Noul Parlament va constata vacanţa funcţiei de preşedinte al statului pentru a da legitimitate competenţelor pe care trebuie să le exercite preşedintele Parlamentului în perioada până la alegerea noului şef al statului, care poate dura până la 2 luni, a declarat vicepreşedintele PLDM, juristul Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Istoria în mişcare" de la postul de radio „Vocea Basarabiei".
Tănase a precizat că deputaţii din majoritatea parlamentară vor solicita un aviz Curţii Constituţionale, deoarece aşa prevede legea, să se expună asupra circumstanţelor care justifică interimatul. “Pe noi nu ne interesează ca Curtea să se expună asupra chestiunii vacanţei funcţiei, dar anume asupra circumstanţelor care justifică. Dar circumstanţele sunt următoarele: avem un nou parlament, acem un nou preşedinte de parlament, există o nouă majoritate, a expirat mandatul fostului şef al statului, începând cu data de 28 august”, a precizat Tănase.
Potrivit articolului 90 al Constituţiei, alin1, “vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demisie, de demitere, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces”.
Mandatul preşedintelui lui Vladimir Voronin a expriat la 7 aprilie 2009. Însă în baza arti, 91 al Constituţiei acesta a exercitat interimatul funcţie de şef de stat, deoarece a fost ales preşedinte al Parlamentului după alegerile din 5 aprilie 2009. Articolul 91 al Constituţiei sună aşa: “Dacă funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă preşedintele este demis ori dacă se află în imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru”.
Astfel, până la votarea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin a exercitat interimatul funcţiei de preşedinte al ţăîrii. Însă din momentul alegerii noului speaker al Parlamentului, Vladimir Voronin a devenit un simplu deputat.
Alexandru Tănase a precizat că în perioada între intrarea noului Parlament în legalitate şi alegerea preşedintelui Parlamentului, interimatul preşedintelui a fost exercitat de premier, deoarece nu fusese ales încă speakerul legislativului. “Dar după alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, el exercită atribuţiile de şef al statului”, a spus Tănase.
Totodată, alineatul 3 al articolului 80 din Constituţie spune că “Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”.
“Dacă se pretinde a fi părintele naţiunii, fapt despre care a declarat timp de 8 ani de zile la fiecare colţ de stradă, atunci trebuie să se obişnuiască şi să accepte să plece frumos din funcţia pe care a deţinut-o, dar să nu îl scoatem noi pe dânsul cu picioarele în faţă”, a spus Tănase.
Totodată, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a declarat pentru “Europa Liberă” că nu există o altă cale decât transferul puterii pe cale paşnicp. “Nu poate să fie o negociere între noi. Este decizia electoratului şi ei trebuie să se supuna aşa cum în 2001 am procedat noi, deşi am fost frapaţi de decizia electoratului care a adus în mod democratic comuniştii la putere. Atunci « am înghiţit » şi am aceptat acest lucru. La fel trebuie să înţeleagă şi ei acum că aceasta înseamnă democraţia, aceasta înseamnă că astfel a decis puterea supremă, măria sa electoratul”, a spus Gimpu.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.09.2009Parlamentul va declara vacantă funcţia de preşedinte al ţării
Comentarii (0)