Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2009

Noul ambasador al României ar putea veni la Chişinău la sfârşitul lunii octombrie

Noul ambasador al României ar putea veni la Chişinău la sfârşitul lunii octombrie

Noul ambasador al României ar putea veni la Chişinău la sfârşitul lunii octombrie, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă la Chişinău,preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlăţean, aflat în vizită oficială la Chişinău. El a menţionat că vizita sa la Chişinău este o dovadă suplimentară a intrării într-o logică de normalitate a relaţiei dintre R. Molodva şi România şi dintre R. Moldova şi statele membre ale UE.

Referindu-se la convenţia-cadru privind micul trafic la frontieră, Corlăţean a menţionat că acesta ar fi fost încheiat cu multă vreme în urmă, „dacă nu ar fi fost invocate tot felul de motivaţii de fosta guvernare comunistă”.

În acelaşi timp, oficialul român a spus că în cadrul vizitei în R. Moldova a abordat şi chestiunea deschiderii într-o perspectivă apropiată a consulatelor României la Bălţi şi Cahul, precum şi a unui consulat al R. Moldova la Iaşi.

„Vom încerca să fim activi şi în cadrul Comsiei Europene, şi în relaţia cu FMI, pentru ca pachetele de sprijin şi asistenţa financiară bugetară, care sunt extrem de necesare pentru viitoarea guvernare a R. Moldova, să vină cât mai rapid”, a spus Titus Corlăţean.

Senatorul român a efectuat vizita la invitaţia lui Igor Corman, preşedintele comisie parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul R. Moldova. Aceasta este prima vizită a unui oficial român după abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statului vecin.


„Este evident că relaţia noastră cu Bucureştiul trebuie să revină la normalitate. Primul pas deja a fost făcut, odată cu ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii români. Prin această decizie a fost lichidat şi un obstacol în calea dialogului nostru cu UE, aceasta fiind una din condiţiile Consiliului UE pentru a putea declanşa negocierile R. Moldova asupra acordului de asociere cu UE”, a remarcat Igor Corman.

Potrivit lui Corman, paşii prioritari ai R. Moldova în relaţia bilaterală cu România sunt semnarea convenţiei-cadru privind micul trafic la frontieră, după care vor urma negocieri asupra tratatului privind regimul de frontieră. „Contăm pe sprijinul României pe plan bilateral, dar şi în cadrul UE”, a menţionat şeful comisiei parlamentare de la Chişinău.

În timpul vizitei la Chişinău, Titus Corlăţean a avut întrevederi cu spicherul şi preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu premierul desemnat Vlad Filat, cu candidatul AIE la funcţia de şef de stat, Marian Lupu şi cu prim-vicepreşedintele legislativului, Serafim Urecheanu. La sfârşitul vizitei sale oficiale, Corlăţean urma să se mai întâlnească şi cu pirmarul capitalei, Dorin Chirtoacă. 

 

cuvinte-cheie: Corlatean | consulate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus