România a greşit pentru că nu s-a implicat şi la nivel de business în Republica Moldova şi este necesar ca asemenea greşeli să nu se mai repete, a declarat marţi la Chişinău senatorul român Viorel Badea, vicepreşedinte al comisiei pentru politică externă.
El a anunţat că în momentul de faţă se intenţionează instituirea unui centru de afaceri care să promoveze afacerile româneşti la Chişinău şi viceversa. În acest moment Republica Moldova este pe marginea prăpastiei şi, dacă nu va exista o deschidere maximă şi continuă, ar putea să apară probleme foarte mari, a spus senatorul român. 'Ne-am mişcat la nivel cultural, spiritual, este extraordinar, dar trebuie să ne gândim şi la partea practică a vieţii', a menţionat Badea.
Senatorul român a participat la Chişinău, împreună cu o delegaţie din România, la sărbătoarea 'Limba Noastră cea Română', la invitaţia primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Badea a notat că, din discuţiile purtate cu politicienii de la Chişinău, a înţeles că în cel mai scurt timp vor fi ridicate vizele pentru cetăţenii români. Impunerea vizelor pentru români 'este o decizie de ev mediu şi nicăieri un stat limitrof nu a impus vize unui stat membru al UE. Ne-a afectat pe toate palierele, şi relaţional, şi economic şi spiritual', a subliniat Viorel Badea.
Referindu-se la problema redobândirii cetăţeniei române, senatorul a anunţat că în cel mai scurt timp va fi înfiinţată Agenţia Naţională pentru Cetăţenie şi a explicat că în acest moment procesul de redobândire decurge destul de încet din cauza numărului mare de cereri şi a numărului mic de angajaţi care se ocupă de procesare. În mod normal, nu ar trebui să se aştepte mai mult de trei luni, dar din cauza numărului mic de angajaţi la Ministerul Justiţiei s-a ajuns abia la examinarea cererilor depuse în 2006. Numai în ultimele luni ale acestui an, numărul de solicitări de cetăţenii a depăşit 200.000, a precizat Badea, menţionând că s-a solicitat executivului să sporească numărul de angajaţi, care ar trebui să fie de circa o sută de persoane.
'Până acum statul român nu a înţeles ce înseamnă să acorzi atenţie românilor care fără voia lor se află în afara graniţelor României. În acest moment există voinţa politică necesară', a mai spus el.
Badea a adăugat că nu a înţeles niciodată reticenţa fostei conduceri comuniste de la Chişinău faţă de dorinţa României de a le acorda cetăţenie celor din Republica Moldova. 'De ce să se teamă un stat pentru că cetăţenilor săi le este acordată cetăţenia europeană?', s-a întrebat senatorul.
În ce priveşte obţinerea vizelor pentru România de către cetăţenii moldoveni, Viorel Badea a explicat că România trebuie să-şi asume anumite obligaţii faţă de UE. 'Totuşi, s-a făcut tot posibilul pentru a îndulci obţinerea vizelor', a apreciat el.
Viorel Badea şi-a exprimat, totodată, încrederea în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor moldo-române după schimbarea conducerii de la Chişinău. În opinia sa, va fi o foarte mare deschidere din partea României pentru relaţiile cu autorităţile, iar România va avea o posibilitate mai mare de acţiune şi la Bruxelles şi la Strasbourg - în condiţiile în care, a menţionat el, până acum, 'mâna întinsă autorităţilor moldovene s-a ales cu un baston'.
Parlamentarul român a mai anunţat că în curând Bucureştiul va decide asupra unui nou ambasador la Chişinău - 'un ambasador care să reprezinte justa valoare pe care o are la Bucureşti Republica Moldova, şi să poată să promoveze interesul real pe care Bucureştiul îl are în această parte a lumii'.
Viorel Badea, care a fost ales senator în Colegiul uninominal 2, a anunţat că în decurs de două luni îşi va deschide un birou parlamentar la Chişinău. AGERPRES