Comuniştii de la Chişinău au contraatacat declaraţia de marţi dimineaţa a partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană şi spun că nu vor negocia cu o structură care a suferit un eşec, ci doar cu fiecare partid în parte, pentru a crea organele puterii bazate pe o "majoritate constructivă".
Comuniştii susţin că sunt singura forţă constructivă capabilă să scoată Republica Moldova din criză, într-o declaraţie care a venit ca replică la cea din dimineaţa zilei de marţi, prin care Alianţa pentru Integrare Europeană acuza PCRM că, prin refuzul de a discuta cu forţele democratice, agravează criza politică şi economică şi provoacă noi alegeri anticipate.
Într-o declaraţie a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor se spune că "încercarea celor patru partide reprezentate în Parlamentul nou-ales de a forma o aşa-numită coaliţie de guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană, a suferit eşec".
"Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, pe parcursul unei luni, aşa şi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere reciproc acceptabilă nici în privinţa partajării funcţiilor, nici în privinţa organigramei structurii respective, nici în privinţa principiilor de bază ale politicii interne şi externe a Republicii Moldova", se spune în declaraţie. "În situaţia creată, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră imposibilă purtarea unui dialog cu o structură politică care există doar în imaginaţia unor mijloace de informare în masă. În cadrul unui astfel de dialog nu poate exista nici obiect de discuţie, nici scop şi nici partener, care să pledeze de pe o poziţie comună", se mai spune în document.
În acelaşi timp, PCRM, "în scopul neadmiterii agravării crizei politice şi economice în Moldova, este gata să înceapă negocieri cu toate partidele şi cu reprezentanţii acestora, care au acces în Parlamentul nou-ales al Republicii Moldova".
"Scopul acestor negocieri este constituirea în ţară a unei puteri executive şi a unei puteri legislative eficiente, care să se bazeze pe o majoritate parlamentară constructivă", spun comuniştii, care au 48 din cele 101 mandate de parlamentar.
"Partidul Comuniştilor din Republica Moldova reiterează că doar calea unui dialog responsabil şi cointeresat poate duce la eliminarea pericolului unor noi alegeri anticipate şi la formarea unei puteri democratice în Republica Moldova, care să reflecte interesele de perspectivă ale tuturor cetăţenilor ţării", se mai spune în declaraţia Comitetului Central al PCRM.
Reprezentanţii comuniştilor au fost invitaţi pentru marţi la ora 11.00 la discuţii cu Alianţa pentru Integrare Europeană, însă nu s-au prezentat. După ce i-au aşteptat preţ de 15 minute pe reprezentanţii comuniştilor, liderii celor patru partide din Alianţă au declarat că prin respingerea invitaţiei la dialog, PCRM şi-a demonstrat lipsa de respect, sfidarea rezultatelor alegerilor şi nedorinţa de a realiza transferul legal, democratic şi civilizat al puterii către Alianţa pentru Integrare Europeană. În plus, comuniştii prin acţiunile lor generează riscul unor noi alegeri anticipate.
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a spus că un dialog cu comuniştii poate fi posibil doar în formatul celor patru - cu Alianţa în ansamblu, şi nu separat cu fiecare formaţiune în parte. Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, afirmă că, prin refuzul de marţi, comuniştii au demonstrat că îşi propun să discute în continuare cu oponenţii politici de pe poziţii de forţă, şi nu din perspectiva unui dialog democratic, civilizat şi european.
Cele două formaţiuni au fost vizate la plenara de sâmbătă a comuniştilor drept interlocutori pentru crearea unei "coaliţii largi de centru-stânga". Comuniştii au anunţat că vor iniţia discuţii separate cu fiecare dintre partidele parlamentare necomuniste.
Ce spun experţii
Experţii de la Chişinău spun că tonul belicos cu care comuniştii s-au întors din vacanţă arată doar a şantaj. AIE deţine în total 53 de mandate din 101 şi poate alege preşedintele Parlamentului şi confirma Guvernul, dar nu poate vota preşedintele ţării care este ales cu minim 3/5 din voturile deputaţilor, adică cu 61 de mandate.
Analistul politic Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, spune, citat de buletinul analitic Imedia, că nu vede "nici un fel de blocaj" şi că PCRM nu are argumente serioase ca să nu accepte AIE.
"Dacă alianţa majoritară din Parlamentul nou-ales, cu mandatele care au fost deja validate, va începe de la prima şedinţă să traseze acţiuni clare pentru trecerea sa la guvernare nu văd motive pentru care comuniştii ar rezista acestei schimbări instituţionale. Dacă lucrurile vor merge aşa cum trebuie să meargă, atunci PCRM ar trebui pur şi simplu să ateste o schimbare a realităţilor instituţionale. Cred că tonul belicos cu care comuniştii s-au întors din vacanţă arată doar a şantaj. Nu văd motive pentru care Alianţa ar trebui să piardă prea mult timp în explicaţii sterile de ce este mai preferabilă coaliţia liberal-democrată decât coaliţia de stânga", a spus Igor Munteanu.
La rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că acţiunile comuniştilor sunt "un comportament politic normal".
"Comuniştii trebuie să încerce să-şi facă propria alianţa, altfel cum vor explica alegătorilor că având 48 de mandate în Parlament nu sunt la guvernare? Dacă nu vor reuşi să-şi găsească parteneri printre cele patru partide, fie o forţă politică, fie deputaţi aparte, atunci vor trece în opoziţie şi lucrurile vor merge, probabil, spre alegeri anticipate. Altfel, nu văd cum ar putea fi deblocată situaţia, întrucât PCRM nu va ceda la votarea şefului statului, ci va dori să rămână în continuare la guvernare, într-un fel sau altul. În această situaţie, cred că AIE ar trebui la prima şedinţă să aleagă organele de lucru ale Parlamentului şi să înceapă pregătirile pentru viitoarele alegeri", a menţionat Arcadie Barbăroşie.
El subliniază că, "în mod normal, preşedintele în exerciţiu ar trebui să nominalizeze candidatura primului-ministru propusă de Alianţă, altfel aceasta va însemna sabotarea activităţii Parlamentului şi se va intra într-o realitate absurdă".
"Deci, s-ar putea să avem un guvern al Alianţei, într-un scenariu optimist, iar într-un scenariu mai puţin optimist - vom rămâne cu Guvernul Greceanîi până la următoarele alegeri anticipate", a menţionat Arcadie Barbăroşie.
Comentatorul politic Dmitri Ciubaşenco, redactor-şef al ziarului de limbă rusă Moldavskie vedomosti, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că "comuniştii încearcă acum să găsească patru voturi de care au nevoie pentru a-l menţine pe Voronin în fotoliul de speaker".
"De ce este foarte important? Pentru că de conducerea Parlamentului va depinde dacă vor fi 'scuturate' toate instituţiile subordonate organului legislativ - foarte importante, cum ar fi Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Teleradio-Moldova, Curtea de Conturi, Banca Naţională, Consiliul Superior la Magistraturii. Există probabilitatea că în Moldova, în câteva luni, va apărea o dualitate de putere. Alianţa, probabil, va controla Parlamentul şi structurile subordonate lui, iar PCRM - Preşedinţia şi Guvernul. Comuniştii cu orice preţ doresc să se menţină la putere. Dacă nu total, atunci măcar parţial. Nu doresc să plece în opoziţie. Şi acest comportament - 'noi nu recunoaştem Alianţa pentru Integrare Europeană" -, este unul chiar amuzant. Este o poziţie de struţ să nu vezi şi să nu recunoşti o alianţă creată din 53 de deputaţi", a declarat Dmitri Ciubaşenco.
Liderii Partidului Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţei Moldova Noastră au semnat, pe 8 august, o declaraţie comună prin care au anunţat constituirea AIE, noua coaliţie majoritară din Parlament.
La rândul său, la 22 august, PCRM a anunţat că nu va recunoaşte constituirea AIE şi că va încerca să constituie o altă coaliţie, de centru-stânga. (NewsIn)