Vlad Filat (PLDM) a vorbit la Europa LIberă despre sprijinul necesar din partea FMI, BM şi CE pentru depăşirea moştenirii lăsate de guvernarea comunistă
Parlamentul ar urma să se reunească în a doua sa şedinţă, după ce vineri s-a constituit o nouă majoritate în legislativ, gata să preia puterea. Dar transferul de putere întîrzie. Alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului a fost contestată ieri de Partidul Comuniştilor la Curtea Constituţională. Comuniştii au anunţat că nu se vor prezenta la şedinţa de astăzi din Parlament, din motivul că nu recunosc legalitatea convocării acesteia de către deputaţii majoritari din Alianţa pentru Integrare Europeană, şi că se vor aduna la Parlament în ziua stabilită de ei, adică vineri, chiar dacă nu deţin cvorumul. Mai mult, deciziile noii majorităţi liberale şi democrate din legislativ sînt ignorate şi de Instituţia publică a audiovizualului, care a refuzat să asigure astăzi transmisiunea în direct a lucrărilor Parlamentului. Despre ultimele evoluţii discutăm cu invitatul nostru, preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova, Vlad Filat.
Radu Benea: Dle Filat, întîi de toate, vreau să vă întreb ce veţi face astăzi în Parlament?
Vlad Filat: În primul rând ne vom întruni pentru a parcurge agenda zilei de astăzi. Urmează să avem un şir de audieri. Mai mult ca atât vom lua mai multe decizii ce ţin de partea organizatorică a Parlamentului.
Radu Benea: În lipsa comuniştilor aveţi în vedere constituirea comisiilor permanente.
Vlad Filat: Nu vom ajunge astăzi la constituirea comisiilor permanente, deoarece este necesar să le oferim posibilitatea totuşi şi celor din Partidul Comuniştilor să-şi propună colegii în comisiile permanente. Şi vreau să spun aici că este şi o obligaţie a deputaţilor şi din partea Partidului Comuniştilor să-şi exercite mandatul, aşa cum le-a fost acordat de către cetăţeni.
Radu Benea: Pe cine aţi dori să audiaţi astăzi în Parlament?
Vlad Filat: Urmează să vedem. Vom discuta la începutul şedinţei pentru a include în ordinea de zi. Este important, cel puţin pentru mine este foarte important, să audiem Guvernul la capitolul ce ţine de situaţia social-economică din R. Moldova, deoarece este necesar ca până la investirea noului guvern, guvernul care este în exercitarea atribuţiilor funcţionale, aşa cum prevede legea, să întreprindă măsurile necesare pentru a nu permite deteriorarea şi mai mare a situaţiei. Este necesar de a întreprinde un şir de măsuri pentru a debloca activitatea economică, mă refer în primul rând la cei care activează în sistemul agro-alimentar.
Radu Benea: Dle Filat, aţi anunţat că doriţi să instalaţi cît mai curînd guvernul. S-a anunţat şi că funcţia de premier îi revine Partidului Liberal-Democrat. Veţi accepta funcţia de premier, dle Filat?
Vlad Filat: Ştiţi, situaţia pe care o avem la ora actuală nu ţine de dorinţa cuiva sau de un moft al altucuiva. Este o situaţia cu adevărat foarte gravă şi dacă avem responsabilitate faţă de cetăţeni, faţă de R. Moldova în general, urmează să acţionăm foarte rapid, dar şi eficient. Nu este o dorinţă a mea de a instala Guvernul cât mai rapid, este o necesitate. Este absolut necesar ca cu viteză mare să restabilim relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială, în general cu toţi partenerii noştri externi, pentru a asigura cofinanţarea bugetului R. Moldova, pentru depăşirea în primă instanţă a deficitului bugetar şi pentru a duce la bun sfârşit proiectele deja lansate şi lucrul acesta este necesar de a-l face până la sfârşitul lunii ocombrie la nivel de acţiuni, sub aspect tehnic, sub aspect de dimensionare a proiectelor, ca până la sfârşitul lunii noiembrie să avem deja finanţări necesare ca la sfârşit de an să intrăm cu acoperirea deficitului bugetar. În caz contrar, avem toate şansele de a intra într-un colaps financiar.
Diana Răileanu: Dle Filat, după ce se va încheia transferul de putere, care vor fi primele măsuri ale Guvernului? S-a schiţat deja un program de guvernare?
Vlad Filat: Sigur, fiecare partid care face parte din Alianţa pentru Integrare Europeană a venit în campania electorală cu un propriu program de guvernare, aşa cum este şi firesc pentru orice partid serios. Acum nouă nu ne rămâne decât aceste aceste programe să fie ajustate, să ajungem la o compatibilitate, să venim la un program unic. Ceea ce ţine de acţiuni, sigur este sunt foarte multe pentru a le enunţa pe toate, însă foarte important este ca primii paşi să ducă la deblocarea proceselor economice, prin demonopolizare şi prin asigurarea condiţiilor normale de activitate a celor implicaţi în economie. Pe de altă parte, vom ajusta tot ce ţine de cadrul normativ pentru a asigura condiţii ca actul de guvernare să fie unul eficient, prin asigurarea unei autonomii de funcţionare a instituţiilor la nivel de administraţie publică centrală, dar şi prin asigurarea unei autonomii reale pentru cei din administraţia publică locală. Ceea ce spun acum sigur ţine de activităţi la nivel macro, cu acţiui în completare la nivel de micro dacă doriţi, şi aici vor fi acţiuni foarte energice, ceea ce ţine de asigurarea implementărilor deciziilor luate.
Radu Benea: Dle Filat, pentru redresarea de urgenţă bugetul de stat, singura miză e Fondul Monetar Internaţional?
Vlad Filat: Este singura posibilitate, nu este singura miză. Trebuie să recunoaştem, că fără sprijinul Fondului Monetar, Băncii Modiale şi Comisiei Europene nu avem cum să depăşim această situaţia în care ne-a adus nu criza economică mondială, ci criza care a stat la baza guvernării comuniste, fiindcă nu s-au adoptat măsuri anticriză la momentul când trebuiau să fie adoptate aceste măsuri, mai mult ca atât, am avut o guvernare electorală în ultima perioadă de timp, dar ca să fiu mai precis în ultimii 8 ani şi jumătate, şi atunci situaţia pe care o avem, urmează a fi preluată ca una gravă şi a o administra.
Radu Benea: Credeţi că bani vor fi suficineţi totuşi pentru plata pensiilor şi salariilor...
Vlad Filat: Haideţi să vă spun că până în prezent noi nu am stat numai să discutăm sau să ascultăm ceea ce mai vorbesc comuniştii. Chiar astăzi urmează să fie trimisă către oficiul Fondului Monetar Internaţional la Washington, adresarea oficială din partea Alianţei pentru a începe discuţiile la nivel tehnic. Toate măsurile premergătoare au fost deja depăşite. Avem un grafic foarte strâns vizavi de colaborarea cu această instituţie şi nu numai. În sensul în care să implementăm acele date pe care le-am anunţat eu anterior. Şi foarte important, acest lucru trebuie să-l cunoască toţi cetăţenii R. Moldova, există o deschidere totală din partea partenerilor noştri externi, pentru a ajuta R. Moldova. Acum depinde de noi, de capacitatea noastră, cum această deschidere urmează să fie administrată în interesul R. Moldova, în interesul cetăţenilor R. Moldova.
Radu Benea: Dle Filat, o ultimă întrebare, reducere ratei şomajului, care s-a dublat de la începutul anului, e o chestiune de termen mediu, de lungă durată? La ce să se aştepte oamenii?
Vlad Filat: Oamenii să se aştepte că vom întreprinde toate măsurile ca procesul economic în consecinţă să aibă şi deschiderea locrurilor de muncă. Nu numai la nivel de noţiune, dar la nivel de loc de muncă stabil şi bine plătit. Şi lucrul ăsta va fi realizat prin crearea condiţiilor necesare pentru atragerea investiţiilor atât interne cât şi interne. Şi foarte important că toţi cei care activează la ora actuală vor activa, vor munci având şi contract de muncă, fiind şi legalizaţi, ceea ce din păcate la ora actuală nu se întâmplă, care de fapt aduce şi un prejudiciu enorm la Fondul Social.
Radu Benea: Dle Filat, vă mulţumim pentru discuţie. Vă reamintim, că am discutat cu deputatul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat.
Sursa: Europa Libera