Coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), care alcătuieşte majoritatea parlamentară de 53 de mandate în Parlamentul ales pe 29 iulie 2009, a iniţiat marţi, 25 august, dialogul politic cu partidul comuniştilor în vederea identificării unor soluţii durabile la criza politică şi social-economică din Republica Moldova, în temeiul respectării şi promovării intereselor fundamentale ale societăţii: integrarea europeană şi asigurarea integrităţii teritoriale a republicii, construcţia statului de drept, consolidarea democraţiei, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, plata fără întârzieri a pensiilor şi salariilor, eradicarea sărăciei în care se află majoritatea populaţiei, diminuarea impactului crizei economice şi asigurarea stabilităţii în ţară.
Demersul constructiv al Alianţei pentru Integrarea Europeană a fost respins de PCRM. AIE consideră că, prin atitudinea sa care sfidează rezultatele alegerilor, PCRM nu doreşte să realizeze transferul legal, democratic şi civilizat al Puterii către AIE. Pentru prima dată după anul 2001, s-a creat o majoritate parlamentară ce întruneşte sprijinul direct al majorităţii alegătorilor - peste 51% de sufragii direct exprimate sau peste 800 de mii de voturi. În legislaturile anterioare comuniştii au primit majoritatea mandatelor doar datorită redistribuirii, însă niciodată nu au avut mai mult de jumătate din voturile direct exprimate. În aceste condiţii, PCRM este obligat de voinţa poporului să accepte noua majoritate de guvernare; în caz contrar, PCRM se plasează în afara dialogului politic constructiv.
Acţiunile comuniştilor se vor solda cu grave consecinţe sociale, economice şi politice: aprofundarea instabilităţii politice interne; blocarea constituirii organelor administraţiei centrale de stat; împiedicarea refacerii relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale şi a acordării ajutoarelor financiare de urgenţă din partea lor; slăbirea capacităţii administrative a Republicii Moldova şi creşterea vulnerabilităţii sale în contextul crizei regionale şi globale; intrarea Republicii Moldova în incapacitate de plată la deservirea creditelor externe; provocarea unei catastrofe umanitare cauzată de neplata pensiilor şi a salariilor; declanşarea, în final, a alegerilor parlamentare anticipate. Întreaga răspundere pentru aceste consecinţe dezastruoase revine pe seama partidului comuniştilor.
Alianţa pentru Integrarea Europeană, care se întemeiază pe voinţa poporului şi responsabilitatea partidelor componente de a realiza schimbarea democratică în Republica Moldova, va acţiona în continuare pentru implementarea programului cu care partidele componente au venit în faţa alegătorilor şi va realiza agenda sa politică, ce prevede constituirea fără întârziere a organelor de conducere ale Parlamentului şi instalarea noului Guvern.
Preşedintele PLDM, Preşedintele PL, Preşedintele PD, Preşedintele AMN
Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Serafim Urechean
Chişinău, 25 august 2009