Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.08.2009

Alegerea lui Ghimpu nu va scoate R. Moldova din criza politică, sunt de părere experţi ruşi

Alegerea liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al legislativului de la Chişinău este o victorie tactică a alianţei AIE, dar nu va putea influenţa depăşirea crizei politice din R. Moldova, consideră experţi ruşi citaţi de RIA Novosti şi preluaţi de NewsIn.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost ales, vineri, preşedinte al Parlamentului de la Chişinău cu 53 de voturi din partea coaliţiei constituite de partidele liberal-democrate. Cei 48 deputaţi comunişti au boicotat votul, părăsind sala înainte ca Mihai Ghimpu să fie anunţat drept candidatul propus de AIE pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului.

"Cred că ar trebui comentat nu doar faptul alegerii lui Ghimpu, dar şi acţiunile Partidului Comuniştilor, ai cărui membri au părăsit şedinţa parlamentară, refuzând să participe la alegerea preşedintelui legislativului şi oferind Alianţei posibilitatea să-şi aleagă singurul candidat pentru această funcţie", a comentat pentru RIA Novosti şeful Centrului de studiere a proceselor politice din spaţiul postsovietic din cadrul Universităţii de Stat de la Moscova, Aleksei Vlasov.

Potrivit lui Vlasov, aceasta înseamnă că "probabil se va instala scenariul de confruntare", pentru că AIE are suficiente forţe pentru a forma structurile de conducere ale Parlamentului, însă ei nu dispun de forţe şi voturi suficiente pentru a alege preşedintele ţării.
Publicitate
 
"Este o situaţie de pat în mare parte: alegând preşedintele Parlamentului, Alianţa ar trebui să se înţeleagă oarecum cu comuniştii pentru etapa următoare, şi anume alegerea preşedintelui ţării.... Astfel, chiar dacă au ales preşedintele Parlamentului, spunem că este o victorie tactică şi nu o victorie per total", consideră expertul rus. "După testarea forţelor de astăzi, este destul de mare posibilitatea organizării unor alegeri noi în R. Moldova", consideră Vlasov.

"Practic părţile şi-au marcat propriile intenţii, acum vom vedea dacă va avea loc negocieri pe culoarele Parlamentului sau totul se va dezvolta liniar şi deja peste câteva luni vom fi martorii unei noi campanii electorale în R. Moldova", a subliniat el.

"În orice caz, dacă nu se va întâmpla ceva extrordinar, criza politică din R. Moldova va continua, în pofida faptului că reprezentanţii Alianţei au reuşit să-şi aleagă candidatul în funcţia de preşedinte al legislativului", a conchis Vlasov.

De aceeaşi părere este şi expertul rus de la Institutul de politică şi religie din Moscova Zurab Todua, El este de părere că în R. MOldova "criza politică va continua. Şi cel mai probabil va continua cel puţin o jumătate de an sau chiar un an", estimează expertul. Potrivit lui, propunerea candidaturii lui Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului este "un pas premeditat al AIE spre confruntare". Ghimpu se află la conducerea legislativului "reprezentând partidul pentru care au votat 14,7% din alegători. Deja este clar că alianţa nu lasă altă opţiune comuniştilor decât să blocheze alegerea preşedintelui", consideră Todua. "În situaţia creată, preşedintele ţării nu va fi ales, iar legislativul va fi dizolvat. Noile alegeri vor fi convocate pentru februarie-martie 2010", este de părere expertul.

Pentru a evita o asemenea evoluţie a situaţiei, Ghimpu împreună cu aliaţii săi din coaliţie poate repeta scenariul din 7 aprilie, şi anume să-şi scoată susţinătorii în faţa clădirii unde se va desfăşura şedinţa Parlamentului şi, sub ameninţarea de răfuială fizică a membrilor partidului comunist, vor încerca să-i forţeze să voteze candidatura AIE pentru funcţia de preşedinte", previzionează Todua.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus