Preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României Titus Corlăţean a declarat sâmbătă, în cadrul Telejurnalului TVR, că UE şi, în primul rând România, trebuie să susţină rapid şi concret obiectivul de integrare europeană al Alianţei.
Aceasta, potrivit lui, din două motive. În primul rând, pentru faptul că în sfârşit se conturează un partener la Chişinău pentru UE. "În consecinţă pentru România, pentru a reuşi să construim împreun un traseu european pentru Republica Moldova", a precizat senatorul. În al doilea rând, din cauza situaţiei socio-economice extrem de dificilă din Moldova. “Şi nu este vorba doar de influenţa crizei economice, ci este vorba de proasta gestiune comunistă din ultimii ani, în ciuda raportărilor de tip communist – rezultate extraordinare în economie, care au fost nipte raportări mincinoase”, a spus senatorul roman, menţionând că se pune déjà problema plăţii sau neplăţii din luna septembrie a pensiilor şi salariilor.
Mai mult ca atât, Titus Corlăţean a menţionat că, potrivit unui raport al FMI, dacă nu se va intervene rapod şi profesionist şi cu sprijin financiar din exterior e poate ajunge la un deficit bugetar la sfârşitul anului de 11% din PIB.
Referindu-se la alegerea preşedintelui Parlamentului în persoana lui Mihai Ghimpu, Corlăţean a spus că aceasta a fost un moment istoric pentru că voinţa căteţenilor RM consacrată printr-un vot care a oferit o majoritate acelor forţelor democratice cu orientare clară europeană s-a concretizat în Parlament cu o majoritate care a desemnat preşedintele noului Parlament moldovean.
“Este în consecinţă semnul unei schimbări, este un semnal extrem de important, de care noi, ceilalţi şi în capitala europeană, în primul rând la Bucureşti, va trebui să ţinem seama şi să ne mişcăm foarte rapid. Deja există un anunţ despre dispopnibilitatea UE de a finanţa cu 45 mil. euro proiecte legate de canalizare şi proiecte concrete legate de infrastructură şi foarte multe domenii”, a declarat Corlăţean.
Potrivit lui, România este un stat donator şi “chiar în sărăcia noastră noi putem găsi modalităţi de a sprijini şi de a finanţa anumite proiecte de interes comun, de a promova interesele economice româneşti în RM şi nu în ultimul rând acesta este şi un apel către colegii din administraţia locală românească”.