"In ciuda unor tensiuni induse artificial in relatia cu Republica Moldova, politica Romaniei de cooperare si de sprijin pentru integrarea europeana a acestei tari ramane neschimbata", a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu in discursul sustinut la reuniunea dioplomatiei romane. Romania asteapta un semn de la Chisinau de normalizare a relatiilor bilaterale, dupa care va desemna un nou ambasador.
"In ciuda unor tensiuni induse artificial in relatia cu Republica Moldova, politica Romaniei de cooperare si de sprijin pentru integrarea europeana a acestei tari ramane neschimbata. Evolutiile pozitive din ultimele zile de la Chisinau indica progrese semnificative pentru stabilizarea democratica de care cetatenii Moldovei au nevoie", a spus ministrul.
Romania este preocupata de o normalizare a relatiilor politico-diplomatice, iar in acest context, "primul gest va fi acela ca, prin dialog si cooperare cu colegii de la Chisinau sa desemnam un nou ambasador". O relatie normala are loc in "platforma de cooperare europeana" si este "o relatie de vecinatate corecta, echitabila si avand in vedere interesele nationale ale ambelor tari".
Diaconescu a insistat pe sustinerea la nivelul UE a Moldovei, si pe o implicare mai mare a Bruxelles-ului in R. Moldova prin asistenta financiara. Mai mult, proiectele de dezvoltare ale noilor autoritati de la Chisinau pot fi sprijinite, crede ministrul, atat de Bruxelles, cat si de Moscova.
"Avem convingerea ca UE si partenerii estici ai R. Moldova pot avea o atitudine convergenta si benefica la sprijinirea proiectelor de dezvoltare ce vor fi pe agenda noilor autoritati de la Chisinau", a mai spus Diaconescu.
Intrebat in legatura cu ridicarea vizelor pentru romani, daca ar exista semnale de la Chisinau, ministrul de externe a spus, in cadrul declaratiilor de presa, ca o astfel de decizie este "un reper european fata de care in mod natural vom putea judeca optiunile europene ale oricarei guvernari de la Chisinau". "Cred ca in conditiile in care optiunile europene sunt declarate la Chisinau, e o chestiune de timp", a mai spus Diaconescu.
Un eventual tratat de frontiera care ar putea fi solicitat de noile autoritati nu s-ar lovi de refuzul din start al Romaniei, dar orice document este negociabil, iar Romania "nu a respins niciodata un document guvernamental care sa aduca un plus unei relatii extrem de bune". "Speranta noastra este ca guvernul de la Chisinau va intelege acest lucru", a conchis Cristian Diaconescu.
Sursa: Hotnews.ro