"Implementarea legislatiei e supervizata de sus", puncteaza Sergiu Panainte, de la Fundatia Soros. Avantajele contrabalansate de un mediu economic instabil apar si in rapoartele Bancii Mondiale si ale expertilor de la Chisinau.
Avantaje pe hartie, jungla in rest
In ciuda unor avantaje evidente precum scutiri de taxe, forta de munca ieftina si destul de bine pregatita, companiile nu se inghesuie sa isi deschida capacitati de productie si filiale in Republica Moldova.
Potrivit analistilor economici, o serie de companii si-au relocat productia peste Prut imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007. Intre timp, avantajele pentru investitori au fost contrabalansate de climatul general din mediul de afaceri care, potrivit analistilor, "s-a agravat constant".
Potrivit analistilor economici de la Expert Grup, citati pe blogul www.vieru.org, incepand cu anul 2008, Codul Fiscal din Republica Moldova contine noi prevederi menite sa stimuleze activitatea investitionala. Una dintre acestea este neimpozitarea profitului reinvestit. Alta facilitate: companiile care isi desfasoara activitatea in afara municipiilor Chisinau si Balti au dreptul de restituire a T.V.A. la valorile materiale, serviciile procurate ce tin de investitii capitale, cu exceptia investitiilor cu destinatie locativa si investitiilor in mijloacele de transport in scopul incurajarii investitiilor in afara acestor municipii.
Tot in 2008 a mai fost adoptata o lege privind inregistrarea de stat a persoanelor juridice si intreprinzatorilor individuali, simplificand mult procedura de inregistrare si radiere din Registrul de Stat; s-a micsorat atat numarul actelor necesare, cat si durata procedurilor.
Potrivit sursei citate, mai exista facilitati fiscale pentru anumite genuri de activitati. "Spre exemplu: investitorii in sectorul agricol beneficiaza de scutire de impozitul pe venit din activitatea de baza pe parcursul a 5 ani, scutirea de plata taxei in fondul rutier si facilitati fiscale la achitarea taxelor locale. Iar companiile al caror venit provine in valoare de peste 50% din vanzarile programelor de calculator elaborate personal, sunt scutite de impozitul pe venit pe o perioada de 5 ani", se mentioneaza in interviul acordat de analistul economic Alexandru Gamanjii, publicat pe www.vieru.org, in anul 2008.
Sergiu Panainte, coordonator de programe la Fundatia Soros Romania este apropiat mediului economic de peste Prut, dat fiind ca este de origine din Republica Moldova si a absolvit studii universitare la Chisinau - Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative.
Acesta a explicat pentru HotNews.ro ca avantajele "pe hartie" nu au avut un efect semnificativ de atragere a investitorilor. "Desi legislatia este favorabila dezvoltarii mediului de afaceri, implementarea acesteia este controlata politic. Astfel, pentru a putea beneficia de aceste prevederi avantajoase, trebuie sa <<cotizezi>> la factorii de decizie. Unele firme accepta sa procedeze si in acest fel, dar multe renunta", a explicat Panainte.
"Conform noului raport global asupra facilitarii comertului pentru anul 2009 realizat de Forumul Economic Mondial, R. Moldova a urcat 10 pozitii pana pe locul 52 din 121 de state. Totusi, progresul respectiv este unul aparent", arata un studiu realizat de Expert Grup, in aceasta luna.
"Majoritatea avantajelor formale mentionate in raport (tarifele vamale, lipsa barierelor netarifare, numarul redus de documente necesare pentru operatiunile de exportimport etc) sunt compromise de situatia de facto din tara. Astfel, in pofida unui tarif vamal in medie scazut (unul din cele mai joase din regiune), problema majora consta in complexitatea tarifelor si in barierele netarifare interne, iar situatia generala privind mediul de afaceri s-a agravat constant.
Acest fapt este confirmat si de raportul Bancii Mondiale Doing Business pentru anul 2009 care indica un regres al Republicii Moldova cu 11 pozitii fata de anul precedent", se mai arata in studiul Realitatea economica - august 2008.
Trendul pozitiv de investitii nu a continuat, dupa 2007
Sergiu Panainte a mentionat ca imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-a observat un trend de relocare a unor companii in Republica Moldova, mai ales in domeniile textile si mobila, in zona de nord a tarii, aproape de granita. Tendinta a fost observata si de analizele publicate in presa economica, la acea data.
"Din perspectiva cheltuielilor, diferenta dintre Romania si Republica Moldova este de 50%", rezuma intr-o singura propozitie Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), motive pentru care tot mai multi investitori din domeniul textilelor migreaza peste Prut - arata un articol publicat in 2007 de Money Expres.
In articol sunt mentionate companii precum Pasmatex Timisoara, Cozamin din Galati, Draexlmaier (industria auto). Dupa anul 2007, spune Sergiu Panainte, trendul a scazut, cu toate ca exista conditii avantajoase. Pe langa cele fiscale deja mentionate, mai poate fi amintita forta de munca. "In general, companiile sunt multumite de muncitorii calificati si de angajatii cu studii superioare. Absolventii Universitatii Tehnice din Moldova sunt bine pregatiti, iar salariile mult sub cele practicate in tarile UE. Spre exemplu, salariul unui programator este undeva la 400-450 dolari", spune Panainte. (HotNews.ro )
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.08.2009Republica Moldova: legislatie favorabila mediului de afaceri, dar aplicare "supervizata de sus", cred analistii
Comentarii (0)