Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a transmis presedintelui Parlamentului European orientarile sale politice pentru mandatul viitoarei Comisii Europene. In incercarea de a obtine sprijinul PE pentru un nou mandat la carma Comisiei, Barroso a facut public un document de 41 de pgini, care contrasteaza ca lungime si substanta cu scrisoarea scurta care l-a ajutat sa obtina aprobarea sefilor de stat si de guvern in iunie.
Documentul prezinta obiectivele si ideile care, in viziunea presedintelui Barroso, ar trebui sa inspire parteneriatul politic dintre Comisie si Parlament in urmatorii cinci ani.
Presedintele Barroso a declarat: „In lumea interdependenta de azi, Europa se confrunta cu alegeri insemnate. Fie infruntam impreuna aceasta provocare, fie importanta noastra va intra in declin. Imi voi intensifica eforturile pentru ca Europa ambitiilor noastre sa devina o realitate. O Europa care pune oamenii in centrul actiunilor sale si care sustine valorile si interesele europene la nivel mondial. O Europa care creeaza noi surse de crestere economica si promoveaza reglementarea inteligenta a unor piete viabile, care functioneaza in interesul oamenilor. O Europa a libertatii si a solidaritatii."
Presedintele Barroso a adaugat: „Doresc sa cooperez strans cu Parlamentul, pentru o Europa prospera, sigura si durabila, avand la temelie atuurile reprezentate de piata interna extinsa a Uniunii Europene, de moneda euro si de modelul nostru european de societate."
- Despre viziunea presedintele Barroso cu privire la Europa
„Perioada pe care o traversam este una extraordinara. Europa are nevoie acum de o agenda novatoare. Doar lucrand impreuna, Europa poate atinge masa critica necesara. Ne confruntam cu o alegere: fie punem impreuna bazele unei noi ordini mondiale, fie asistam la declinul importantei Europei."
- Despre perspectivele de viitor
„Primul meu mandat s-a concentrat asupra consolidarii Europei cu 27 de membri. Uniunea Europeana extinsa ne ofera acum o platforma pentru a folosi influenta si puterea noastra in cel mai bun mod. Acum putem trece cu incredere si convingere intr-o noua faza a ambitiilor."
- Despre stabilirea prioritatilor noastre intr-o perspectiva mai indelungata: viziunea UE in 2020
„Trebuie sa revizuim actuala strategie de la Lisabona pentru ca aceasta sa corespunda perioadei de dupa 2010, sa o transformam intr-o strategie pentru convergenta si coordonare, care sa produca rezultate in ceea ce priveste aceasta viziune integrata asupra Uniunii Europene a anului 2020. Aceasta va necesita atat masuri imediate, cat si pe termen mai lung, astfel incat:
- sa iesim cu succes din criza;
- sa ne asumam un rol de lider in lupta impotriva schimbarilor climatice;
- sa dezvoltam surse noi de crestere durabila si de coeziune sociala;
- sa promovam o Europa a cetatenilor;
- sa deschidem o noua era pentru o Europa de anvergura mondiala."
- Despre iesirea cu succes din criza
„In prezent, continuarea politicilor de sustinere a cererii si de stopare a cresterii somajului reprezinta o prioritate. Acest lucru inseamna punerea ferma in aplicare a Programului european de redresare economica, mentinerea la un nivel scazut a ratei dobanzii si aplicarea normelor comunitare in domeniul ajutoarelor de stat pentru sprijinirea guvernelor in eforturile lor de a revitaliza economia fara aparitia unor efecte nocive in alte state membre. Este prea devreme sa retragem aceste stimulente si masuri de sprijin pentru economie si sectorul financiar, insa trebuie pregatita o strategie de iesire."
„Pe durata presedintiei mele, Comisia va face uz de toate posibilitatile prevazute de tratat pentru a consolida convergenta obiectivelor si coerenta efectelor politicii economice, in special in zona euro. O coordonare consolidata va fi esentiala in vederea elaborarii unei strategii pentru iesirea cu succes din criza."
„Europa trebuie sa iasa din actuala criza increzatoare in faptul ca sistemul sau financiar este mai etic, mai robust si mai responsabil."
- Despre asumarea unui rol de lider in lupta impotriva schimbarilor climatice
„Criza economica si financiara, precum si dovezile stiintifice privind schimbarile climatice, au demonstrat ca trebuie sa investim mai mult in sustenabilitate. Insa nu este suficient sa facem doar ceea ce trebuie pentru viitorul planetei - Europa sustine ca, prin investitii in tehnologii noi cu emisii reduse de dioxid de carbon, se pot obtine beneficii enorme in ceea ce priveste viitoarele locuri de munca si cresterea economica. Lupta impotriva schimbarilor climatice si trecerea la o economie intemeiata pe emisii reduse de dioxid de carbon ofera oportunitati uriase si contribuie la consolidarea securitatii noastre energetice."
„Preluarea initiativei in acest domeniu se poate transforma in avantaj prin exploatarea potentialului industriilor, serviciilor si tehnologiilor comunitare ecologice la nivelul UE, prin stimularea intreprinderilor de a le adopta, in special a IMM-urilor, si prin crearea cadrului de reglementare adecvat. Cheia pentru o crestere economica durabila in Europa o reprezinta o baza industriala modernizata, care sa utilizeze si sa produca tehnologii ecologice si sa exploateze potentialul eficientei energetice."
„Ar trebui ca viitoarea Comisie sa mentina ritmul in vederea dezvoltarii unei economii cu emisii scazute de dioxid de carbon si, in special, a reducerii emisiilor de dioxid de carbon asociate generarii de energie electrica si sectorului transporturilor - toate tipurile de transport, inclusiv transportul maritim si aerian, precum si a dezvoltarii unor automobile ecologice si electrice."
- Despre mijloacele de realizare a acestor ambitii
„Aceasta va presupune o reforma generala a bugetului UE."
„Ar trebui sa lucram mai indeaproape si mai creativ cu Banca Europeana de Investitii si cu sectorul privat."
„De asemenea, Comisia va propune un nou cadru pentru parteneriatele publicprivat pentru a contribui la punerea in comun a cat mai multor surse de finantare in vederea maximizarii investitiilor in anii urmatori."
Context
José Manuel Barroso este presedinte le Comisiei Europene din anul 2004. Dupa alegerile pentru Parlamentul European, care au avut loc in perioada 4-7 iunie 2009, Consiliul European l-a nominalizat in unanimitate pe presedintele Barroso pentru un nou mandat de cinci ani.
Presedintele José Manuel Barroso isi prezinta orientarile politice pentru urmatorul mandat, in pregatirea intalnirilor cu diferitele grupuri politice din Parlament care vor avea loc in perioada 7-9 septembrie 2009.
Aceste intalniri sunt organizate in vederea unei dezbateri plenare si a unui vot parlamentar cu privire la nominalizarea presedintelui pentru urmatorul mandat, preconizandu-se ca Parlamentul sa se intruneasca in acest scop in datele de 15 si, respectiv, 16 septembrie 2009. (Euractiv.ro)