Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat joi, la Realitatea TV, că decizia autorităţilor de la Chişinău de a elimina vizele reprezintă "un pas normal şi minimal" în proiectul de a reveni la o normalitate în planul relaţiilor bilaterale.
"Este un pas normal, minimal aş putea spune, în proiectul nostru de a se reveni la o normalitate în planul relaţiilor bilaterale. În continuare suntem dispuşi - instituţiile din România, ţara noastră - să ne angajăm cu noul Guvern şi noua conducere de la Chişinău într-un plan strategic complex care să aducă Republica Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană", a spus ministrul român, imediat după anunţul venit de la Chişinău.
Detaliind în ce constă un astfel de plan complex în relaţia cu Chişinăul, Diaconescu a spus că este vorba de "paşii normali pentru un stat cu aspiraţii clare şi certe în ceea ce priveşte integrarea în UE". "Dorim ca Republica Moldova să se încadreze în astfel de parametri. Din punctul nostru de vedere, cooperarea cu UE, pe toate planurile, este un exerciţiu şi strategic, dar, în acelaşi timp, benefic pentru cetăţenii Republicii Moldova. Sunt acorduri care trebuie să fie puse la punct, sunt înţelegeri bilaterale, sunt evaluări privind cooperarea regională, cum ar fi apropierea Republicii Moldova de Balcani şi alte astfel de proiecte, care au mai figurat pe agenda bilaterală, dar care, din considerente pe care nu le mai comentez acum, au fost abandonate", a punctat şeful diplomaţiei române.
"Fosta conducere a Republicii Moldova a pus beţe în roate României şi, din acest punct de vedere, cred că cel puţin în legătură cu un anumit mental al relaţiilor bilaterale ceva trebuie schimbat. Concret, da, şi aceste aspecte privind deschiderea unor consulate nu fac decât să aducă semnalul pozitiv strategic la care mă refeream şi cred că decizia de a se ridica vizele, de a reveni la normalitate, va fi însoţită şi de alte gesturi corespunzătoare pe care le putem discuta în plan bilateral. Odată ce am reluat dialogul, totul se poate realiza", a conchis Diaconescu.