Costul unui metru cub de gaze naturale, consumat de către cetăţenii RM, ar trebui să fie cu circa 50% mai ieftin decât cel pe care îl plătim. În prezent, achităm 3,81 lei/metru cub, pe când tariful real este de circa 2,60 lei. Diferenţa se scurge în buzunare străine.
Reducerea tarifului cu 10%, anunţată cu întârziere de câteva luni de guvernul Greceanâi-2, nu poate fi apreciată decât ca o manevră a comuniştilor de a-şi ascunde fraudele fiscale impunătoare şi de a minţi populaţia. Altfel nu poate fi explicată o scădere de tarif atât de mică atunci când preţul de livrare a gazelor către RM s-a diminuat de la 320 până la 186 USD pentru o mie de metri cubi.
Pe parcursul unui singur an, prin scheme dubioase şi acceptate tacit de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), „mafia gazelor" obţine venituri nejustificate de circa 1 miliard 668 milioane de lei (149 mln. USD), dintre care circa 333 mln. lei (29,8 mln. USD) reprezintă pierderi în bugetul de stat. Un control recent al Curţii de Conturi dezvăluie mecanismele frauduloase prin care la importul de gaze se spală sume exorbitante de lei din banii contribuabililor.
Gazul se scumpeşte ilegal, chiar la hotar, cu 46%
Curtea de Conturi a descoperit schema prin care întreprinderea moldo-rusă „Moldova-Gaz" spală miliarde de lei, sustraşi direct din buzunarele noastre şi din bugetul de stat. S-a constatat că, timp de mai mulţi ani, întreprinderea înregistra eronat la vamă valoarea gazelor importate, ridicând profituri fulminante chiar la hotar. După ce anunţa preţul de livrare, „Moldova-Gaz" vindea imediat gazele SRL „Moldovatransgaz" cu un adaos comercial de 30-35% (!), după care le cumpăra înapoi de la aceasta la un preţ mai mare cu 9-11%. Astfel, gazele se scumpeau din start cu 46%, ceea ce conducea la creşterea preţului pentru consumatorii finali şi la majorarea trecerii în cont a TVA. Aceste operaţiuni prejudiciau substanţial bugetul de stat, Fiscul văzându-se nevoit să-i restituie „Moldova-Gaz" restanţe neîntemeiate din TVA. Tranzacţiile erau ascunse şi de către structurile de control - în unele acte ale Fiscului se menţiona doar reflectarea eronată a importului de gaze la Vama Chişinău, fără a se specifica diferenţa majorată a TVA trecută în contul întreprinderii în urma respectivelor livrări-procurări.
Schema se aseamănă celei utilizate în „mafia cărnii" - fraudarea bugetului naţional şi a consumatorului final prin inventarea unor cheltuieli inexistente. Totodată, ea dezleagă unele enigme pentru experţii în domeniu. În primul rând, aceştia nu găseau explicaţii ale majorării din ultimii ani a diferenţei dintre preţul de livrare a gazelor şi tariful pentru consumatori. În anii 1998-2000, aceasta constituia 10-12%, iar astăzi se ridică până la 80%. În al doilea rând, dacă preţul de livrare a gazelor s-a diminuat de la 320 până la 186 USD (- 42%), de ce Zinaida Greceanâi a redus tariful la gaze cu numai 10%?
Profitul ilicit dintr-o mie de metri cubi de gaze constituie 115 USD
Tot ce se face la noi în domeniul gazelor este acoperit de taină, chiar dacă „Moldova-Gaz" este o companie de interes public, susţine expertul IDIS „Viitorul", Victor Parlicov. „Nu se cunoaşte absolut nimic despre cele întâmplate la „Moldova-Gaz": cum îşi raportează ei costurile sau pe cât de adecvate sunt acestea. Se pare că avem de-a face cu o societate pe acţiuni de tip închis, cu proprietari din Moscova, Tiraspol şi Chişinău, pe care interesele cetăţenilor îi deranjează în ultimul rând", afirmă expertul.
În temeiul datelor Curţii de Conturi, un calcul elementar descoperă spălări incredibile de bani.
S-o luăm pe rând. Dacă tariful pe care-l plătim noi actualmente este de 3,81 lei pentru un metru cub de gaze, 1000 metri cubi costă 3810 lei. Tranzacţiile din Vama Chişinău dintre „Moldova-Gaz" şi „Moldovatransgaz" arată că preţul gazelor se majorează cu 46%. Scăzând 46% din 3810 lei, aflăm preţul real de livrare - cel puţin 2617 lei pentru o mie de metri cubi. Deci, noi trebuie să plătim nu 3,81 lei, dar 2,6 lei pe metru cub. Cu cât se îmbogăţeşte mafia gazelor din aceste tranzacţii? Diferenţa dintre preţul de livrare calculat mai sus şi cel achitat de noi, care constituie profitul ilicit al celor ce controlează schema, este de cca 115 USD pentru o mie de metri cubi. Conform datelor oficiale ale „Moldova-Gaz", numai în partea dreaptă a Nistrului se livrează anual 1 mlrd. 300 mln. metri cubi de gaze. Dacă înmulţim această sumă la 115, aflăm suma totală a profitului neîntemeiat al „Moldova-Gaz" pe parcursul unui singur an - 149 mln. USD, dintre care 29,8 mln. USD reprezintă pierderi la buget. Aceşti bani (fiţi atenţi!) sunt incluşi în tarif, fiind achitaţi de noi.
Suma indicată mai sus e valabilă numai în cazul în care datele „Moldova-Gaz" arată realmente cantitatea de gaze livrată în RM, ori V. Parlicov şi alţi experţi ne asigură că nimeni nu ştie, de fapt, cât gaz intră în RM. „Nu avem contor la hotar. Cu atât mai grav e faptul că ANRE, ca instituţie ce supraveghează sectorul, nu ia vreo măsură atunci când apar acţiuni suspecte. Dimpotrivă, Agenţia lucrează mână în mână cu întreprinderea pentru a-i menţine monopolul asupra întregii ramuri energetice. Stabilind tarife exagerate, în ultimii doi ani, ANRE i-a asigurat „Moldova-Gaz" un profit operaţional de 300 mln. USD", susţine expertul.
La ANRE este de găsit doar secretara...
„Moldovatransgaz", firma prin care, potrivit Curţii de Conturi, se spală miliardele, face parte din grupul „Moldova-Gaz" şi se ocupă cu tranzitarea gazelor pe teritoriul RM. Solicitat de noi, Valeri Zaharov, vicedirectorul „Moldovatransgaz", ne-a spus că nu ştie nimic despre asemenea tranzacţii, asigurându-ne că firma sa nu cumpără gaze de la „Moldova-Gaz". El a specificat că „stăpânii gazelor sunt cei de la „Moldova-Gaz", care sunt responsabili de toate contractele încheiate, iar de tarife răspunde ANRE". Zaharov ne-a sfătuit să vorbim cu economista întreprinderii, Maria Chiorescu, care cunoaşte mai bine problema, dar dna Chiorescu ne-a spus că numai Grigore Bulgaru, contabilul firmei, ar putea să ne răspundă. Deşi colegii săi ne-au asigurat că acesta se afla în birou, Bulgaru nu a răspuns la apelurile noastre.
N-am putut afla nimic nici la „Moldova-Gaz". Mihai Ţurcanu, şeful direcţiei livrări a companiei, a infirmat datele din raportul Curţii, spunându-ne că nu ştie nimic despre aceste tranzacţii. „Nu ştiu despre ce vorbiţi. Livrarea gazelor către consumator se efectuează în baza tarifelor determinate de ANRE". Din păcate, la ANRE n-am putut vorbi cu nimeni, în afară de secretară. Şi Agenţia se aseamănă mai mult cu un club secret, cu porţile zăvorâte, decât cu o instituţie publică. Am solicitat să vorbim cu directorul Nicolae Triboi, dar secretara ne-a spus că el lipseşte. Am rugat-o să ne facă legătura cu directorul Anatol Burlacov şi ea a recunoscut că acesta este, dar nu vorbeşte cu jurnaliştii. „Nimeni dintre directori nu vorbeşte cu presa, a specificat femeia. La noi cu jurnaliştii discută numai Anatol Barbei". Acesta este purtătorul de cuvânt al ANRE, dar fie că nu se află niciodată la birou, fie că nu ridică receptorul. Încercările noastre de a-l suna au fost astfel zadarnice...
„Gazprom", îngrijorat de declaraţiile lui Chirtoacă
Actualmente, „Moldova-Gaz" datorează „Gazprom" două miliarde de dolari, restanţe acumulate doar în stânga Nistrului.
„Fără Transnistria, nu avem datorii importante, chiar dacă „Moldova-Gaz" declară că are mari probleme financiare. De n-ar face o afacere monopolistă, ci una reală, managementul lor financiar n-ar costa nici doi bani", ne-a mai spus V. Parlicov. În 2001, Curtea de Conturi a făcut un raport cu privire la privatizarea frauduloasă a „Moldova-Gaz". Acesta urma să fie prezentat parlamentului, ceea ce nu s-a întâmplat şi, în mod ciudat, raportul a fost dat uitării foarte repede.
Menţionăm că miercuri, preşedintele „Gazprom", Alexei Miller, s-a întâlnit la Moscova cu ambasadorul R. Moldova, Andrei Neguţă, şi cu liderul transnistrean, Igor Smirnov. Potrivit unui comunicat de presă, „părţile au dat o notă pozitivă activităţii de zece ani a întreprinderii „Moldova-Gaz". „Nezavisimaia Moldova" notează însă că vizita a fost condiţionată de temerea ruşilor că ar putea pierde acţiunile pe care le deţin la „Moldova-Gaz" după ce „nepotul preşedintelui interimar al RM, primarul Chirtoacă, a evocat posibilitatea naţionalizării proprietăţilor ruse din domeniul gazelor naturale". Concernul rus „Gazprom" deţine 50 plus o acţiune privilegiată în capitalul statutar al „Moldova-Gaz, guvernului moldovean îi revin - 35,3%, Comitetului pentru gestionarea patrimoniului de la Tiraspol - 13,44% şi acţionarilor minoritari - 1,23%.
Solicitat de TIMPUL, preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a declarat că noua guvernare ar putea cere de la „Moldova-Gaz" să restituie cheltuielile cetăţenilor pentru instalarea gazoductelor, lucrări pe care ar fi trebuit să le plătească întreprinderea moldo-rusă.
Sursa: Timpul