Unul din subiectele de bază în discuţiile de vineri dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev şi preşedintele moldovean în exerciţiu Vladimir Voronin a fost posibilitatea menţinerii puterii de către Partidul Comuniştilor în R. Moldova, scrie agenţia de ştiri Novii Reghion.
În urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, o majoritate de 53 de mandate din cele 101 ale Parlamentului a revenit partidelor de opoziţie, care astfel pot alege conducerea forului legislativ şi cabinetul de miniştri. Partidul Comuniştilor, care se află la conducerea ţării din 2001, caută căi pentru a "strâmtora" alianţa care a învins în alegeri, scrie Novii Reghion, citând un comentariu al serviciului în limba rusă al postului de radio BBC.
Voronin, care îşi încheie al doilea şi ultimul - conform Constituţiei - mandat prezidenţial, speră să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului, foarte importantă în Republica Moldova. Pentru aceasta, grupul său parlamentar, care are 48 de mandate, mai are nevoie de susţinerea a minim patru deputaţi din Alianţă.
"Cred că Voronin va solicita Rusiei, în persoana lui Medvedev, să-i ofere sprijin în atingerea acestui scop", spune adjuncta secţiei pentru politicile statelor din vecinătatea apropiată a publicaţiei ruse Nezavisimaia Gazeta, Svetlana Gamova. Ea nu exclude posibilitatea ca poziţia lui Voronin să fie primită cu receptivitate de conducerea rusă. În opinia expertei, Moscova ar putea influenţa două din cele patru partide din opoziţie - Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu. Gamova este de părere că Rusia îşi va folosi canalele de influenţă pentru a-i convinge pe liderii celor două partide să susţină comuniştii.
"Cred că Rusia va încerca să-l ajute pe Voronin, pentru că opoziţia, mai ales partidele liberale care sunt lidere ale coaliţiei, în cazul venirii la putere, indiscutabil în timp vor duce Moldova în UE şi nu exclud ca şi în NATO. Iar acest lucru nu intră în calculele Rusiei", a declarat Gamova în emisiunea Dimineaţa la BBC. Rusia îşi va folosi tot arsenalul pentru ca acest lucru să nu se întâmple, mai spune experta.
Agenţia Novîi Reghion îl mai citează pe Marian Lupu, pe care îl consideră drept principalul candidat la funcţia de şef de stat şi care, vineri, a salutat vizita lui Vladimir Voronin la Soci. "Orice contacte cu conducerea Rusiei sunt un lucru pozitiv", a declarat Lupu.
Potrivit ITAR-TASS, Lupu a declarat că deocamdată conducerea Rusiei nu i-a contactat pe reprezentanţii opoziţiei moldovene venite la putere. În plus, liderul Partidului Democrat şi-a exprimat speranţa că Kremlinul "va face paşi în direcţia consolidării societăţii moldoveneşti".
Într-un recent interviu acordat NewsIn, Lupu a declarat că este mai mult ca sigur că nimeni dintre partenerii externi ai Chişinăului nu şi-a stabilit ca sarcină să vină cu nişte interferenţe dure în cadrul situaţei politice interne din Republica Moldova. "Dar oricum, suntem şi noi într-un spaţiu geografic, suntem într-un anumit spaţiu de interese politice şi dialogul este prezent şi cu factorii din exterior", a declarat Marian Lupu.
Pe de altă parte, un comunicat al serviciului de presă al preşedintelui moldovean spune că în cadrul discuţiilor de vineri de la Soci preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a discutat cu preşedintele Medvedev inclusiv despre "situaţia politică destul de dificilă creată în Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie", fără a da însă mai multe detalii la acest capitol.
Comunicatul spune că Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev "au efectuat un amplu schimb de opinii vizând relaţiile de colaborare moldo-rusă". O atenţie deosebită a fost acordată examinării unor posibile măsuri comune de depăşire a consecinţelor crizei financiar-economice, aceasta din urmă având un impact negativ asupra volumului schimburilor de mărfuri dintre cele două ţări.
În cursul întrevederii au fost discutate, de asemenea, chestiuni de actualitate care vizează cooperarea în cadrul Comunităţii Statelor Independente. Au fost făcute unele bilanţuri prealabile ale preşedinţiei Republicii Moldova în CSI. Cei doi preşedinţi au abordat subiectul pregătirii pentru summit-ul CSI planificat pentru luna octombrie la Chişinău şi în cadrul căruia Republica Moldova va transmite Federaţiei Ruse mandatul de preşedinte în această organizaţie.
O altă temă a discuţiilor anunţată oficial a constituit-o reglementarea transnistreană, precum şi chestiunile vizând reluarea procesului de negocieri în formatul "5+2".
În declaraţiile pentru presă Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev au salutat caracterul permanent al consultărilor dintre cei doi şefi de stat - atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul unor manifestări comune ale Comunităţii, "fapt care facilitează soluţionarea operativă a diverselor chestiuni ce ţin de raporturile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă", susţine serviciul de presă al preşedintelui moldovean. (NewsIn)