultima vreme, nu m-aş mira să se intample şi asta.”
Editorialistul de la Moldova Suverană şi Săptămîna, Vselovod Ciornei, presupune însă că scopul întrevederii lui Voronin cu Medvedev poate fi unul multiplu: „E o mare incertitudine care planeaza deasupra situatiei de la noi. Poate fi o vizita de curtoazie, poate fi o vizita de ramas bun in calitate de presedinte, poate fi o vizita strategica vizând niste planuri de actiuni. Mai există un obicei al politicienilor şi anume de a-şi vizita prietenii inainte de expirarea mandatului. In privinţa oamenilor politici e greu de crezut ca, pur si simplu, se vor bronza şi vor discuta despre femei şi despre fotbal. În lumea asta totul e posibil, chiar şi lucrurile bune.”
“Vizita lui Vladimir Voronin la Soci este legată de scenariile de comportament ale Partidului Comuniştilor în perspectiva proceselor politice ce urmează să aibă loc în R.Moldova: formarea structurilor parlamentului, alegerea unui nou preşedinte şi formarea unui nou guvern”, a declarat pentru Jurnal de Chişinău , analistul politic, Oazu Nantoi.
Potrivit lui, „deocamdată s-a auzit că tot pe 21 august urma să fie organizată plenara Comitetului Central al PCRM, dar se vede că chemarea la Moscova este mai puternică decât disciplina de partid şi situaţia rămâne în continuare incertă”.
La rândul său, expertul independent Vlad Lupan afirmă că „perioada electorală în Republica Moldova încă nu a luat sfârşit”.
„Este posbil să devenim martorii unei noi perioade electorale în 2010. Încă nu a avut loc alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. În situaţia în care nu se va reuşi votarea unui nou şef de stat, în 2010 vom avea alegeri anticipate. Respectiv, în procesul de pregătire pentru următoarea perioadă electorală, Vladimir Voronin ar putea să meargă la Soci pentru a se întâlni cu Preşedintele Medvedev ca să se asigure de susţinerea Rusiei la viitoarele alegeri. S-ar putea ca în cadrul acestei vizite să fie abordate şi subiecte ce ţin de guvernare. Dacă noul Parlament nu va reuşi votarea Preşedintelui, ar putea apărea şi subiectul nominalizării primului ministru. Dacă Preşedintele în exerciţiu comunist, Vladimir Voronin, va bloca nominalizarea premierului, atunci guvernarea va rămâne cea actuală, controlată de Partidul Comuiştilor, guvernare care va trebui să facă faţă crizei economice actuale şi pregătirii pentru noi alegeri. În asemenea condiţii, susţineea Federaţiei Ruse s-ar putea să se dovedească importantă pentru PCRM, inclusiv prin prisma unei asistenţe economice”, a subliniat Vlad Lupan pentru Imedia.
Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu a declarat pentru Jurnal de Chişinău, că oamenii la sfârşitul unei cariere, mai mult sau mai puţin stălucite, se întâlnesc cu cei care i-au sprijinit, ca să le mulţumească. „În aceeaşi manieră trebuie de decodificat şi de interpretat plecarea lui Vladimir Voronin la Soci”, menţionează Munteanu.
Analistul politic mai spune că Rusia a mizat puternic pe partidul lui Voronin şi a pierdut. „Chiar dacă a fost mai precaută şi mai prudentă în al doilea scrutin, în primul scrutin şi-a pus obrazul şi statutul al bătaie, sprijinind PCRM, partid considerat în Republica Moldova retrograd şi asociat cu declinul economic şi a inabilităţii de a face faţă crizei politice din RM”, declară Munteanu.
„Sperăm foarte mult că Federaţia Rusă va depăşi complexul dependenţei de un singur actor din RM şi că va putea să întreţină o relaţie normală, bazată pe respect cu Republica Moldova, oadată cu venirea noilor autorităţi politice la guvernare”, a mai spus Igor Munteanu.
Rugat să comenteze întâlnirea dintre Voronin şi Medvedev chiar înaintea alegerii noului preşedinte şi a noului guvern, liderul AMN Serafim Urechean a menţionat că Voronin a hotărât multe probleme ale acestei ţări cu Medvedev.
"Dacă criza politică poate fi depăşită la Moscova sau la Soci, Voronin greşeşte", a precizat Vlad
Filat.
"Eu cred că va merge din ce în ce mai des la Moscova şi într-un final acolo va rămâne", a precizat liderul PL, Mihai Ghimpu.
Marian Lupu, liderul PD, a menţionat că orice contact, orice deplasare a oricărei persoane, care are ca scop binele pentru depăşirea crizei politice, este benefică. "Doar că acest lucru trebuie să fie făcut transparent", a menţionat acesta pentru presă.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.08.2009Vizita lui Voronin la Soci: Susţinere psihologică, financiară sau vizită de rămas bun?
Comentarii (0)