Uniunea Social-Crestina, formatiune politica condusa de Angela Merkel, ar putea castiga alegerile electorale de duminica din Germania, fiind creditata cu 33% din intentiile electoratului.
Pe locul al doilea se afla social democratii actualului ministru de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea obtine o patrime din numarul total de voturi.
Cu toate acestea, SPD ar putea sa nu faca parte din viitorul guvern, CDU avandu-i aliati de data aceasta liberal-democrati, partid preferat de 14% dintre electori.
Pentru a ramane la guvernare, crestin-democratii au nevoie de sprijinul stangii si al Verzilor, care sunt creditate cu 12%, respectiv 10%.
Calculele pentru formarea viitorului guvern au fost date peste cap in ultima perioada, dupa ce ultimele sondaje plaseaza CDU si FDP la egalitate cu cele trei partide de stanga - SPD, Verzii si stanga radicala Die Linke.
Luni de zile, sondajele au prezis o victorie detasata a CDU si o majoritate pentru coalitia pe care cancelarul conservator Angela Merkel vrea sa o formeze cu liberalii din FDP.
SPD a respins intotdeauna clar ideea de a se alia cu Die Linke, iar perspectiva de refacere a amplei coalitii CDU-SPD, cea care guverneaza de patru ani Germania, a capatat consistenta in ultimele zile.
Teme de campanie
Sistemul de protectie sociala va inregistra descresteri daca din guvernul care se va forma dupa alegerile de duminica nu vor face parte si social-democratii, avertizeaza Frank-Walter Steinmeier, candidatul SPD la postul de cancelar al Germaniei.
"Veti asista la descresteri nete in sistemul protectiei sociale", le-a spus actualul ministru al afacerilor externe celor aproximativ 10.000 de persoane adunate vineri seara in fata Portii Brandenburg din Berlin, informeaza AFP.
Steinmeier prezice o deteriorare a sistemului de protectie impotriva concedierilor, o anulare a salariilor minime stabilite in unele profesii si generalizarea locurilor de munca instabile, "ceea ce vrea sa insemne mai putine slujbe calificate si somaj mai mare".
Steinmeier si SPD au facut din coalitia conservatori-liberali o adevarata sperietoare, acesta fiind principalul argument al campaniei lor.
Seful diplomatiei a insistat, de asemenea, pe contributiile pe care SPD le-a avut in guvernul la care a participat timp de patru ani si al carui vicecancelar este de doi ani, dand exemplul primei de casare a automobilelor, care a avut un mare succes in Germania.
Merkel, solutia pentru iesirea repede din criza?
La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a indemnat populatia sa voteze masiv in favoarea taberei conservatoare, pentru a scoate rapid tara din cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
"Este vorba despre a decide cum vom iesi repede din criza", a spus cancelarul, care este favorit pentru un nou mandat.
Amintind ca principala putere economica europeana inregistreaza o scadere a PIB-ului cu circa 5% anul acesta, ea a subliniat ca Germania are nevoie de stabilitate, nu de experimente.
"Suntem singurul partid din Germania care poate duce o politica economica rezonabila si de solidaritate cu cei mai slabi", a spus ea, intr-un discurs de 30 de minute in cursul caruia nu si-a mentionat nici macar o data principalul rival, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier.
"Fiecare cetatean are posibilitatea sa lucreze pentru aceasta noua orientare", a subliniat cancelarul, cerand din nou formarea unei coalitii cu liberalii din FDP. "Maine (duminica -n.red.) va fi sansa de a oferi Uniunii (democrat-crestine -n.red.) forta de a forma un nou guvern in Germania, intr-o noua constelatie" cu FDP, a spus. "Ne vom lupta pana la capat, pentru ca fiecare vot conteaza", a adaugat ea.
Dar, in conditiile in care scopul sau este sa obtina o majoritate de guvernare cu FDP, ultimele sondaje arata ca ar putea fi obligata sa incheie o noua coalitie stanga-dreapta cu Partidul Social-Democrat (SPD). Sursa: Ziare.com
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.09.2009Alegeri in Germania: isi va pastra scaunul Angela Merkel?
Comentarii (0)