Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2009

Koneţ Voronina

Vladimir Voronin a intrat in degringolada odata cu pierderea puterii. Vrea sa-i minta pe colegii din PCRM, pe rusi, pe toata lumea. Si nu in ultimul rand se minte pe sine, dovada cea mai buna ca fostul proprietar al Moldovei a pierdut contactul cu realitatea.

A dat un interviu la postul rusesc de radio "Eho Moskvi", denuntand conspiratia internationala impotriva intereselor rusesti din Moldova, pe care numai el le poate proteja, daca rusii accepta sa-i sustina fanteziile politice si daca PCRM il mai accepta ca sef, desi in orice tara democratica presedintii care pierd alegerile se retrag din fruntea partidului.

 Delirul lui Voronin

 Ca sa maimutareasca retorica antioccidentala a lui Putin si Medvedev, Vladimir Voronin a denuntat complotul antirusesc: Occidentul, SUA, UE, Romania au organizat si au finantat schimbarea de regim de la Chisinau. Aceleasi forte lucreaza, potrivit lui Voronin, la distrugerea comunismului mondial, care, in treacat fie spus, mai exista la guvernare doar la Havana si Phenian. Vrand sa dea bine la Moscova, Voronin a adaugat ca aceleasi forte care l-ar fi rasturnat pe el ar fi finantat si dezmembrarea Uniunii Sovietice. Voronin cunoaste antipatia rusilor fata de "revolutiile colorate" si a incercat sa plaseze schimbarile democratice si constitutionale din Moldova in aceeasi categorie, pentru a obtine compasiunea rusilor fata de tristul sau sfarsit politic. El a spus ca evenimentele de la 7 aprilie au avut ca scop repetarea alegerilor, ceea ce este o fabulatie, pentru ca in vreme ce in Ucraina sau Georgia alegerile sau repetat din cauza miscarilor de strada, in Moldova s-au repetat din motive constitutionale, pentru ca nu s-a reusit alegerea presedintelui.

 Complotul occidental nu exista

 Voronin se scufunda si mai tare prin zbaterile sale, la fel ca inecatul intrat in panica. El le jigneste inteligenta rusilor. Acestia stiu foarte bine ca ambasadorul american de la Chisinau, ca si reprezentantul special al UE, l-au sprijinit pe Voronin si au incercat sa-i convinga pe liberali ba sa accepte rezultatul alegerilor din 7 aprilie, ba sa voteze pe Greceanai presedinte, ba, dupa alegerile din 29 iulie sa negocieze cu PCRM pentru ca altfel se intarzie acordurile cu FMI, UE, etc. Reprezentantii Consiliului Europei, Parlamentului European si OSCE au incercat sa musamalizeze frauda electorala, asasinatele si alte incalcari ale drepturilor omului. Benita Ferrero Waldner, comisarul european pentru relatii externe a salutat rezultatul alegerilor de la 5 aprilie chiar inainte de prezentarea raportului despre alegeri al reprezentantilor europeni, ceea ce a insemnat un abuz din partea ei.

Hillary Clinton, sefa Departamentului de Stat al SUA i-a transmis un mesaj lui Voronin din care se putea interpreta ca il sustine, motiv pentru care PCRM s-a folosit de mesajul lui Clinton pentru a-i forta pe liberali sa voteze candidatul comunist la presedintie, precum si de-a lungul campaniei electorale pentru alegerile din 29 iulie.

 Nu, nu a fost nici un complot occidental impotriva lui Vladimir Voronin. Pur si simplu s-a saturat lumea de el. Iar rusii stiu asta foarte bine. Ei nu obtin informatii despre situatia din Moldova de la Voronin, ci de la ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin. Nu e greu de presupus ce simte Kuzmin despre Voronin cand cel din urma da declaratii presei ruse cu totul opuse informatiilor pe care ambasada le trimite la Moscova.

Voronin sfideaza Moscova

 Voronin, desi fost general sovietic nu a inteles nici pana acum ca nu se transmit mesaje Moscovei prin presa. El a avut sansa sa-si apere cauza la Soci, in fata presedintelui Dmitri Medvedev si a pierdut, nu a reusit sa-l convinga. Probabil ca, in fata unui Medvedev neincrezator, a debitat aceleasi baliverne despre complotul occidental. Presedintele rus i-a replicat ca Rusia are interese pe termen lung in Moldova, care nu pot fi legate de soarta unui partid (adica PCRM). Informatia a fost confirmata in presa rusa de Kommersant, Vremia Novostei etc. iar in Romania de ZIUA, care a mai adaugat informatia ca rusii au trimis vorba si la Bucuresti despre cele discutate la Soci.

Dupa ce a trecut peste ambasadorul Kuzmin, Voronin, prin interviul din Echo Moskvi il sfideaza si pe presedintele Medvedev, care, pasamite, n-ar fi inteles bine mesajul sau de la Soci. Oare pe cine o mai vrea Voronin sa convinga, pe Vladimir Putin? Cine stie...la disperare omul e capabil de orice. Voronin si-a ales si postul de radio gresit. Echo Moskvi este destul de antipatizat la Kremlin mai ales dupa modul cum a relatat despre razboiul din Osetia de Sud, de anul trecut.

Cert este ca, de la sfarsitul lunii mai, de la intalnirea UE-Rusia de la Habarovsk, Kremlinul a incetat sa mai aduca acuzatii Romaniei privind presupusa implicare la Chisinau. Despre creditul de 500 milioane dolari, rusii au declarat ca va fi acordat R. Moldova, nu unui guvern anume. Dupa intalnirea cu liberalii moldoveni, ambasadorul Kuzmin a declarat ca "Rusia are o atitudine plina de respect fata de alegerea pe care au facut-o cetatenii din R. Moldova".

 Businessmanii rusi au dat verdictul

 Rusii nu sunt un bloc monolitic, ci niste oameni care au interese specificie. Oleg Voronin a jupuit toate firmele care fac afaceri in Republica Moldova, inclusiv pe cele rusesti. Cunosc cazul unei firme multinationale a carei filiala din Moldova era coordonata de filiala din Ucraina a concernului. Vazand ca bat pasul pe loc, managerii de peste ocean au transferat filiala Moldova sub cea din Rusia, crezand ca asa vor avea mai mult succes, dar s-au inselat. Cei de la Moscova s-au suparat foarte tare, pentru ca au pierdut si bani si s-au facut si de ras in fata board-ului acestui concern pentru ca nu pot rezolva problemele in Moldova.

Influenta rusilor in economia moldoveneasca e o poveste. La importuri in Moldova Rusia a cazut pe locul doi dupa Romania, cu 17,34%. La exporturi din Moldova, Rusia e deja pe locul trei dupa Ucraina si Romania. Intr-un singur an, din 2007, ponderea investitiilor rusesti in totalul celor straine s-a prabusit cu o treime, de la 15,6% la 10,6%. Iar investitorii straini, cand au probleme intr-o tara, se plang mai intai la ambasada, iar apoi la propriul guvern. Si investitorii rusi nu s-au ridicat de pe piata libera, ca altii, ci sunt protejatii Kremlinului. Ce sa mai astepte rusii de la un nou mandat Voronin? sa le dispara investitiile de tot?

Intotdeauna schimbarea unui guvern aduce intotdeauna sperante de mai bine printre bussinessmani. Soarta lui Voronin e pecetluita.

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus