Declaratia Comitetului Central al Partidului Comunistilor din Republica Moldova
Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova nu au stabilit, spre marele nostru regret, acea singura forta politica ce este capabila sa-si asume intreaga responsabilitate pentru dezvoltarea in continuare a statului moldovenesc. In acelasi timp, precum au aratat rezultatele alegerilor, jumatate din societatea moldoveneasca tinde spre continuarea cursului de schimbari si de faurire sociala eficienta, pe care l-au promovat comunistii in toti cei opt ani anteriori. Iar aceasta stare de spirit este explicabila. Comunistii au preluat in 2001 o tara aruncata in evul mediu. Tara in care guvernau crima organizata si functionarimea corupta, tara in care populatia astepta cu lunile pomeni sub forma de pensii si salarii mizere.
Moldova de azi este un stat fara o datorie externa impovaratoare. Este o tara care a obtinut iesire la mare. Este o tara care a reanimat economia, a revigorat agricultura, a efectuat gazificarea generala. Aceasta e o societate democratica moderna, care nazuieste spre implementarea la valoarea reala a tuturor libertatilor europene. Este vorba de o politica orientata spre pastrarea standardelor sociale si a nivelului de trai chiar si in conditiile crizei economice globale.
Dar este o realitate si faptul ca o alta parte a societatii si-a vazut viitorul in promisiunile si programele altor partide, crezind in sinceritatea declaratiilor si a initiativelor liderilor acestora. Timpul va da apreciere acestei optiuni. Insa chiar astazi este limpede ca doar Partidul Comunistilor, in actuala componenta a Parlamentului, detine adevarata fractiune majoritara, care a fost formata conform vointei alegatorilor, ci nu in urma intrigilor tesute in culise de anumiti lideri politici, care au injghebat din formatiuni liliputane o oarecare coalitie provizorie si instabila.
Un astfel de statut al fractiunii majoritare impune Partidului Comunistilor o responsabilitate politica deosebita privind stabilizarea situatiei in Moldova, formarea puterii capabile sa reziste in fata crizei economice, sa continue reformele sociale, sa avanseze pe calea modernizarii europene continue a tarii. Pornind de la principiile evolutiei democratice stabile, de la interesele supreme ale societatii si statului, CC al PCRM considera drept inadmisibila zadarnicirea procesului de formare de catre parlamentul nou-ales a organelor supreme ale puterii tarii si, ca o consecinta, necesitatea fortata a desfasurarii unor noi alegeri parlamentare anticipate. Partidul Comunistilor va intreprinde toti pasii necesari pentru a nu admite o astfel de evolutie periculoasa a situatiei.
CC al PCRM a insarcinat conducerea partidului si a fractiunii parlamentare a PCRM sa desfasoare in timpul apropiat negocieri concentrate in parte cu formatiunile politice care au intrat in parlament. Totodata, pozitia Partidului Comunistilor va fi dictata de obiectivele ei strategice constante in dezvoltarea social-economica si spirituala a tarii, precum si de cele cinci principii de participare a PCRM la o eventuala coalitie parlamentara, care au fost lansate public de catre presedintele partidului, Vladimir Voronin, nemijlocit in preajma alegerilor parlamentare anticipate.
CC al PCRM declara ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova, raminind fidel principiilor sale fundamentale de slujire a intereselor poporului, va face tot ce ii sta in puteri ca dialogul tuturor fortelor politice interesate sa conduca la o adevarata coalitie anticriza stabila a partidelor politice care se situeaza ferm pe platforma statalitatii moldovenesti, a echitatii sociale si democratiei.
22.08.2009