Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost reconfirmat, astazi, pentru un nou mandat de cinci ani in fruntea executivului european, cu 382 de voturi pentru, 219 impotriva si 117 abtineri.
El a fost sustinut de Partidul Popular European (PPE, 265 de eurodeputati), care l-a si propus pentru un al doilea mandat, de Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE, 84 eurodeputati) - ce-i drept, conditionat - si de Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR, 54 de membri). In cazul in care toti reprezentantii acestor grupuri ar fi votat pentru Barroso, s-ar fi obtinut 403 de voturi favorabile politicianului portughez, cu mult peste majoritatea simpla de 50% plus unu din cei prezenti, necesara pentru investirea in functie, potrivit Tratatului de la Nisa.
"Aceasta alegere va intari caracterul democratic al institutiilor noastre", a spus presedintele PE, inaintea inceperii votului.
Iata rezultatul votului:
- 718 voturi exprimate
- 382 pentru
- 219 impotriva
- 117 abtineri
Candidatura lui Barroso a obtinut cu 13 voturi mai mult decat majoritatea necesara conform Tratatului de la Lisabona, astfel contestatarii sai fiind redusi in mare masura la tacere (se sugerase ca votul sa fie reluat dupa intrarea in vigoarea Tratatului de la Lisabona, in cazul in care Barroso ar fi obtinut doar o majoritate simpla, suficenta pentru alegerea sa acum, sub Tratatul de la Nisa).
Dupa vot, Barroso s-a adresat Parlamentului in portugheza, multumindu-le deputatilor pentru "increderea imensa" acordata. El a spus ca rezultatul votului inseamna ca PE a acceptat programul sau ambitios. "Imi doresc o Europa unita si sper sa obtin consensul."
Barroso s-a declarat hotarat sa colaboreze strans cu Parlamentul, pentru a realiza "o democratie europeana in sensul adevarat al cuvantului."
Presedintele Comisiei a incheiat, spunand ca va lupta pentru "o Europa a libertatilori si o Europa a solidaritatii."
Liderul socialist Martin Schulz a recunoscut ca nu doar conservatorii au votat pentru numirea lui Barroso: "Dupa ce a obtinut sprijinul a sapte prim-ministri socialisti, nu ma mir ca membri ai grupului mei au votat pentru el". Pe de alta parte, socialistii au atras atentia ca presedintele Comisiei a fost votat si de europarlamentarii eurosceptici.
Votul a fost secret. La sugestia fracezului Cohn-Bendit, inaintea votului efectiv, au fost initiate teste tehnice pentru consolele de vot electronic.
Voturi anterioare privind aprobarea Presedintilor Comisiei
- 22 iulie 2004 - José Manuel Barroso: 413 voturi pentru, 251 impotriva si 44 abtineri
- 5 mai 1999 - Romano Prodi: 392 voturi pentru, 72 impotriva si 41 abtineri
- 21 iulie 1994 - Jacques Santer: 260 voturi pentru, 238 impotriva si 41 abtineri
Ministrul pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, considera ca votarea domnului Jose Manuel Barroso va fi in masura sa intareasca rolul Comisiei Europene si importanta Uniunii Europene pe plan mondial, cu atat mai mult cu cat, in acest moment, Europa traverseaza o etapa dificila, atat de transformari interne, cat si de provocari globale, in care este nevoie de determinare si experienta in gasirea unor raspunsuri coerente, potrivite cu aspiratiile cetatenilor europeni.
"Sunt convins ca al doilea mandat al domnului Barroso va insemna o dezvoltare si mai puternica a institutiilor comunitare si va evidentia Uniunea Europeana ca spatiu al valorilor comune, actionand eficient in servirea interesului european. Domnul Barroso are capacitatea intelectuala si experienta politica si manageriala necesare pentru a conduce un Colegiu al Comisiei Europene, care sa propuna o viziune articulata de evolutie a Uniunii Europene in perioada post-criza", a spus Puscas. (Euractiv.ro)