Programul de activitate al Guvernului Filat, care urmeaza sa fie prezentat maine in plenul Parlamentului, este intitulat „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”.
Programul se bazeaza pe 5 prioritati: integrarea europeana; reintegrarea tarii; suprematia legii; depasirea crizei economico-financiare si asigurarea cresterii economice incluzive; descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale.
Prin acest document, Guvernul isi asuma sa asigure separarea reala a puterilor in stat, crearea mecanismelor eficiente care ar garanta independenta justitiei si respectarea drepturilor omului, libertatea mass-media. La fel, Guvernul isi asuma sa asigure stoparea declinului economic si relansarea cresterii economiei, cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii cetatenilor.
“Astfel, Programul de activitate a Guvernului, in ansamblul sau, urmareste crearea unui nivel inalt de bunastare a cetatenilor Republicii Moldova, consolidarea statului de drept si integrarea europeana a tarii”, se arata in document.
Pentru reintegrarea tarii, Guvernul isi propune sa relanseze negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2. De asemenea, Executivul promite sa revigoreze eforturile pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si inlocuirea actualelor forte de mentinere a pacii cu o misiune internationala civila.
In lupta cu criza economica, Guvernul isi propune sa elaboreze de urgenta, in consultare cu mediul de afaceri, societatea civila, partenerii de dezvoltare si alte parti interesate, un program complex de recuperare economica.
De asemenea, Executivul va relua negocierile cu Fondul Monetar International si cu alte institutii financiare internationale si tari donatoare pentru a obtine asistenta externa in conditii avantajoase pentru finantarea deficitului bugetar si implementarea programului de recuperare economica.
Totodata, noul Guvern isi propune sa redreseze situatia in domeniile drepturilor omului, sa reformeze sistemul judecatoresc, Procuratura si institutiile de forta. Astfel, structura Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa fie modificata prin crearea unui consiliu bicameral, compus din camera procurorilor si camera judecatorilor. Procuratura va fi demilitarizata, iar procurorii vor primi statut de magistrat. Ministerul de Interne urmeaza a fi descentralizat, iar arhivele Serviciului de Informatii si Securitate desecretizate. Si Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptiei va fi reformat.
Guvernul mai promite ca va deideologiza audiovizualul public si va depolitiza Consiliul Coordonator al Audiovizualului si Consiliul de Observatori al “Teleradio-Moldova”.
Reforma administratiei publice centrale va presupune restructurarea ministerelor, agentiilor si altor institutii subordonate Guvernului in vederea lichidarii institutiilor ineficiente si reducerea cheltuielilor administrative.
In politica externa, prioritate va fi intensificarea dialogului cu Uniunea Europeana si promovarea reformelor politice, economice, sociale si juridice necesare pentru apropierea de standardele europene in vederea obtinerii statutului de candidat pentru aderare la UE.
O alta prioritate va fi promovarea raporturilor de buna vecinatate si edificarea unor parteneriate strategice cu UE, Romania, Ucraina, Federatia Rusa si SUA.
In raporturile cu Romania, noua guvernare intentioneaza sa revigoreze dialogul politic si sa incheie, in termene cat mai restranse, acordurile interstatale si Conventia privind micul trafic la frontiera moldo-romana.
Relatiile cu Rusia se vor constitui intr-un parteneriat strategic si se vor baza pe principiile “egalitatii suverane, respectului mutual si cooperarii reciproc avantajoase”.
Sub aspect social, Guvernul isi propune sa reduca saracia, inegalitatea si inechitatea in societate, sa asigure accesul populatiei la serviciile sociale si medicale de calitate si sa sporeasca nivelul calitatii vietii familiilor defavorizate.
In domeniul educatiei urmeaza sa fie deschise gradinite in fiecare localitate din tara, sa fie modificata grila de salarizare a cadrelor didactice, inclusiv prin introducerea criteriului de merit si performante, iar curricula scolara - simplificata.
Pentru a stopa fenomenul migratiei, Guvernul planifica sa creeze noi locuri de munca, sa reduca somajul si sa integreze in campul muncii moldovenii intorsi de peste hotare.
Totodata, Guvernul Filat se angajeaza sa asigure drepturi egale minoritatilor nationale, sa protejeze si sa dezvolte cultura si limbile acestora.
Sursa: Stirea zilei