Cifra de afaceri pe piaţa telefoniei fixe a operatorului naţional de telefonie Moldtelecom s-a redus în I jumătate a anului 2009 cu 166,5 mil. lei, sau cu 15,5 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI - www.anrceti.md).
Cel mai prost rezultat financiar obţinut de Moldtelecom din anul 2006
Astfel dacă în prima jumătate a anului 2008 cifra de afaceri a Moldtelecom pe piaţa telefoniei fixe a constituit 1075,3 mil. lei, în I jumătate a anului curent aceasta a coborât la 908,8 mil. lei. Este cel mai prost rezultat financiar obţinut de Moldtelecom din anul 2006. Cifra de afaceri a operatorilor alternativi de telefonie fixă a coborât şi mai abrupt - de 2,2 ori, de la 39,7 mil. lei în I jumătate a anului 2008 la doar 18,2 mil. lei în I jumătate a anului 2009. De notat că la finele lunii iunie 2009 Moldtelecom a ajuns să aibă 1009 mii de abonaţi, în creştere cu 11 mii faţă de finele anului trecut. Cota Moldtelecom pe piaţa serviciilor de telefonie fixă constituie 98%.
Scădere de 23% a afacerilor Unite
Afacerile operatorului Moldtelecom pe de telefonie mobilă prin intermediul Unite (standardul CDMA), au cunoscut o scădere şi mai mare - de 23 la sută, de la 69,5 mil. lei în I semestru 2008 la 53,5 mil. lei în I semestru al 2009. la finele semestrului I Unite avea 101 mii de abonaţi, sau 3,8% din numărul total de pe piaţa de telefonie mobilă (2673 mii abonaţi). Per total în prima jumătate a anului curent cifra de afaceri pe piaţa de telefonie mobilă a înregistrat o creştere nesemnificativă de 0,15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a constituit 1377,8 mil. lei. Cel mai mare operator de telefonie mobilă rămâne Orange care a ajuns la un număr de 1766 mii de abonaţi, o cotă de piaţă de 66% după numărul de clienţi şi de 73,5% - după cifra de afaceri.
În pofida evoluţiilor negative a afacerilor Moldtelecom, continuă zvonurile privind o eventuală preluare de către monopolistul local al telefoniei fixe, a operatorului de telefonie mobilă „Eventis", companie care este insolvabilă şi deja de jumătate de an nu mai achită salariile angajaţilor.
Statistici oficiale
În primul semestru al anului curent, volumul total al vânzărilor pe piaţa telefoniei mobile a înregistrat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o creştere uşoară de 0,1% şi a constituit 1 mlrd. 377,1 mil. lei, iar vânzările în sectorul telefoniei fixe s-au redus cu 16,8% şi au alcătuit 927 mil. lei, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind situaţia pe aceste segmente de piaţă.
Semnele de creştere pe piaţa telefoniei mobile s-au prefigurat în trimestrul doi al anului curent. Dacă în primul trimestru vânzările în sectorul dat s-au redus, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 3,17%, atunci în trimestrul doi acest indicator a sporit cu 2,97%. Pe piaţa telefoniei fixe cifra de afaceri, în primul trimestru, s-a micşorat cu 17,5%, iar, în trimestrul doi, - cu 16,2%. Urmare a acestor evoluţii, în trimestrul doi, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) în sectorul telefoniei mobile s-a majorat, faţă de primul trimestru, cu 15,68% şi a constituit 95,94 lei, iar în sectorul telefoniei fixe - s-a redus cu 4,63% şi a alcătuit 134,52 lei. Cel mai semnificativ ARPU pe piaţa telefoniei mobile - de 104,93 lei - a fost înregistrat de SA „Orange - Moldova", iar pe cea a telefoniei fixe - de SA „MOLDTELECOM" cu 132,12 lei.
Datele Agenţiei relevă că, deşi trendul cifrei de afaceri pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă şi a celor de telefonie fixă a fost diferit, numărul utilizatorilor acestor servicii a continuat să crească. Astfel, în trimestrul doi, numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă s-a majorat, faţă de primul trimestru, cu 3,77% şi a atins cifra de 2 mil. 672,7 mii, iar numărul abonaţilor telefoniei fixe a sporit cu circa 0,7% şi a alcătuit 1 mil. 128 mii. În sectorul telefoniei mobile cei mai mulţi clienţi - 1 mil. 766,4 mii - are SA Orange - Moldova, iar în sectorul telefoniei fixe - SA MOLDTELECOM cu 1 mil. 99,3 mii.
Specialiştii Agenţiei explică semnele de stagnare a pieţei serviciilor de telefonie fixă prin atingerea maturităţii acestei pieţe şi prin intensificarea fenomenului de migrare a traficului din reţelele fixe în cele mobile.
În prezent, pe piaţa telefoniei mobile activează patru furnizori: SA Orange - Moldova, SA MOLDCELL, SA MOLDTELECOM sub marca comercială UNITE şi EVENTIS Mobile SRL. Cea mai semnificativă cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, - 73,5% - este deţinută de SA Orange - Moldova.
Pe piaţa telefoniei fixe lucrează 21 de furnizori. Cel mai mare jucător pe această piaţă este SA MOLDTELECOM, care deţine o cotă de circa 98 %. (ECOnomist)