O săptămînă plină de activităţi este aşteaptă la Parlament, după formarea comisiilor de profil. Una din ele, însă, va avea parte, probabil, de dezbateri aprinse, pentru că anume acolo se vor concentra ideile de depăşire a crizei economice venite şi din partea noii guvernări şi din partea opoziţiei. Invitatul Europei Libere este noul preşedinte al Comisiei pentru economie, buget şi finanţe din Parlament, Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM.
Radu Benea: Dle Ioniţă, dvs sunteţi cunoscut opiniei publice în calitate de expert, care adesea a criticat guvernarea comunistă pentru modul în care a gestionat bugetul pe timp de criză şi pentru cum a promovat în general politicile economice ale statului. Acum însă, în noua dvs calitate, de responsabil în domeniu, cum aţi răspunde îngrijorărilor, exprimate anterior şi de dvs, că vor apare întîrzieri la plata salariilor şi pensiilor?
Veaceslav Ioniţă: Această îngrijorare rămâne a fi valabilă. Mai mult ca atât încă nu am reuşit să obţin documentele privind rectificarea bugetului de stat şi estimativ care va fi deficitul. Rămâne, iarăşi, doar ca în calitate de expert să-mi expun părerea că, deficitul, şi sper astăzi să obţin toate documentele oficiale, va fi de cel puţin 2,5 - 3 miliarde de lei şi vom mai avea şi deficit ascuns sau neachitări faţă de agenţii economici iar noi vom încerca să nu admitem acest lucru. Pe scurt, noi vom avea o situaţia destul de neplăcută. Alianţa pentru Integrare Europeană, trebuie să ştie toată lumea foarte clar, îşi va onora toate obligaţiunile faţă de salariaţi şi pensionari. Ce am făcut până în prezent în acest sens? Pe parcursul a două luni de zile am văzut cum va fi posibil ca noi să achităm, fără întârziere toate obligaţiile salariale. Mai mult ca atât, să achităm salarii majorate. Să nu uităm că Partidul Comuniştilor a promis în locul nostru, încă când erau la guvernare, au operat o modificare privind majorarea salariului în luna septembrie şi una în luna octombrie ceea ce înseamnă 400 de milioane de lei în plus.
Radu Benea: Exact. Asta vroiam să vă întreb. Ce soluţii imediate aveţi la îndemână?
Veaceslav Ioniţă: Avem două soluţii. Am avut o înţelegere cu cei de la Fondul Monetar Internaţional că exact în momentul când apare prima persoană oficială, numită în funcţie, noi începem negocierile cu ei. Aceasta s-a întâmplat acum două săptămâni. Zilele acestea ei deja vin în R. Moldova. Încă nu avem Guvern dar deja avem negocieri într-un format semi-oficial pentru ca, odată cu instaurarea noului Guvern, să demareze semnarea memorandului în timpul cel mai scurt posibil ca în luna noiembrie să avem bani de la Fondul Monetar Internaţional. Noi ne-am propus ca până în luna noiembrie să reuşim încă să mai împrumutăm de pe piaţa internă că aceasta este unica soluţie. Eşti nevoit, de fapt, eşti obligat să te împrumuţi de pe piaţa internă că ne-au lăsat ţara într-o situaţia nu prea bună. Comuniştii îşi dau seama că ţara este pusă pe butuci, au tergiversat procesul de transmitere a puterii către preşedintele Parlamentului iar acum vor să tergiverseze formarea noului Guvernului iar toate aceste lucruri înseamnă întârzieri şi am impresia că, comuniştii sunt gata să facă tot posibilul ca această Alianţă să nu poată activa. Ei cred că dacă vor avea loc lucruri urâte în ţară, ei vor arăta frumoşi.
Radu Benea: Totuşi veţi trebui să acţionaţi într-un fel sau altul şi bine înţeleles că îngrijorările sociale sunt cele mai acute pe timp de criză. Totuşi, aş vrea în acest context să vă întreb, ce priorităţi poate avea un buget cu un deficit, cum aţi spus de peste 2,5 miliarde de lei?
Veaceslav Ioniţă: Avem acum o prioritate pe termen lung sau scurt. În lunile septembrie, octombrie, noiembrie trebuie să ne onorăm obligaţiunile financiare. Al doilea moment ar fi cum rezolvi problema pentru anul 2010 că nu te poţi împrumuta la nesfârşit. Şi aici, pornim de la boala care este în sistemul nostru financiar de mai mulţi ani de zile, din ce cauză noi nu am reuşit să primim asistenţă externă cum ar fi granturi, inclusiv de la Statele Unite, de la Comisia Europeană. În prezent, avem granturi deja votate pentru noi în jur de 500 de milioane de dolari şi noi i-am primit.
Totul este legat că avem corupţie şi incapacitatea autorităţilor de a arată că ei pot asimila banii. Miercuri am stabilită o întâlnire cu mai mulţi experţi din domeniu, care, sper că vor asigura asistenţa Comisiei Europene, Parlamentului, Guvernului privind descentralizarea, asta înseamnă că pentru anul viitor, primarii vor avea o lege nouă şi vor obţine estimativ vreo 700 milioane de lei pentru infrastructura locală. De asemenea, vom crea un fond naţional de dezvoltare care va fi suplinit prin bugetul de stat. Toate investiţiile capitale şi suportul financiar extern vor fi făcute prin acest fond. Astfel, sperăm să reuşim chiar de la începutul anului viitor să obţinem resurse financiare, înafară de ceea ce înseamnă Fondul Monetar şi asistenţa directă a bugetului prin fondul naţional de dezvoltare deoarece va fi un mecanism transparent clar pentru toată lumea şi care există în toată lumea şi în acest sens vom reuşi să deblocăm tot ce înseamnă investiţii capitale. Nu este raţional să dai toţi banii pentru salarii. Noi vom achita salariile dar ne gândim totodată, cum să deblocăm investiţiile.
Valeria Viţu: Aţi spus de mai multe ori că soluţia de viitor sau cheia succesului reformelor este demonopolizarea economiei? Aţi putea să descifraţi un pic această noţiune?
Veaceslav Ioniţă: Da, desigur. Din primele zile de activitate a Guvernului, vom anula tot ce înseamnă restricţii la import, exportul de produse. Vom anula dreptul birocratului de a da un document. Ce au făcut birocraţii? În toată economia au pus nişte pereţi şi au făcut uşi mici unde stă birocratul cu ştampila şi îşi dă dreptul să activezi. Deci, asta va fi anulat. Şi un al doilea moment important - majoritatea licenţelor vor fi anulate din prima. Din ce cauză? Un grup micuţ de agenţi economici au dreptul să desfăşoare activitatea economică, celorlalţi fiindu-le interzisă. Şi avem o monopolizare artificială a importului de carne, de peşte, a exportului de grâne, vinuri. Uitaţi-vă ce avem acum cu vinurile. Strugurii vor fi vânduţi cu 80 de bani pentru un kilogram din simplu motiv că s-a luat o decizie proastă, după mine, de a interzice exportul de vinuri în vrac. Orice intervenţie a statului în economie la noi a provocat catastrofă şi criză.
Radu Benea: Dle Ioniţă, de cît timp credeţi că ar fi ca aceste măsuri să dea roade astfel încât veniturile la buget să fie suficiente ca să facă faţă din nou cheltuielilor?
Veaceslav Ioniţă: Eu cred că în primăvara vom putea vedea că lucrurile merg bine. Până atunci, credem că vom reuşi să întoarcem încrederea agenţilor economici că lucrurile în ţară pot merge bine şi va fi făcut foarte urgent. Deci, noi modificările le vom face într-un termen foarte scurt, în două luni de zile, ca agenţii economici nu doar să creadă dar şi să vadă foarte liber că se răsuflă mai uşor - ziariştii au şi văzut acest lucru chiar la şedinţele Parlamentului. Sperăm să obţinem împrumuturi de pe piaţa internă ca să menţinem bugetul dar şi să obţinem granturi şi împrumuturi până la sfârşitul anului sau începutul lui 2010. Sper că vom reuşi să uităm, în viitorul cel mai apropiat, a tot ce înseamnă ratările din ultimii ani.
Radu Benea: Dle Ioniţă, o ultimă întrebare şi un răspuns pe măsură cât de scurt. În ce priveşte reluarea finanţării de către FMI. Spuneaţi cu cîteva luni în urmă că soluţiile propuse de FMI sunt dure, dar singurele posibile în condiţii de criză şi în condiţiile Moldovei. Vă menţineţi acelaşi punct de vedere şi astăzi?
Veaceslav Ioniţă: Noi deja în prealabil am reuşit să discutăm cu Fondul Monetar. Dar pot să vă spun o singură diferenţă. Deoarece este o conducere nouă, suntem noi, Fondul Monetar nu va insista asupra faptului ca să îngheţăm majorările de salariu. Asta a fost o condiţie pe care noi am cerut-o foarte mult şi i-am rugat să ne înţeleagă foarte clar. O guvernare care doar vine, nu poate începe cu scăderi de salariu. Dacă ar fi fost vechea guvernare, această cerinţă nu era să fie acceptată, în cazul nostru a fost acceptată şi din acest motiv pentru noi, condiţiile vor fi mai bune. Noi am expus tot ce dorim să întreprindem. Ei au zis foate bine, doar că ne-au cerut un singur punct, pe care noi nu-l aveam - rezolvarea problemei Termocom-ului şi noi le-am spus că soluţionăm această problemă şi nu pe majorare de tarif dar prin eficienţa de management şi reducerea cheltuielilor. Eu am un proces de judecată cu ei pentru că această întreprindere lucrează inadecvat. (Europa Liberă)
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.09.2009Veaceslav Ioniță: ”Orice intervenție a statului în economie la noi a provocat catastrofă și criză”
Comentarii (0)