PCRM a anunţat constituirea fracţiunii parlamentare după o şedinţă plenară a partidului, la care au participat şi lideri comunişti din raioane. Fracţiunea PCRM va avea 48 de deputaţi comunişti şi va fi condusă de ex-vice-preşedintele parlamentului Maria Postoico. O decizie în acest sens a fost luată în după-amiaza zilei, la o şedinţă ţinută după plenara PCRM, procesul verbal de constituire a fracţiunii urmând a fi depus mîine la secretariatul Parlamentului.
Deputatul comunist, Mark Tkaciuc a declarat după plenara PCRM că formaţiunea a analizat evoluţiile de ultimă oră de pe scena politică şi că a hotărât să acţioneze în direcţia stabilităţii politice şi economice a RM: „A fost revăzută activitatea partidului privind continuarea găsirii unor soluţii pentru formarea unei coaliţii largi, care să se bazeze pe principii de stabilitate politică, pentru crearea unei noi majorităţi care să activeze în interesul cetăţenilor RM."
Potrivit rezoluţiei de astăzi a PCRM, formaţiunea va examina posibilitatea trecerii în opoziţie, dacă nu va reuşi să formeze o coaliţie de centru-stânga pentru a guverna. Mai mult, un alt lider comunist, Vladimir Ţurcan a confirmat declaraţiile preşedintelui Voronin, potrivit căruia, acesta e gata să renunţe la funcţia de şef al statului în favoarea celei de deputat: „Pe data de 14 septembrie expiră o lună de când au fost validate rezultatele alegerilor din 29 iulie. Asta înseamnă că expiră termenul de o lună şi apar situaţii de incompatibilităţi pentru deputaţi. Şi în această situaţie domnul Voronin a spus că mai degrabă va alege locul în Parlament, deoarece acolo anume va fi epicentrul luptei politice pentru viitorul ţării, pentru soarta ţării şi că nu va insista să deţină funcţia de preşedinte al ţării."
În rezoluţia adoptată astăzi, PCRM mai afirmă că statalitatea R. Moldova e ameninţată de majoritatea liberală creată în parlament, iar în opinia comuniştilor acest lucru l-ar demonstra alegerea liderului PL, Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al legislativului.
Liberalii resping însă aceste afirmaţii. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă: „Nu ne mai miră de loc că nu au făcut altceva decât să reitereze aceleaşi teze tot de ei inventate. În realitate comuniştii arată că nu au nici un argument real pentru a critica actuala majoritate şi ar fi bine pentru domniile lor să revină în sala de şedinţe a Parlamentului, să participe la lucrări, la alegerea preşedintelui, să pledeze pentru stabilitate aşa cum au spus în campania electorală. În ceea ce priveşte independenţa, nu sunt comuniştii cei care să dea lecţii de independenţă actualei majorităţi democratice. În anii 89, 90, 91 când Ghimpu, Şalaru, Urechean şi ceilalţi colegi luptau pentru independenţa RM şi o promovau votând pentru ea în Parlament, reprezentanţii comuniştilor în Parlament se regăseau în mare parte în interfront sau erau chiar la Moscova, cum era Vladimir Voronin şi împreună cu Partidul Comunist din fosta URSS punea piedici Republicii Moldova în atingerea obiectivului de independenţă."
Dorin Chirtoacă salută în acelaşi timp intenţia lui Vladimir Voronin de a se dezice de funcţia de şef al statului, funcţie pe care, spune vicepreşedintele PL, preşedintele o deţine ilegal.
Chirtoacă: „Acest lucru trebuia să se întâmple de pe data de 28 august, o întârziere, dar văd că reacţionează şi Voronin. E firesc să se constate şi de către comunişti, faptul că odată cu alegerea noului preşedinte al Parlamentului, Voronin nu mai deţine funcţia de preşedinte în exerciţiu. Această funcţie trece în răspunderea preşedintelui Parlamentului până la alegereae noului preşedinte al RM şi respectiv într-o asemenea situaţie va fi mult mai uşor să desemnăm guvernul. Să mergem înainte cu celelalte etape."
Data la care urmează să fie convocată următoarea şedinţă a Parlamentului nu a fost stabilită. Comuniştii spun că se vor prezenta vineri, 4 septembrie, iar deputaţii AIE au anunţat că se vor mai consulta în această privinţă.
Sursa: Europa Liberă