Factorii din Occident nu şi-au manifestat intenţia de a interveni pe lângă Partidul Comuniştilor pentru a-l determina să voteze un preşedinte democrat, aşa cum au făcut acum patru ani pe lângă formaţiunile necomuniste din Parlamentul de atunci, a declarat pentru NewsIn liderul PLDM, Vlad Filat.
Într-un interviu acordat NewsIn, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - formaţiune care acumulat 18 mandate, cele mai multe din rândul partidelor necomuniste intrate în noul Parlament - spune că, spre deosebire de anul 2005, până în prezent factorii din Occident nu şi-au manifestat intenţia de a interveni pe lângă Partidul Comuniştilor pentru a-l determina să voteze un preşedinte democrat, aşa cum au făcut în urmă cu patru ani pe lângă formaţiunile necomuniste din Parlamentul de atunci, în favoarea realegerii lui Voronin. Mai mult, după 5 aprilie au existat "sugestii" din partea partenerilor occidentali, uneori "deloc diplomatice", care cereau dialog cu comuniştii pentru alegerea unui preşedinte comunist, spune Vlad Filat.
În ceea ce priveşte relaţia cu România, Vlad Filat se pronunţă pentru semnarea rapidă a acordului de bază şi a celui de frontieră, documente asupra cărora guvernarea comunistă a insistat, denumindu-le "tratate", chiar şi cu preţul blocării relaţiilor cu România. Filat dă asigurări că odată semnate acordul politic de bază şi cel de frontieră cu România, vor fi depăşite foarte multe stereotipuri care afectează relaţia moldo-română şi va fi eliminat argumentul care a alimentat românofobia transformată în politică de partid de comunişti. "Nu este nici măcar obligatoriu să menţinem denumirea acestor documente, aspect asupra căruia a insistat foarte mult guvernarea comunistă. Este important ca odată cu semnarea acestor acorduri să fie transmis un mesaj public în ceea ce priveşte relaţia bilaterală. Acest angajament reciproc va ajuta şi România, şi Republica Moldova în evoluţiile lor ulterioare", este de părere Vlad Filat.
În viziunea lui Filat, comunismul nu mai are viitor în Republica Moldova. Dacă din cauza refuzului comuniştilor de a dialoga - anunţat public sâmbătă - se va ajunge la noi alegeri parlamentare anticipate, Partidul Comuniştilor va deveni un partid minuscul, pentru că oamenii văd mai bine decât crede liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, jocurile pe care le face PCRM, spune Vlad Filat.
"Ceea ce s-a întâmplat în ultimii opt ani şi jumătate în Republica Moldova au fost uneori lucruri chiar mai grave decât cele întâmplate în perioada sovietică. Şi despre această perioadă discuţiile abia urmează să înceapă. Urmează să dăm şi aprecieri, urmează să dăm şi sancţiuni în sensul în care să nu se mai repete asemenea perioade triste pentru Republica Moldova", promite Vlad Filat.
"Avem în faţă o perioadă în care se schimbă clasa politică din Republica Moldova, dar şi modul în care se face politică, ceea ce impune responsabilitate, şi nu jocuri politice. Pentru noi acum este important să asigurăm un transfer de putere legal, paşnic, fără tensiuni nedorite în societate", subliniază Vlad Filat.
Referindu-se la relaţiile din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, Filat spune că aceasta "nu este un zmeu cu patru capete" şi fiecare partid propria identitate şi putere de decizie. "Venim din campania electorală, avem caractere şi poziţii diferite asupra mai multor lucruri şi asta înseamnă că trebuie să discutăm pentru a anticipa eventuale incoerenţe. Situaţia la limită în care ne aflăm cu cele 53 de mandate versus 48 ale comuniştilor chiar ne impune coeziunea, ne obligă să fim uniţi şi solidari", explică Vlad Filat.
Pe de altă parte, liderul PLDM se arată convins de faptul că această coaliţie democratică va putea asigura plata la timp a pensiilor şi salariilor, chiar şi în situaţia unor noi alegeri anticipate. Relaţiile cu organismele financiare internaţionale vor fi deblocate în scurt timp, iar prima tranşă de credit de la FMI va putea veni în octombrie-noiembrie. "Finanţarea din partea FMI, a Comisiei Europene, a Băncii Mondiale, banii care urmează să vină prin proiectul Provocările Milieniului din partea Guvernului SUA sunt bani suficienţi pentru prima etapă de depăşire a consecinţelor crizei şi a urmărilor guvernării comuniste şi pentru stabilirea unui fundament pentru o ulterioară creştere economică sănătoasă", spune Vlad Filat.
NewsIn: Alianţa pentru Integrare Europeană a adresat Partidului Comuniştilor o invitaţie la dialog pentru identificarea unei soluţii de votare a şefului statului. Comuniştii au respins acest dialog. Cum vedeţi evoluând lucrurile în aceste condiţii?
Vlad Filat: Ar fi fost firesc să avem discuţii cu Partidul Comuniştilor – care, vrem sau nu, este reprezentat în Parlament, dar şi pentru că avem problema lipsei de opt mandate pentru alegerea şefului statului. Ţine şi de o cultură politică necesară care ar trebui introdusă în Republica Moldova.
Voronin a refuzat însă să primească invitaţia la dialog pentru marţi, ora 11.00. Mie mi se pare că Voronin este foarte departe de timpurile în care ne aflăm şi nu mai este conectat la realitate. Când am încercat să-i dau invitaţia, am văzut o persoană foarte derutată, care am avut impresia că nici nu a înţeles ce se întâmplă.
Am trimis invitaţia prin curier şi vom fi marţi la ora 11.00 la Palatul Republicii şi îi vom aştepta pe liderii comuniştilor la discuţii. Vor veni au nu – este decizia dânşilor. Noi suntem deschişi pentru acest dialog şi aşa cum am anunţat de atâtea ori, va fi o discuţie şi în niciun caz nu vom accepta condiţionări din partea Partidului Comuniştilor. Avem o agendă proprie şi acţiuni asumate pentru a rezolva problemele aşa cum ne-am angajat faţă de oameni.
Noi nu vom juca după scenariul comuniştilor – avem agenda noastră. La nivel de acţiuni, Alianţa pentru Integrare Europeană este în plină desfăşurare şi avem scenarii pregătite pentru orice situaţie. Noi nu vom accepta condiţionări şi nici nu vom ceda funcţii, aşa cum au sugerat recent unii fruntaşi ai comuniştilor.
Oricare din cele trei funcţii în stat - preşedintele ţării, primul-ministru şi preşedintele de Parlament - are în spate prerogative care ar putea să blocheze întreg procesul de guvernare al Republicii Moldova. Or, noi ne-am angajat să schimbăm în esenţă guvernarea şi să asigurăm o guvernare democratică. Or, o guvernare democratică cu Voronin sau PCRM ca parte implicată este un non-sens.
NewsIn: Care sunt lucrurile fundamentale care trebuie schimbate în Republica Moldova pentru a asigura o guvernare democratică?
Vlad Filat: Noi pornim de la faptul că Republica Moldova urmează să devină un stat de drept – o ţară unde guvernează legea, nu o singură persoană reieşind din interese private, de familie sau de grup, aşa cum a fost până de curând. Urmează să asigurăm presa cu libertate, pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a se informa, nu de a fi manipulaţi. Urmează să asigurăm cu principii de funcţionare bazate pe lege, nu pe interese de grup, a economiei din Republica Moldova etc.
NewsIn: Ce se întâmplă în cazul în care comuniştii refuză să voteze un preşedinte democrat?
Vlad Filat: În acest caz, urmează să avem un guvern democratic funcţional şi dacă acesta va fi preţul pe care trebuie să-l plătim, urmează să avem alegeri anticipate la începutul anului viitor. Însă preţul cel mai mare pentru aceste alegeri îl va plăti Voronin personal şi Partidul Comuniştilor. Pentru că responsabilitatea pentru situaţia care este în Republica Moldova le va reveni în integralitate.
Însă în această perioadă de timp coaliţia democratică cu certitudine va administra treburile publice, în sensul în care să nu permitem neplata pensiilor, salariilor sau un eventual colaps economic.
NewsIn: Cum credeţi că vor ieşi partidele democratice din aceste noi alegeri anticipate?
Vlad Filat: Vor ieşi cu o victorie categorică. Cu toate că nu ne dorim alegeri anticipate, pentru că Republica Moldova va trece cu mare dificultate prin aceste noi alegeri. Însă categoric, Partidul Comuniştilor va fi un partid miniscul în viitorul Parlament. Şi sunt convins că aşa va fi. I-am spus lui Voronin, când era bătălia în Parlamentul ales la 5 aprilie pentru votul mult râvnit de comunişti, că după alegerile anticipate, PCRM va fi în minoritate.
NewsIn: Iar Voronin declara atunci că PRCM va avea 70 de mandate...
Vlad Filat: Da, aşa zicea când era treaz. În alte situaţii avea probabil toate 90 de procente...
NewsIn: Vineri PLDM a avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Chişinău, în cadrul căreia acesta a comunicat că, inclusiv la solicitatea PLDM, Kievul a introdus un moratoriu la aplicarea noilor reguli de trecere a frontierei moldo-ucrainene, prin care cetăţenii moldoveni erau obligaţi să deţină 1.500 de dolari pentru a intra în Ucraina. Deşi Ucraina anunţase de mult timp acestei noi proceduri, preşedintele Voronin a sunat la Kiev şi a solicitat Iuliei Timoşenko suspendarea aplicării acestei măsuri cu doar cinci zile înainte de a intra în vigoare noul regim. Este normal ca un şef de stat să reacţioneze atât de întârziat la situaţii atât de grave?
Vlad Filat: Bineînţeles că nu. Şi în general, relaţiile moldo-ucrainene sunt mult mai complicate decât acest nou regulament cu restricţii pentru cetăţenii moldoveni. Şi această situaţie se datorează exlusiv modului în care a înţeles Voronin cu întreg Partidul Comuniştilor care s-a aflat la guvernare ultimii opt ani să administreze relaţiile cu vecinii.
Săptămâna trecută, m-am îngrozit când am văzut care a fost reacţia Chişinăului oficial la anunţul făcut de Kiev privind noile reguli de trecere a frontierei – Ministerul de Externe a anunţat că va lua "măsuri adecvate" şi mi-am adus aminte imediat de măsurile care au fost luate în raport cu cetăţenii români. Am considerat că este absolut necesar să cer o audienţă ambasadorului ucrainean, unde am solicitat introducerea unui moratoriu asupra acestei decizii până la instalarea noului guvern.
Vineri, ambasadorul ne-a anunţat decizia oficialilor de la Kiev de a amâna aplicarea noilor reguli până la instalarea noului guvern la Chişinău, pentru ca ulterior să discutăm şi să depăşim multitudinea de probleme din relaţiile bilaterale.
Ucraina este o ţară foarte importantă pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova şi nu doar din perspectiva reglementării conflictului transnistrean. Vecinul nostru din est este o ţară importantă împreună cu care urmează să obţinem mai multe valori râvnite de cetăţenii moldoveni. Având relaţii bune cu Ucraina, într-un efort comun, am avea şanse mai mari în integrarea europeană.
NewsIn: Atât presa, cât şi unii experţi au comentat că Alianţa pentru Integrare Europeană ar fi trebuit să vină cu un demers comun consolidat pentru a soluţiona problema cu noile reguli de trecere a frontierei moldo-ucrainene.
Vlad Filat: Vreau să se înţeleagă că Alianţa nu este un zmeu cu patru capete. Noi suntem partide distincte şi avem fiecare propria noastră identitate. Colegii mei din Alianţă au şi ei la rândul lor întâlniri cu ambasadorii, reprezentaţi ai instituţiilor internaţionale, fie financiare, fie politice. Este important ca prin acţiunile noastre comune şi cele separate să îndeplinim acelaşi scop – rezolvarea problemelor cetăţenilor. Ar fi foarte greşit ca de acum înainte să umblăm de mânuţă toţi patru pe la ambasade, să coordonăm fiecare mesaj. Avem nişte principii pe care le-am semnat şi fiecare partid din alianţă poate acţiona în beneficiul comun având la bază aceste principii.
Pe aceeşi linie se înscrie şi mesajul pe care l-am transmis constant în ultimile luni celor de la Bucureşti în ceea ce priveşte necesitatea semnării acordului politic de bază şi a celui de frontieră. Am folosit toate relaţiile pe care le are partidul la Bucureşti şi consider că răspunsul pe care l-a facut public ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, nu este doar în interesesul Partidului Liberal Democrat. Odată cu semnarea acestor documente într-o atmosferă firească, prietenească, în interesul cetăţenilor atât din România, cât şi din Republica Moldova, vom sparge foarte multe stereotipuri care grevează relaţia moldo-română, dar şi mai multe aspecte ce ţin de realităţile interne din Republica Moldova. Pentru că, s-o recunoaştem, subiectul a dat multă apă la moara lui Voronin, care a speculat foarte mult românofobia în scopuri electorale şi ca politică a partidului său. Iar un argument important pentru a genera această românofobie a fost tocmai nesemnarea celor două documente – politic şi de frontieră. Şi acest lucru trebuie eliminat ca argument pentru comunişti.
NewsIn: Ca interval de timp, cum vedeţi realizarea acestui obiectiv în relaţiile cu Bucureştiul?
Vlad Filat: Atunci când dorinţa este una sinceră, probleme nu apar. Probleme de esenţă în aceste documente nu sunt. Nu este nici măcar obligatoriu să menţinem denumirea acestor documente, aspect asupra căruia a insistat foarte mult guvernarea comunistă. Este important ca odată cu semnarea acestor acorduri să fie transmis un mesaj public în ceea ce priveşte relaţia bilaterală. Nu denumirea este importantă – este important acest angajament reciproc care va ajuta şi România, şi Republica Moldova, în evoluţiile lor ulterioare.
NewsIn: Aţi menţionat că una din sarcinile imediate ale noii guvernări va fi plata la timp a obligaţiilor sociale – a pensiilor, salariilor, etc. Dar se ştie că situaţia bugetară este extrem de proastă, iar deficitul bugetar a ajuns la 11 la sută din Produsul intern brut şi va continua să crească. FMI a anunţat că primii bani din partea instituţiilor financiare internaţionale vor putea veni abia la începutul anului viitor – interval necesar pentru restabilirea relaţiilor după ce acestea au fost întrerupte de comuniştii. De unde veţi găsi bani pentru a menţine situaţia până atunci?
Vlad Filat: Banii nu vor veni în acest an, dacă ne vom mişca aşa cum s-au mişcat comuniştii. Însă noi nu suntem în expectativă – suntem în contact permanent cu organismele financiare internaţionale, iar negocierile Alianţei şi ale experţilor noştri cu aceste structuri au început cu vreo două săptămâni în urmă.
Scenariul este foarte simplu – după ce vom începe activitatea în Parlament, urmează să adresăm o invitaţie din partea Alianţei către conducerea FMI, în urma căreia ar urma să vină grupul de experţi, care va purcede la elaborarea caietului de sarcini şi pregătirea documentelor pentru semnare şi deblocarea finanţării.
Iar din momentul semnării acordului până la acordarea primei tranşe durează exact patru săptămâni. Nu vreau să induc prea mult optimism, dar în cazul în care lucrurile vor merge aşa cum ne-am propus, finanţarea va putea veni până la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. Până atunci avem elaborate deja mecanismele pentru a acoperi plăţile sociale.
Ulterior, prin finanţarea deficitului bugetar prin bani din exterior urmează să depăşim criza din perioada imediat urmatoare, iar apoi din procesele fireşti economice interne să începem o creştere stabilă şi sănătoasă sub aspect economic în Republica Moldova.
NewsIn: Mizaţi cumva şi pe alte credite? Cum ar fi de exemplu cel din Rusia de 500 milioane dolari, despre care ambasadorul rus la Chişinău a spus la o întâlnire cu unul din partidele din opoziţie că ar fi fost acordat Republicii Moldova, şi nu personal lui Voronin?
Vlad Filat: Eu sper că declaraţia ambasadorului rus a fost sinceră, însă până în prezent noi nu ştim condiţiile în care este acordat acest credit. Urmează să facem evaluarea respectivă – dacă va fi in interesul nostru, sigur îl vom solicita în continuare şi ne va veni în ajutor. Însă în cazul în care parametrii de creditare ne vor dezavantaja, sigur că nu-l vom accepta. Pentru că şi banii au cost şi au condiţii. Şi eu vreau în continuare să ştiu dacă nu cumva aceşti bani presupun şi un preţ politic pe care s-a angajat să-l plătească Voronin. Or, noi nu vom accepta asemenea situaţii.
Asistenţa din partea FMI, a Comisiei Europene, a Băncii Mondiale, banii care urmează să vină prin proiectul Provocările Milieniului din partea Guvernului SUA sunt suficienţi pentru prima etapă de depăşire a consecinţelor crizei şi a urmărilor guvernării comuniste. Aceştia ar permite stabilirea unui fundament ce ar duce la o creştere economică sănătoasă, cu toate derivatele – venituri stabile la buget, plăţi directe către Fondul Social şi nu salarii achitate în plic, ceea ce ar creşte în mod firesc pensiile şi alte plăţi sociale...
NewsIn: Se zice că unul din motivele pentru care că ar fi mers Voronin vineri la Soci la întâlnirea cu Medvedev a fost de a cere bani pentru plata pensiilor şi salariilor. În ce măsură această relaţie “apropiată" a comuniştilor cu autorităţile de la Moscova ar putea influenţa evoluţiile imediat următoare de pe scena politică moldovenească, având în vedere că Alianţei pentru Integrare Europeană îi lipsesc opt voturi pentru alegerea şefului statului, voturi care ar trebui obţinute de la comunişti?
Vlad Filat: Nu ştiu ce are de gând Voronin şi, sincer, nu înţeleg nici Federaţia Rusă. Implicarea la nivel oficial a Rusiei în perioada preelectorală, electorală şi postelectorală este una directă şi în favoarea unui partid. Or, Republica Moldova nu este Voronin şi Partidul Comuniştilor. Dacă cineva consideră că situaţia din Republica Moldova poate fi soluţionată la Moscova sau în alte capitale, greşeşte amarnic. Problemele care sunt de ordin politic şi economic sunt aici, la Chişinău. Eu sper că toţi partenerii noştri externi sunt sincer îngrijoraţi de situaţia în care se află Republica Moldova şi nu o vor încurca, ci o vor ajuta să depăşească problemele.
Indiferent de scopul pe care şi l-a propus Voronin plecând la Soci, la nivel de politică internă nu va obţine rezultatul pe care îl urmăreşte. Nu văd cum cei de la Moscova ar ptuea să influenţeze sau să impună actorii politici din ţara noastră să procedeze într-un fel sau altul. Noi vom decide în conformitate cu angajamentele asumate faţă de alegători.
NewsIn: Presa a scris în ultimul timp că în 2005 au existat totuşi nişte presiuni din afară care au determinat partidele democratice să-l voteze pe Voronin pentru un al doilea mandat de preşedinte.
Vlad Filat: Acest mesaj a existat din Occident către liderii partidelor necomuniste de atunci. Însă nu trebuie să ne justificăm acum acel vot. Pentru mine, de exemplu, a fost o mare greşeală. Aceasta m-a costat foarte mult, pentru că am avut de luat o decizie contrară principiilor şi felului în care am gândit şi gândesc.
Însă nu atât votul din 4 aprilie 2005 a fost problema, ci ceea ce a urmat. Eu am fost fidel angajamentelor pe care mi le-am asumat votând şi am fost foarte principial în a-i cere lui Voronin şi PCRM-ului să respecte angajamentele în baza cărora a fost votat şef de stat. Alţii, cum ar fi liderul creştin-democrat Iurie Roşca, au ales altă cale – de a i se conforma şi a-i servi intereselor lui Voronin şi PCRM. Şi acest lucru a permis comuniştilor să ajungă la abuzurile comise la protestele din 7 aprilie 2009.
7 aprilie şi ceea ce a urmat a arătat adevărata faţă a lui Voronin şi a comuniştilor şi a celor care au asigurat prin postura dublă – de slujitor al lui Voronin şi de opoziţie în acelaşi timp – posibilitatea comuniştilor de a guverna nestingheriţi.
NewsIn: Unul din experţii de la Chişinău spunea după anticipatele din 29 iulie că rezultatele scrutinului, în care ocmuniştii au pierdut 12 mandate, au demonstrat că opoziţia a învins în lupta mediatică pentru 7 aprilie…
Vlad Filat: A fost o victorie foarte grea. Toată maşinăria propagandistică a fost de partea comuniştilor. Însă noi am reuşit prin comunicarea directă cu oamenii. Am avut mii de întâlniri, am fost din casă în casă, am transmis mesajul şi argumentele noastre, probele noastre.
Raţional, îmi venea foarte greu să cred că vom reuşi, având în vedere tot intrumentarul diabolic pe care l-a avut la îndemână Voronin. Însă am mers în continuare şi am sperat că vom reuşi. Şi uite să s-a întâmplat. La fel a fost şi pentru colegii din celelalte partide. A fost o perioadă foarte grea pentru toţi.
Acţiunea de dezinformare şi de manipulare a cetăţenilor a avut o asemenea amploare, încât îmi aduc aminte că în primele zile de campanie pentru anticipatele din 29 iulie nu puteam nici măcar începe comunicarea cu oamenii, care ne acuzau din start de a fi provocat violenţele. Deci a trebuit să depăşim şi această barieră psihologică, să insistăm.
NewsIn: Apropo de influenţele externe, vedeţi posibilitatea reeditării situaţiei din 2005, dar de data aceasta în raport cu Partidul Comuniştilor, care să fie convins de Occident să voteze un preşedinte democrat?
Vlad Filat: Trebuie să recunosc că la această etapă de timp nu avem parte de o asemena susţinere, însă nu exclud posibilitatea că la un moment dat Occidentul îşi va expune punctul de vedere.
NewsIn: În Alianţa pentru Integrare Europeană se discută deja de două săptămâni. Care este atmosfera la aceste discuţii? Există coeziunea internă necesară pentru a crea o structură viabilă şi eficientă?
Vlad Filat: Pentru aceasta trebuie să discutăm mult şi în detaliu mecanismele de funcţionare ale Alianţei. Situaţia la limită în care ne aflăm cu cele 53 de mandate chiar ne impune la coeziune, să fim uniţi şi solidari.
Trebuie să se înţeleagă că venim din campania electorală, avem caractere şi poziţii diferite asupra mai multor lucruri. Au fost în campanie tiruri reciproce care au fost fireşti în condiţiile concurenţei.
Însă la această etapă, a crea o coaliţie de guvernare nu între două, ci între patru partide, nu este un lucru chiar atât de simplu. Şi din acest motiv este necesar să discutăm foarte mult, să anticipăm eventuale incoerenţe. Şi dacă comuniştii consideră că discuţiile noastre nu au sens şi nu au scop, nu au decât. Ei nu vor să înţeleagă că timpul lor a trecut şi vor pierde şi mai mult în viitorul apropiat, pentru că oamenii înţeleg şi văd realităţile mai bine decât îşi imaginează comuniştii.
NewsIn: În noul executiv, până la ce nivel credeţi că trebuie să se meargă pe principiul afilierii politice şi care va fi punctul de echilibru cu principiul profesionalismului?
Vlad Filat: Nu vom merge pe calea apartenenţei politice a funcţionarilor. Urmează să avem o abordare reieşind din aptitudinile şi capacităţile celor din administraţia publică centrală. Însă trebuie să recunoaştem că la ora actuală în marea lor parte funcţionarii au fost angajaţi pe principii de subordonare politică. Urmează să reevaluăm această situaţie conform legii. Noi avem nevoie de funcţionari publici care să muncească în interesul ţării şi a cetăţenilor, indiferent de schimbarea politicienilor la guvernare.
NewsIn: Dumneavoastră personal insistaţi în continuare pentru funcţia de preşedinte de Parlament?
Vlad Filat: Eu nu am anunţat că îmi doresc acest post. Am văzut deja şi anumite reacţii.
Punctul meu de vedere este că noi la ora actuală nu avem situaţia în care o funcţie să fie mai importantă decât alta. Toate aceste trei funcţii – preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi primul-ministru – sunt la fel de importante. Şi vor fi eficiente doar în cazul în care vor interacţiona în realizarea unui scop comun.
Am avut un punct de vedere asupra căruia continui să insist – în Parlament se vor decide foarte multe lucruri. Şi în Parlament se vor da bătăliile pentru viitorul Republicii Moldova. Acolo se vor lua deciziile politice. Guvernul nu adoptă legi, ci execută legile adoptate în Parlament. De modul în care va funcţiona coaliţia în Parlament, de modul în care se va menţine unitatea şi coeziunea ei, va depinde tot rezultatul guvernării pe ansamblu.
Am credinţa că vom reuşi, pentru că acest lucru este necesar nu partidelor, ci Republicii Moldova pe ansamblu.
NewsIn: PLDM a apărut pe scena politică moldoveană acum un an şi jumătate-doi. Cum va explicaţi faptul că într-un interval atât de scurt a reuşit să devină partid parlamentar şi chiar primul clasat printre formaţiunile necomuniste, cu 18 mandate?
Vlad Filat: Am pornit din start având principii ferme de activitate, am spus din start că vrem să creăm o echipă, am creat condiţiile necesare ca să vină în acest proiect politic cât mai mulţi oameni care au valoare, care au dorinţa de a se implica şi a rezolva problemele Republicii Moldova. După care ne-am asumat o activitate plină de acţiuni – nu ne-am limitat doar la declaraţii. Oamenii ne-au crezut, pentru că am reuşit să demonstrăm că, chiar dacă am lucrat în condiţiile unui regim autoritar comunist, se poate spune lucrurilor pe nume. Am demonstrat că nu merită să ne fie frică, chiar dacă se încearcă intimidări, şantaj şi presiuni la adresa noastră.
Or, politica în Republica Moldova a fost, este şi va mai fi o vreme facută de caractere, desigur, însoţite şi de capacitatea de a face ceea ce declari.
NewsIn: Se poate spune că Republica Moldova este în pragul unei noi epoci politice?
Vlad Filat: Sper că da. Având în vedere că avem în faţă o perioadă în care se schimbă clasa politică din Republica Moldova, nu atât ca formă, cât la nivel de conţinut. Şi acest lucru determină şi schimbarea modului în care se face politică în Republica Moldova, care impune din ce în ce mai mult responsabilitate decât jocuri sau simple declaraţii.
Poate că şi aici este o cheie a succesului nostru – nu am avut diferenţe de la vorbe la fapte şi am fost foarte consecvenţi, poate chiar încăpăţinaţi. La presiunile care au fost exercitate asupra noastră în acea perioadă în care Voronin îşi dorea un vot ca să-şi aleagă preşedintele nu a fost uşor să rezişti. Şi nu mă refer doar la tentaţiile şi ameninţările pentru unii colegi, dar şi la sugestiile care veneau uneori foarte diplomatic, alteori deloc diplomatic, de la partenerii noştri occidentali, care ne cereau dialog şi să găsim soluţii. Iată că aceste câteva luni au demonstrat că am avut dreptate când am rezistat acestor presiuni.
NewsIn: Cum vedeţi viitorul comunismului în Republica Moldova?
Vlad Filat: Eu vreau să discut despre comunism în trecut, nu în viitor. Cu certitudine, comunismul nu are viitor în Republica Moldova. Iar locul în istorie va fi scris cu litere cernite. Sunt foarte multe lucruri grave care s-au întâmplat în această perioadă de timp, despre care nu se ştiu prea multe. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii opt ani şi jumătate în Republica Moldova sunt uneori lucruri chiar mai grave decât cele întâmplate în perioada sovietică. Şi despre această perioadă discuţiile abia urmează să înceapă. Urmează să dăm şi aprecieri, urmează să dăm şi sancţiuni în sensul în care să nu se mai repete asemenea perioade triste pentru Republica Moldova.
Pentru noi acum este foarte important să asigurăm un transfer de putere legal, paşnic, fără tensiuni nedorite în societate.
NewsIn: Conform legii, ce mandat deţine în prezent Vladimir Voronin?
Vlad Filat: Voronin se consideră şi deputat, şi preşedinte al Parlamentului, şi preşedinte al ţării. Noi, împreună cu juriştii noştri, considerăm că dânsul este la ora actuală doar deputat. Am sesizat în acest sens Curtea Constituţională şi o aşteptăm să se pronunţe.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.08.2009INTERVIU- Filat: Occidentul nu intervine pentru a determina PCRM să voteze un preşedinte democrat
Comentarii (0)